Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Sosyal anksiyete bozukluğu insanlarla iletişim kurarken ortaya çıkan bir kaygı bozukluğu ve utangaçlıktır. Sosyal kaygı bozukluğu aşağılanma korkusu nedeniyle başkalarıyla iletişim kurarken utangaç olma korkusundan kaynaklanır. Sosyal kaygı bozukluğu olarak da bilinen sosyal fobi toplumda oldukça yaygın görülen bir sorundur. Sosyal anksiyete bozukluğu bir topluluk önünde konuşmak veya iletişim kurmak gibi durumlarda ortaya çıkan hafif bir sosyal fobi türü vardır, ancak hemen hemen tüm sosyal etkileşimlerde kendini gösteren şiddetli bir formu da vardır.
Sosyal anksiyete bozukluğu başkaları tarafından gözlemlenme veya yargılanma ya da davranışlarından dolayı utanma veya küçük düşürülme konusunda sürekli, yoğun, kronik bir korkuya sahiptir. Korkunuz o kadar şiddetli olabilir ki işinize, okulunuza veya diğer faaliyetlerinize engel olabilir. Sosyal kaygı bozukluğu olan pek çok kişi, insanların yanında olmaktan duydukları korkunun aşırı veya mantıksız olabileceğini kabul eder, ancak bunun üstesinden gelemez. Genellikle günlerce ve haftalarca kötü durumlar hakkında endişeleniriz. Ayrıca genellikle düşük benlik saygısı ve depresyondan mustariptirler.
Sosyal kaygı bozukluğu, konuşma veya toplum içinde olma korkusu gibi bir tür durumla sınırlı olabilir veya diğer insanların yakınındayken semptomlar yaşanabilir. Tedavi edilmediği takdirde sosyal fobinin ciddi sonuçları olabilir. Örneğin bir gün insanlar işe ya da okula gidemeyebilir. Bu duruma sahip birçok kişi, aile üyeleri olarak diğer insanlarla birlikte olmaktan korkar. Sonuç olarak, arkadaş edinmede ve sürdürmede sorun yaşayabilirler. Sosyal anksiyete bozukluğunda yoğun stresle ilişkili fiziksel belirtiler arasında ateş basması, aşırı terleme, titreme ve konuşma güçlüğü, mide bulantısı ve diğer mide rahatsızlıkları gibi diğer kaygı belirtileri yer alır.
Bu, gözle görülür semptomların kendileri, onaylanmama korkusunu artırdıkları için bir kısır döngü yaratarak ek kaygı kaynakları olabilir. Sosyal anksiyete bozukluğu olan kişilerin bu semptomları geliştirme olasılığı daha yüksektir çünkü onları yaşamaktan endişe duyarlar.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nasıl Yenilir?
Sosyal fobi, ortamında değişen semptomlarla ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar. Sosyal fobisi olan kişiler, kendilerini gergin veya rahatsız hissettiren durumlar yaşarlar. Sosyal kaygı bozukluğu genellikle psikolojik faktörlerden kaynaklanır. Bireyin korkuları, duyguları ve iç dünyasındaki çatışmalar, bilinçli olarak farkında olsun ya da olmasın, bu bozuklukta çok etkili olabilir. Randevu Al! 0535 977 04 07
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Sosyal fobi genellikle ergenlik çağında ve yirmili yaşlarda kendini gösterir. İnsanların alay edildiği, küçük düşürüldüğü veya çocukken söylenen sözlerle yargılandığı durumlar sosyal fobinin gelişimini hızlandırır. Bu durumları yaşayan çocuklar, yakın çevreleri dışında aynı duruma düşme korkusuyla sosyal ortamlara girmekten kaçınırlar. Sosyal anksiyete bozukluğu nedenleri mevcuttur. Sosyal fobinin belirtileri şunlardır:
- Anksiyete (anksiyete bozukluğu)
- Korku
- Aşırı duyarlılık
- Çarpıntı
- Taşikardi
- Ağır terleme
- Nefes almada zorluk
- Kuru ağız
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Bulanık görüş
- Acil idrara çıkma ihtiyacı
- El veya ses titremesi olarak sayabilir.
Sosyal fobisi olan kişiler, semptomlarının başkaları tarafından görülebileceğinden endişe duyarlar. Bu belirtiler sonucunda yaşanan şiddet kaygıyı artırır ve ayrılmaz bir durum haline gelir. Sosyal kaygı bozukluğunun en yaygın belirtileri sürekli, yoğun kaygı ve utanmadır. Sosyal fobi sosyal yaşam sürdürmeyi zorlaştırır. Bu bozukluğu olan kişiler sosyal olarak dışlanmış hissederler. Sosyal fobisi olan kişiler okul hayatlarında, iş hayatlarında sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu kişileri kalabalık bir ortamda tanıştırmak, kalabalık bir ortamda onun hakkında konuşmak ya da eleştirmek, iş görüşmesinde ya da başka bir ortamda daha üst bir kişiyle konuşturmak gibi durumlar sosyaldir ve fobinin tetiklendiği bir durumdur.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?
Diğer anksiyete bozuklukları gibi sosyal fobi de tedavi edilebilir bir ruhsal bozukluktur. Psikodinamik psikoterapi ve psikolog online randevu bu bozukluk için çok etkilidir. Çatışma, bastırılmış duygular güvenli bir ortamda kapsamlı bir şekilde işlenir. Böylece bu bozukluğun temel nedeni belirlenir ve bastırılmış duygular yüzeye çıkarılır ve kişi tarafından kontrol edilmesi engellenir. Psikoterapi, sosyal kaygı bozukluğu olan çoğu kişinin hastalıklarının üstesinden gelmesine yardımcı olmuştur. Terapi aynı zamanda kişinin kendisiyle ilgili olumsuz düşüncelerini değiştirmeye yöneliktir. Sosyal ortamlarda kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.
Psikoterapi ve uygun psikolog online seans ücretleri ile antidepresan almak çoğu hastanın tedavisi üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir. Danışmanlık merkezimiz ile iletişime geçmeniz durumunda profesyonel bir şekilde danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.