Ebeveyn olmak, dünyadaki en kutsal ve zorlu mesleklerden biridir. Çocukların gelişim dönemlerine göre farklı farklı sorunlarla karşılaşabilmektedirler. Bu zorlu dönemlerden biri de çocukların eğitim dönemidir. Ülkemiz, eğitim konusunda sınavlara fazlasıyla önem vermekte ve öğrencileri yoğun bir şekilde sınava maruz bırakmaktadır. Öğrenciler bu durumdan fazlasıyla etkilenmektedir. Sınavlara fiilen giren bir kişi olmasına rağmen, sınava hazırlanan tüm aile fertleri de bu sınav sürecini yaşamakta; maddi ve manevi olarak etkilenmektedirler. Bu yüzden Sınav Sürecinde Ebeveyn Tutumu öğrenciyi de etkilemektedir.
Sınav Sürecinde Ebeveyn Tutumu Nasıl Olmalı?
Aileler bu süreçte en az çocuklar kadar kaygılıdır. Kaygı bulaşıcı bir duygudur ve çoğunlukla aileler kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmaktadırlar. Öncelikle aile kendi kaygısını azaltmaya çalışmalıdır. Anne ve babalar çocuklarına kaygılarını hissettirmemek için onlara olumlu cümleler kursa bile beden dili, yüz ifadesi ve ses tonu onları ele verir. Bu süreçte yapılacak birkaç temel öneri vardır:
- Kaygıyı yok etmeye çalışmayın.
- Onu sevdiğinizi hissettirin.
- Evde olağanüstü hal ilan edilmemelidir ve genel rutinin içerisine düzenli ders çalışmayı dahil edin.
- Kıyaslama yapmayın.
- Alternatifli olun. Başarısızlık durumunda uygulayacağınız planınız olmalı.
- Beklentilerinizde gerçekçi olun.
- Bu süreçte kendinizi ihmal etmeyin.
- Geçmişteki başarılarını hatırlatın.
- Gerekli durumlarda uzman desteği alın.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi Sınav Sürecinde Ebeveyn Tutumu konusunda size yol göstermek üzere veya öğrenciye sınav kaygısı konusunda destek sağlamak amacıyla sizlere danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Ebeveyn Tutumunun Sınav Sürecine Etkisi
Sert, disiplinli, fazla baskıcı, kuralcı ebeveynlere sahip çocukların sınav kaygısı oluşturma ihtimali oldukça yüksektir. Eleştirel ailelerde çocuklar kendilerini baskı altında hissederler ve asla başarılı olamayacaklarını düşünürler. Çocuklar ailelerinin beklediği yüksek başarılara ulaşmak için çabalarken ciddi kaygı yaşarlar ve bu durum onların başarısız olmalarına sebep olur. Aşırı korumacı ebeveynlerin çocuklarının ise sosyal kaygı geliştirdiği ve bu durumun akademik başarılarına etki ettiği bilinmektedir. İlgisiz ailelerin çocukları ise ailenin bir beklentisi olmadığı için başaramayacaklarını hisseder ve düşünürler. İlgisiz, baskıcı ve korumacı ailelerin çocuklarında güvensizlik, umutsuzluk, çaresizlik ve kaygı durumları görülmektedir. Bütün bu kötü duygular gençlerin akademik başarısını oldukça kötü etkiler.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Sınav Sürecinde Ebeveyn Tutumu ile ilgili danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407