Selektif Mutizm durumunu yaşayan çocukların kendi seçtiği ortamlarda konuşmaması durumudur. Birçok nedene bağlı olarak bazı ortamlarda konuşmak istemezler. Utandıkları için, kaygılandıkları için bazıları da çekindiği için konuşmamayı tercih eder. Bazı vakalarda neden bulunmayabilir. Bazı durumlarda konuşsa bile seçtiği ortama bağlı olarak konuşmamayı tercih eder. Çoğu zaman kendiliğinden düzelebildiği için görülme sıklığı düşüştedir. Selektif Mutizm‘i cinsiyet faktörü olarak ele alındığında kızlarda erkeklerden daha fazla görülür. Çocuklar kendi seçtikleri ortamda gayet normal konuşabiliyorken, istemediği ortamlarda konuşmazlar. Okul öncesi dönemde aile fark etmeyebilir ve çocuğu utangaç, ailesine düşkün, çekingen olarak nitelendirebilir. Yakın akrabaları olsa dahi biriyle çok yakın konuşurken diğeriyle konuşmak istemez. Yüz yüze konuşmak istemeyip telefonda konuşmak isteyebilirler.
Selektif Mutizm Nedenleri
Çocuktaki duygusal sorunlar, geçmişte yaşanan travmatik deneyimler nedenler arasındadır. Araştırmalara göre çözümlenmemiş gelişimsel çatışmalar da Selektif Mutizmi etkilemektedir. Oral ya da anal dönemde yaşanan sıkıntılar dönemlerde oluşan saplantıları çocuk anne ve babasını cezalandırmak için kullanabilir. Konuşmamayı tercih eden çocuk anne ve babasına karşı öfkesini bu şekilde gösterebilir. Çocuk anne-babasını cezalandırmak amacıyla konuşmayabilir. Aile sırlarını saklayan çocuklarda, bir önceki gelişimsel döneme gerilerler ve konuşmayarak kızgınlık ve öfkelerini ebeveynlere yansıtabilir. Aşırı kontrolcü aile, evde yaşanan evlilik sorunları çocuklarda konuşmamazlığa itebilir. Sosyal fobi, enürezis, enkopresiz, obsesif-kompulsif bozukluk, dil-konuşma bozuklukları da görülmektedir. Bunlarla birlikte çocuk dönemi depresyonu ,yaygın gelişimsel bozukluk, anksiyete bozuklukları, akran zorbalığı gibi olaylar da bu durumu etkileyebilir.
Seçici konuşmazlık gösteren çocukların tedavi sürecinde, okul, terapist, aile arasında işbirliği sağlanmalıdır. Öğretmenler çocuk hakkında bilgilendirilmeli, çocuk sınıfta ve okulda kendini güvende hissedebilmelidir. Selektif mutizmli çocuklar konuşmayı reddetmekle birlikte güven problemi nedeniyle de konuşmak istemeyebilirler. Bu nedenle terapideki hedefler içerisinde çocuğun genel kaygısını azalmasına yardımcı olmak, benlik saygısını ve özgüvenini yükseltmek, aslında güvenebileceği koşullar ve alanlar olduğunu anlayabilmesine yardımcı olmaktır. Selektif Mutizm yaşayan çocuklar kendilerini güvende hissedemezler, iletişim kuramamak onların seçeneği gibi görünse de aslında çaresiz hissederler.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Selektif Mutizm alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407
Ana Sayfa – Özel Adana Aile Danışma Merkezi (ozeladanaailedanismamerkezi.com)