Travma Sonrası Stres Bozukluğu kavramının toplumsal dikkati çekmesi savaş gazilerinin yaşadıkları büyük sıkıntıların gözlenmesi ile başlamıştır. Kişinin ruhsal ve bedensel varlığını sarsan, inciten, yaralayan her türlü olaya travma denir. Kişi için ağır stres yaratabilecek kazalar, doğal afetler, yangın, soygun, tecavüz, işkence gibi çeşitli olaylar sonrasında da görülebildiği gözlenmiştir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nda
- Uykusuzluk,
- Kabuslar,
- Olayla ilgili anıların rahatsız edici biçimde sık sık hatırlanması,
- Sürekli olarak olayın tekrarlanacağı korkusu ve bu nedenle diken üstünde hissetme,
- Kolay irkilme,
- Çabuk sinirlenme,
- Gelecekle ilgili plan yapamama,
- Yabancılaşma (başkaları beni veya yaşadıklarımı anlamıyor hissi),
- Olayı hatırlatan durumlarda huzursuz olma ve bu durumlardan kaçınma görülür.
Bu semptomlar çoğu kişide travmayı izleyen günlerde görülür ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir, ancak bazı kişilerde aylarca, hatta yıllarca sürebilir. Şu anda 80 yaşın üstünde olan 2. Dünya Savaşı gazilerinde hala bu hastalığın izlerini taşıyanlar vardır. Semptomlar bazen olaydan aylar sonra ortaya çıkabilir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra tanınmaya başlayan bu hastalık, özellikle Vietnam’dan dönen Amerikan askerlerinde görülen travma semptomlarının detaylı araştırılması sayesinde tüm dünyada daha iyi bilinir hale geldi ve sayısız kitap ve filme konu oldu.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi
Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan kişiyi süreç ve tedavinin seyri hakkında bilgilendirmek ve kişisel psikolojik ihtiyaçlarına göre farklı yaklaşımlar kullanmak gereklidir.
- Çoğu zaman ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte yürütülür.
- Uyku sorunları, yoğun kaygı, bunaltı ve depresif durumlarda antidepresan vb. ilaç tedavisi eklenebilir.
- Sosyal destek sistemlerinin arttırılması,
- Grup terapileri ile debriefing dediğimiz travmatik olayla ilgili tüm yasantıyı anlattırma yardımcı olur.
- Gevşeme gibi anksiyeteyle başa çıkma teknikleri fayda sağlar.
- Psikoterapötik tedaviler arasında etkili olduğu gösterilen tedavi türü olarak bilişsel-davranışçı terapiler ve EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) yaklaşımı denenebilir. EMDR, bilişsel davranışçı terapide uygulanan bir yöntemdir. Göz hareketleri ile beynin her iki yarımküresinin uyarılması ve başvuran kişiyi rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmayı amaçlar.
Tedavisi psikoterapi ile de mümkün olan bu ruhsal rahatsızlığa Adana’da çare bulmak da mümkün. Özel Adana Aile Danışma Merkezi olarak travma sahibi danışanlarımıza hizmet vermekteyiz. İlaç ile tedavinin yanı sıra psikoterapi desteği almak da çok önemlidir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Travma Sonrası Stres Bozukluğu alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407