Yas, bireyin bir kayba karşı verdiği tepkileri içerir. Bir ölüm sebebiyle kayıp yaşayan bireyler kayba karşı verdikleri tepkileri, bireyin içselleştirdiği hisleri yansıtır. Kayba karşı verilen yas tepkileri duygusal, fiziksel davranışsal ve bilişsel alanlarda reaksiyon biçimleri ile kendini gösterebilir. Yas Danışmanlığı ise bu durumu daha sağlıklı atlatabilmeniz için var olan bir terapi sürecidir.
Sevdiği bir bireyi kaybetmek ya da onlardan ayrılmak insanlar için oldukça acı ve keder dolu bir süreçtir. Herkes yaşadığı kaybın ardından farklı davranışlara girebilir. Bireylerin yaşamlarındaki kayıpların ardından fiziksel, bilişsel, davranışsal ve duygusal olarak verdikleri tepkilere “yas” adı verilir. Yas, psikopatolojik bir vaka değil geçirilen doğal bir süreçtir. Hissizlik, inkar, öfke, çaresizlik ve kabullenme dönemi yas sürecinde geçirilen belli aşamalardandır.
Kanayan bir yara veya fiziksel bir yaralanma durumlarında bireyin zedelenen bölgeyi görmezden gelmesi veya yarayı kabullenmemesinin ilerleyen zamanlarda daha büyük problemlere yol açabileceği gibi, sosyal bağı olan ve sevilen birinin kaybı ile yaşanılacak yas sonrasında bireyin duygularını bastırması ya da oluşan kaybı kabullenememesi daha şiddetli psikolojik sorunlara sebep olabilir. Bazı durumlarda birey kayıp ile vedalaşamaz ve süreci görmezden gelirler. Birey kayıp yaşadıktan sonra bazı süreçlerden geçmesi beklenmektedir. Tamamlanmayan yas aşamaları bireyin ruhsal gelişimini olumsuz etkilemekle birlikte kalıcı izler bırakabilir. Bu yüzden yas tutmak, kaybı yaşamak ve engellememek olması gereken bir süreçtir.
Her insan, doğar, büyür ve ölür. Yüzyıllardır kayıplar her yaştan kişi için farklı şekillerde deneyimlenmektedir. Yas, farklı gelişim dönemindeki her bireyin yaşaması gereken bir süreçtir. Yasın yaşanabilmesi ve süreçlerin tamamlanabilmesi için bireyin hayatına devam ediyor olması oldukça önemlidir. Bazı kişilerin tamamlayamadığı yas süreçleri beraberinde ruhsal bozuklukları getirebilmektedir. Yas döneminin beraberinde getirdiği duygular ile baş edemeyen ve günlük yaşantısına dönmekte zorlanılıyor ise tamamlanmamış ya da yarıda bırakılmış yasları olan bireylerin psikoterapi ile uzman desteği alması önerilmektedir. Yas süreci hakkında Özel Adana Aile Danışma Merkezi olarak psikologlarımızla sizlere yardımcı olabilmekteyiz. Aynı zamanda kişilerin yas hakkında farkındalık kazanması açısından yaşam kalitelerinin de artacağı kanaatindeyiz.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Yas Danışmanlığı ve Terapisi alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407