Seans Odası Nasıl Olmalı ?
Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. Bu teknikleri uygulanırken geçirilen süreye ise seans adı verilir. Psikoterapi seansının yapıldığı yer ise birçok açıdan çok önemlidir. Peki Seans Odası Nasıl Olmalı ?
Öncelikle danışanın terapi odası içerisinde kendini rahat ve güvende hissetmesi gerekir. Bu sebeple de oda hem danışanın hem de terapistin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde tasarlanmalıdır. Danışan ile terapist ne birbirine çok yakın oturmalı ne de çok uzak oturmalıdır. Rahat mobilyalar tercih edilmelidir. Terapist ile danışanın oturdukları koltukların yüksekliği aynı olmalıdır. Odanın içerisinde hem danışanın hem de terapistin rahatça uzanabileceği alçak bir sehpa tercih edilebilir. Terapi sırasında danışanın ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile mendil ve su bulundurulabilir.
Odanın ısısının iyi ayarlanması gerekir. Isının çok yüksek olması terlemeye neden olabileceği gibi düşük olması da üşüme gibi nedenlerden dolayı rahatsızlık yaratabilir. Seans Odası karanlık olmamalıdır. … Terapi odalarının ses yalıtımı da çok önemlidir. Danışan ile danışmanın oturdukları koltuklar aynı yükseklikte olmalı ve açıları en fazla 45 derece olmalıdır. Oda sıcaklığı 25-26 derece civarında ayarlanmalı ve dikkat dağıtıcı ölçüde sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Gerek görülenden fazla eşya olması danışmada dikkati dağıtır ve odaklanmayı güçleştirir. İzlediğimiz birçok dizi ve filmin aksine seans odaları sade olmalıdır. Göz yorucu objeler ve mobilyalar dikkat dağınıklığına yol açabilir.
Terapi odası utançların, korkuların, kabullenilemeyenlerin kök nedeninin keşfedildiği bir alandır. Her yaştan, her iki cinsten, her cinsel tercihten kişilerin sırdan kamburunu bıraktığı ve rahata kavuştuğu bir yerdir. Hayatında ilk defa göreceğin kişiyle (danışan), terapötik ilişki (güven) kurmayı hedefleyeceğin, güven ilişkisi neticesinde aranızda terapist ve danışan ilişkisinin şekillenip kuvvetleneceği, akabinde danışanın kendisini açması neticesinde sorunlarına yönelik zayıf yanlarının güçleneceği, iç görü kazanacağı, kendini keşfetme sürecinde olacağı, yüzleştirmelerin yapılarak yeniden doğmuş hissiyatı kazanabileceği ve terapi yolculuğunda o kişinin hayatına dokunuşlar yapmanın hazzını alacağın özel bir odadır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi seans odalarını tüm bu ilkeleri baz alarak düzenlemiştir.
Seans Odası ve Gizlilik
Psikoterapi sürecinde gizlilik ilkesi vardır. Terapist ve danışan ile görüşmeler tamamen Seans Odası’nda kalacağı taahhüdünde bulunuyoruz. Çiftlere yönelik tarafsızlık ilkemiz var. Çiftlerden herhangi birisi ile koalisyon kurmayız mesajını onlara veriyoruz. Eşitlik ilkemiz var. Her çift danışana yönelik eşit mesafede yaklaşım sağlıyoruz.
Bireysel danışmanlıkta da bireyin ailesine yönelikte eşit davranmak etik değerlere bağlılık açısından çok işlevseldir. Ve gerekli görülür ise diğer aile bireyleri ile de görüşmek istenilebilir açık kapısını bırakıyoruz. Çünkü aile dinamikleri birbiri ile örüntülüdür. Ve danışanı aileden soyut olarak ele almak yanlış olacaktır. Aile bir bütündür ve herkesin birbiri ile ilişkileri vardır. Sacayağına benzetirim. Bir tanesi zemine sağlam basmaz ise sacayağı yamuk olacaktır. Bu metaforik örnekten de anlaşılacağı üzere sağlıklı ilişkiler kurmak aile paydası altında herkesin birbirine yapmış olduğu birer yatırımdır aslında.
Güvene dayalı ve verimli bir terapi için en temel gereksinimlerden biri gizliliğin sağlanmasıdır. Terapideki gizlilik etik ve yasal bir konudur ve danışanlara anlattıklarının gizli kalacağı güveni aşılanmadığı sürece bir terapinin düzgün gitme ihtimali yoktur.
Gizliliğin kırılması ister istemez ilişkiyi zedeleyebilecek bir şeydir. Ama bu zararı en aza indirmek adına izlenebilecek iki farklı yol vardır, ya terapist danışanın varlığında gizliliği kırar ya da danışan gene terapistin varlığında gizliliği kırar. Yani aslında böylece danışan kendini daha az aldatılmış hisseder. Bunların yanı sıra gizliliğin neden kırıldığına dair rasyonalizasyonlarımızı danışana sunmak ve gizliliğin kırılmasından doğacak sonuçlara önceden hazırlamak ilişki adına da faydalı olacaktır. Gizliliğin kırılması kaçınılmaz bir şekilde terapi sürecini aksatır, ama iyi bir terapist şunu hiç bir zaman unutmamalıdır ki en büyük öncelik danışanın ve çevresindekilerin güvenliğidir! Terapi odasında danışan için uygun zaman hazırlanmış olup onun özel hissetmesi için gerekli yaklaşımlar sağlanır. Hayat öyküsünün dinlenmesi danışanı tanımada önceliklidir. Psikoterapi, belli başlı terapi ekollerinden oluşan bir iyileştirme sürecidir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407