Psikolojik problemler günümüzde karşılaştığımız sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Bu sağlık problemleri genellikle kendilerine özel olarak ortaya çıksa da, çeşitli koşullarda farklı davranış bozuklukları da yaratabilir. Bu davranış problemlerinden biri de halk arasında saç yolma olarak bilinen Trikotillomani‘dir. Tekrarlayan bölümler halinde karşı konulamaz saç çekme isteği uyandıran bir rahatsızlıktır. Saç yolma hastalığı olan bireyler, saç koparma isteklerine karşın başarılı olamaz ve saç, kirpik veya diğer vücut kıllarını koparma eğilimi gösterir. Saç koparma deride kel bölgeler oluşmasına sebep olabilir. Bu psikolojik rahatsızlık karşısında birey hissettiği saç çekme ve yolma eğilimine karşı stres oluşturur ve hayatındaki diğer noktalara odaklanamaz; bu stres altında kalan birey eğilime uyarak saç tellerini ya da vücut kıllarını kopararak rahatlama seviyesine ulaşır.
Saç Çekme Hastalığı
Bu hastalık hakkında çeşitli risk faktörleri tartışılmaktadır. İlişkili olduğu düşünülen bir risk faktörünün genetik altyapı olduğu düşünülmektedir. Araştırmalara göre birinci derece yakınlarında Trikotillomani ile karşılaşan bireylerde bu davranışı geliştirme olasılığı daha yüksek bir oranda karşımıza çıkmaktadır. Yaş faktörü olarak incelediğimizde ise, genellikle ergenlik döneminin öncesinde ya da ergenlik çağında kendini gösteren bir davranış bozukluğudur. Daha net olarak bir yaş aralığı belirtmek gerekirse 10-14 yaş aralığında belirtiler göstermektedir.
Ergenlik döneminde görülen saç yolma hastalığının kız ve erkeklerde eşit olarak görülmektedir. Yetişkinler için yapılan araştırmalarda ise kadınlarda daha fazla görüldüğü ortaya konulmuştur. Çeşitli araştırmalar ise kadınlardaki trikotillomaninin adet döngüleriyle de ilişkili olduğunu ve adet öncesindeki ruhsal değişimlerin bu davranışı tetiklediğini ortaya koymuştur. Tüm bunlara ek olarak hamilelik döneminde de kadınlardaki saç yolma davranışını artırmıştır.
Saç Koparma Hastalığı (Trikotillomani) Tedavisi Nasıldır?
Psikoterapi planına göre bilişsel davranışçı terapi Trikotillomani için ana yaklaşımdır. Psikiyatrist yönlendirmesiyle ayrıca bir tedavi planı olarak ilaç tedavisi de uygulanır. Psikoterapi yönteminde semptomların, tetikleyici etkenlerin, hasta öyküsünün neler olduğu dikkatlice alınmalıdır. Bilişsel Davranışçı Terapi tekniklerinde terapist bireye, dürtüyle ilişkili stres ve gerilimin bir kısmını azaltmaya çalışarak ve bireydeki saç yolma dürtülerini azaltmayı planlamak üzere çeşitli davranışlar geliştirmesine yardımcı olur.
Kirpik Koparma Hastalığı
Kirpik koparma hastalığı, trikotillomani olarak bilinen bir bozukluğun bir formudur ve kişinin istemsiz olarak kirpiklerini çekme veya koparma davranışını içerir. Bu davranış, genellikle stres, anksiyete veya duygusal rahatsızlıkların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kirpik koparma, ciltte tahriş, enfeksiyon ve estetik sorunlara yol açabilir. Tedavi genellikle psikoterapi, davranışsal müdahale ve destekleyici terapi yöntemlerini içerir. Bu durumdan etkileniyorsanız, profesyonel bir uzmandan yardım almak önemlidir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Trikotillomani alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407