Sosyal Fobi olarak da bilinen Sosyal Anksiyete Bozukluğu bireyin günlük normal etkileşimler sürecinde başkaları tarafından gözlem altına alınmaktan veya yargılanmaktan korkmasından dolayı ortaya çıkan yoğun anksiyete, korku, özbilinç ve utanç duygularına verilen isimdir. Normal şartlarda bazı sosyal durumlarda, örneğin yeni tanışılan birisiyle ilk randevuya çıkmak, derste sunum yapmak veya bir iş başvurusuna katılmak bireyde gerginliğe yol açabilir, ancak sosyal anksiyete bozukluğunda korku ve anksiyete, bireyin olaylardan hayatını bozabilecek derecede kaçınmasına yol açar. Şiddetli stres bireyin günlük rutinini, işini, okulunu veya diğer aktivitelerini etkileyebilir. Adana’da bu alanda çalışan birçok kurum vardır. Bunlardan biri de Özel Adana Aile Danışma Merkezi’dir.
Sosyal Fobi Neden Olur?
Sağlığı etkileyen diğer birçok durum gibi, sosyal anksiyete bozukluğu muhtemelen biyolojik ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşiminden kaynaklanır. Kalıtsal özellikler sosyal fobinin olası nedenleri arasındadır. Anksiyete bozuklukları kan bağı olan aile üyelerinde görülme eğilimindedir. Bununla birlikte, sosyal anksiyete bozukluğunun ne kadarının genetikten ve ne kadarının öğrenilmiş davranıştan kaynaklandığı henüz tıp uzmanları tarafından kesin belirlenmemiştir. Buna ek olarak beyindeki amigdala adı verilen bir yapının, korku tepkisini kontrol etmede rol oynadığı düşünülmektedir. Aşırı aktif amigdalası olan kişilerde, sosyal durumlarda kaygıya neden olan yüksek ve yoğun korku olabilir.
Alay edilme, aşağılanma, reddedilme gibi olumsuz deneyimler yaşayan çocukların sosyal anksiyete bozukluğuna daha yatkın oldukları gözlemlenmiştir. Ayrıca, çatışma, travma veya istismar gibi diğer olumsuz olaylar da sosyal anksiyete bozukluğu ile ilişkilendirilebilir. Yeni durumlarla veya bireylerle karşılaştıklarında utangaç, çekingen, içine kapanık veya ölçülü davranış gösterecek mizaca sahip çocukların daha büyük risk altında olduğu düşünülmektedir. Sosyal Fobi’nin semptomları tipik olarak ergenlik çağında başlar, ancak bazı vakalarda yeni insanlarla tanışmak, toplum içinde konuşma yapmak veya önemli bir iş sunumu yapmak daha ileri yaşlarda semptomları ilk kez tetikleyebilir.
Tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Psikoterapi seansları ile sağaltım sağlanabilmektedir. Özel Adana Aile Danışma Merkezi olarak uzman psikologlarımız ile bu seansları yapmaktayız. Siz de bu fobinizden kurtulmak istiyorsanız uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
Sosyal Fobi Tedavisi
Sosyal anksiyete bozukluğunun tedavisi, durumun kişinin günlük yaşamdaki fonksiyonlarını nasıl etkilediğine bağlıdır. Sosyal anksiyete bozukluğu için en yaygın iki tedavi türü psikoterapi, yani danışmanlık, konuşma terapisi veya ilaç tedavisidir. Bazı vakalarda iki tip tedavi kullanılır. Psikoterapi, çoğu sosyal anksiyete bozukluğu vakasında görülen semptomlarda bir iyileşme ile sonuçlanır. Terapi sürecinde birey, kendisi hakkındaki olumsuz düşünceleri tanımayı ve değiştirmeyi öğrenir. Sosyal durumlarda kendine güven kazanmasına yardımcı olacak beceriler geliştirir. Bilişsel-davranışçı terapi , kaygı için en etkili psikoterapi türüdür. Bu terapi türü hem bireysel hem de gruplar halinde yapıldığında eşit derecede etki gösterebilir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Sosyal Fobi alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407