Günümüz toplumunda bireyler değerlendirmeye sıklıkla maruz kalmaktadır. Bu değerlendirmelere maruz kalmaları kaygının ortaya çıkmasında temel faktör olarak rol oynayabilmektedir. Değerlendirmeler arasında en önemlilerden biri olan sınavlar; eğitim süreci boyunca her basamakta bulunmakta ve bireyleri becerileri ve bilgileri konusunda ölçmektedir. Ölçme ve değerlendirmeye dayalı olan sınavlar bireyde kaygı ve korkuya yol açabilmektedir. Normal düzeyde yaşanan kaygı bireyi korur ve aslında sağlıklı bir duygumuzdur. Psikolojik ve fizyolojik olarak bireyi daha dinç tutar. Aşırı düzeyde yaşanması bireyin günlük yaşantısını olumsuz etkiler. Bu kaygılar zamanla performansın azalmasına sebep olur. Yoğun yaşanan sınav kaygısı durumunda destek alınması önemlidir. Öğrencilerde en çok karşılaşılan belirti ders performansında düşüş yaşanmasıdır. Sınav ve hazırlığı ve ders çalışma konularında reddetme vardır. Bu konular üzerinde soru sorulmasından rahatsız olurlar. Odaklanmama, dikkat eksikliği, uyku düzensizliklerinin yanında fiziksel olarak da mide bulantısı, karın ağrısı gibi olumsuz etkileri vardır. Kaygıların oluşma nedenleri arasında genelde aile baskısı vardır. Aile ve okulun beklentisi, baskılama düzeyi bireyde kaygıyı artırır. Mükemmelliyetçi kişilik yapısına sahip olmak da bireyde kaygıyı tetikler. Mükemmelliyetçi kişilik yapısına sahip olan kişiler için küçük ve önemsiz bir hata dahi onun kendisini başarısız olarak yorumlamasına yeterlidir. Özel Adana Aile Danışma Merkezi olarak Sınav Kaygısı ile baş etmenizde sizlere destek vermekteyiz.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Sınav kaygısının sadece sınava hazırlık sürecinde ve meslek seçimleri gibi önemli kararlarla ilişkili konularda öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yaratması bu durumla baş etmenin gerekli olduğu savunulmuş ve çeşitli tedavi yöntemleri belirlenmiştir.
Ebeveyn yaklaşımları kaygıyı önlemede en önemli faktörlerden biridir. Bu durumda ebeveynlerin çocukları hakkında gerçekçi tespitlerinin olması olumlu özellik taşımaktadır. Sınav kaygısı yüksek düzeyde yaşanırsa çocukta psikolojik, fizyolojik ve ilerleyen zamanlarda akademik yaşantısına olumsuz etki etmektedir. Gevşeme ve nefes egzersizleri de başa çıkma yöntemleri arasındadır. Bilişsel Davranışçı Terapi tekniklerinden olan olumsuz düşünceler yerine alternatif otomatik düşünceler yerleştirmek de kaygının azaltılmasında etkilidir.
Nasıl Randevu Alabilirim?
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Sınav Kaygısı alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407