Stresle Başa Çıkmak
Birçoğumuz stresli, bunaltıcı ve yetişkinlerde ve çocuklarda güçlü duygulara neden olabilen zorluklarla karşı karşıyayız. Fiziksel mesafe koyma gibi halk sağlığı eylemleri, kendimizi izole ve yalnız hissetmemize neden olabilir ve stres ve kaygıyı artırabilir. Travmatik bir olaydan sonra, insanlar güçlü ve kalıcı tepkiler verebilir. Başa çıkmanın sağlıklı yollarını öğrenmek ve doğru bakım ve desteği almak, stresli duygu ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Belirtiler fiziksel veya duygusal olabilir. Stresli bir olaya verilen yaygın tepkiler şunları içerebilir:
- İnançsızlık
- Korku, şok, öfke, üzüntü, endişe, uyuşukluk veya hayal kırıklığı duyguları
- İştah, enerji, arzular ve ilgi alanlarındaki değişiklikler
- Uyuma veya kabus görme, konsantre olma ve karar verme zorluğu
- Baş ağrıları, vücut ağrıları, mide problemleri ve deri döküntüleri gibi fiziksel reaksiyonlar
- Kronik sağlık sorunlarının kötüleşmesi
- Ruh sağlığı koşullarının kötüleşmesi
- Tütün, alkol ve diğer maddelerin artan kullanımı
- Toplu silahlı saldırılar, doğal afetler veya pandemiler gibi travmatik olaylar sırasında stres, kaygı, keder ve endişe hissetmek doğaldır. Aşağıda kendinize, başkalarına ve topluluğunuzun stresi yönetmesine yardımcı olabileceğiniz yollar bulunmaktadır.
Stres Yönetiminin Önemi
Yüksek düzeyde stresle yaşıyorsanız, tüm refahınızı riske atıyorsunuz. Stres, fiziksel sağlığınızın yanı sıra duygusal dengenize de zarar verir. Açıkça düşünme, etkili çalışma ve hayattan zevk alma yeteneğinizi daraltır. Stresle başa çıkmak konusunda yapabileceğiniz hiçbir şey yokmuş gibi görünebilir. Faturalar durmayacak, gün içinde asla daha fazla saat olmayacak ve iş ve aile sorumluluklarınız her zaman zorlu olacak. Ama düşündüğünüzden çok daha fazla kontrolünüz var.
Etkili stres yönetimi, daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken olabilmeniz için stresin yaşamınız üzerindeki baskısını kırmanıza yardımcı olur. Nihai hedef, iş, ilişkiler, rahatlama ve eğlence için zaman ve baskı altında kalma ve zorluklarla yüzleşme esnekliği ile dengeli bir yaşamdır. Ancak stres yönetimi herkese uyan tek beden değildir. Bu nedenle, sizin için en iyi olanı denemek ve bulmak önemlidir. Aşağıdaki stres yönetimi ipuçları bunu yapmanıza yardımcı olabilir.
Stresle Başa Çıkmanın Sağlıklı Yolları
Duygusal ve gergin hissetmek ya da uyumakta ve yemek yemekte sorun yaşamak, strese verilen normal tepkiler olabilir. İşte stresle başa çıkmak için bazı sağlıklı yollar;
- Sosyal medyadakiler de dahil olmak üzere haberleri izlemeye, okumaya veya dinlemeye ara verin. Bilgilenmek güzel ama travmatik olayı sürekli duymak üzücü olabilir. Haberleri günde sadece birkaç kez ile sınırlamayı ve bir süre telefon, televizyon ve bilgisayar ekranlarından bağlantıyı kesmeyi düşünün.
- Kendine iyi bak. Sağlıklı beslenin, egzersiz yapın, bol bol uyuyun ve stresli hissediyorsanız kendinize bir mola verin.
- Vücuduna dikkat et.
- Derin nefes alın, meditasyonla destekleyin.
- Sağlıklı, dengeli yemekler yemeye çalışın.
- Düzenli egzersiz.
- Bol bol uyuyun.
- Aşırı alkol, tütün ve madde kullanımından kaçının.
- Sağlık uzmanınızın önerdiği şekilde rutin önleyici tedbirlere (aşılar, kanser taramaları vb.) devam edin.
- Gevşemek için zaman ayırın. Hoşunuza giden başka aktiviteler yapmaya çalışın.
- Başkalarıyla konuş. Endişeleriniz ve nasıl hissettiğiniz hakkında güvendiğiniz kişilerle konuşun. Bir ebeveyn, arkadaş, danışman, doktor veya papazla sorunlarınızı ve nasıl hissettiğinizi ve bunlarla nasıl başa çıktığınızı paylaşın.
- Topluluğunuz veya inanç temelli organizasyonlarınızla bağlantı kurun.
- Uyuşturucu ve alkolden kaçının. Bunlar yardımcı gibi görünebilir, ancak ek sorunlar yaratabilir ve halihazırda hissettiğiniz stresi artırabilir.
- Daha fazla yardıma ihtiyacınız olduğunda bunun farkına varın. Sorunlar devam ederse veya intiharı düşünüyorsanız, bir psikolog, sosyal hizmet uzmanı veya profesyonel danışmanla konuşun.
Çocuklar ve gençler genellikle stresle nasıl başa çıkacakları konusunda mücadele ederler. Gençler, stresleri doğal afet, aile kaybı, okulda silahlı saldırı veya toplumsal şiddet gibi travmatik bir olayla bağlantılı olduğunda özellikle bunalabilir. Ebeveynler, bakıcılar ve eğitimciler, gençlerin daha iyi hissetmelerine yardımcı olacak istikrar ve destek sağlamak için adımlar atabilir.
Ebeveynler ve Bakım verenler için İpuçları
Çocukların hayatlarında korkutucu veya stresli olaylar olduğunda endişelenmeleri doğaldır. Çocuklarınızla bu olaylar hakkında konuşmak, korkutucu bilgileri daha dengeli bir ortama koymanıza yardımcı olabilir. Çocukların hayatlarında meydana gelen stresli olaylar hakkında ne gördüklerini ve duyduklarını izleyin. Çocukların başa çıkmalarına yardımcı olacak bazı öneriler:
- Normal bir rutini sürdürün. Çocukların düzenli aralıklarla uyanmalarına, uyumalarına ve yemek yemelerine yardımcı olmak, onlara bir istikrar duygusu sağlar.
- Konuşun, dinleyin ve ifadeyi teşvik edin. Çocuğunuzun düşüncelerini ve duygularını dinleyin ve sizinkilerden bazılarını paylaşın. Travmatik bir olaydan sonra, çocukların duygularını paylaşabileceklerini hissetmeleri ve onların korkularını ve endişelerini anladığınızı hissetmeleri önemlidir.
- İzleyin ve dinleyin. Davranıştaki herhangi bir değişiklik için uyanık olun. Davranıştaki herhangi bir değişiklik, çocuğunuzun sorun yaşadığının ve desteğe ihtiyacı olabileceğinin işaretleri olabilir.
- Stresli olaylar çocuğun güvenlik ve emniyet duygusuna meydan okuyabilir. Çocuğunuza güvenliği ve iyiliği konusunda güvence verin. Sizin, okulun ve topluluğun onları güvende tutmak için nasıl adımlar attığını tartışın.
- Başkalarıyla bağlantı kurun. Çocuğunuzun üstesinden gelmesine yardımcı olacak yollar hakkında diğer ebeveynler ve çocuğunuzun öğretmenleriyle konuşun. Ebeveynler, okullar ve sağlık profesyonellerinin stresli zamanlarda tüm çocukların iyiliği için birlikte çalışması genellikle yararlıdır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile Stresle Başa Çıkmak alanında destekleyici terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 040