Paranoid Kişilik Bozukluğu
Paranoya , yoğun, irrasyonel güvensizlik ve şüphe içeren bir düşünce kalıbıdır . Bir durum veya kişiyle ilgili hafif rahatsızlık, sinirlilik veya huzursuzluk duygularından, zihinsel sağlığınızı riske atabilecek yoğun, rahatsız edici düşüncelere kadar değişebilir. Tuhaf veya eksantrik düşünme biçimlerini içeren A kümesi kişilik bozuklukları olarak adlandırılan bir grup koşuldan biridir. Paranoid Kişilik Bozukluğu olan insanlar ayrıca, şüphelenmek için hiçbir neden olmadığında bile paranoya, amansız bir güvensizlik ve başkalarına karşı şüpheden muzdariptir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu özellikle bir kişinin diğer insanların niyetleri, düşünceleri ve eylemleri hakkında paranoyak olmasına neden olur. Başkalarına karşı güçlü bir güvensizlikleri vardır ve genellikle insanların söylediklerini ve yaptıklarını yanlış yorumlarlar, gizli olduğuna inandıkları şeyleri bulurlar. Ayrıca etraflarındaki insanların onları incitmeye çalıştığına, yalan söylediğine veya onları aldattığına inanabilirler. Kin tutarlar, şüphelenirler ve saldırıya geçebilirler, zarar göreceklerini veya kötü muamele göreceklerini düşündükleri için birine saldırabilirler. Paranoid bozukluk davranışsal terapilerle ve bazı durumlarda ilaçlarla yönetilebilir, ancak genellikle çok fazla direnç olduğu için tedavisi zor bir durumdur.
Bu bozukluk genellikle erken yetişkinlik döneminde başlar ve erkeklerde kadınlardan daha yaygın görünmektedir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir
- Bilgilerin kendilerine karşı kullanılacağı korkusuyla başkalarına güvenmek veya kişisel bilgilerini ifşa etmek konusunda isteksizler
- Affetmezler ve kin beslerler
- Aşırı duyarlıdırlar ve eleştirileri zayıf karşılarlar
- Başkalarının masum ifadelerindeki veya sıradan bakışlarındaki gizli anlamları çıkarmak
- Başkalarının göremediği, karakterlerine yönelik saldırıları algılamak; genellikle öfkeyle tepki verirler ve çabuk misilleme yaparlar
- Eşlerinin veya sevgililerinin sadakatsiz olduklarına dair sebepsiz yere tekrarlayan şüphelere sahip olmak
- Başkalarıyla ilişkilerinde genellikle soğuk ve mesafelidir ve kontrolcü ve kıskanç olabilir.
- Sorunlarda veya çatışmalarda rollerini göremezler ve her zaman haklı olduklarına inanırlar.
- Rahatlamakta zorlanmak
- Başkalarının bağlılığından, sadakatinden veya güvenilirliğinden şüphe etmek, başkalarının onları kullandığına veya aldattığına inanmak
Paranoid kişilik bozukluğu ile diğer kişilik bozukluğu türlerini ayırt etmek bazen zor olabilir. Ama onları ayıran önemli özellikler var. PPD için karakteristik özellik, başkalarına güvensizliktir. Aynı kümede yer alan şizoid ve şizotipal kişilik bozukluklarında baskın özellikler sırasıyla başkalarına ilgisizlik ve eksantrik düşünce ve davranışlardır.
Nedenler ve Risk Faktörleri
Paranoid kişilik bozukluğunun nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, muhtemelen genetik ve aile öyküsü, çevre ve aile yaşamı ve özellikle travmatik olanlar olmak üzere olumsuz çocukluk deneyimleriyle ilgili faktörlerin bir kombinasyonu tarafından tetiklenmektedir. Ailede paranoid kişilik bozuluğu veya şizofreni gibi psikotik bozukluklar öyküsü olan bireyler, bu kişilik bozukluğuna özgü paranoid düşünceleri geliştirme riski altında olduğundan, genetiğin önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bilinen diğer risk faktörleri, çocukluk ve aile ortamında yaşanan deneyimlere işaret etmekte ve aynı zamanda paranoid ve diğer kişilik bozukluklarının gelişiminde önemli roller oynamaktadır. Bunun nedeni, kişiliğin çocukluk döneminde gelişmesi ve herhangi bir aksama veya olayın bu gelişimi etkileyebilmesi olabilir. Kişilik bozuklukları için çocukluk çağı risk faktörleri, dengesiz veya işlevsiz bir ev ortamı, istismar, ihmal veya diğer travma türlerini içerir.
Paranoid Kişilik Bozukluğunun Tedavisi
Paranoid kişilik bozukluğunun prognozu bireye bağlıdır. Yardımı kabul etmeye istekli biri için tedavi, paranoya duygularını azaltabilir ve durumun evde, işte veya ilişkilerde normal şekilde işlev görme yeteneği üzerindeki etkisini en aza indirebilir. Tedaviye direnen bireylerin prognozu daha kötüdür, ancak bu durumdaki herkes için bu yaşam boyu sürer ve sürekli yönetim ve destek gerektirir. PKB olan çoğu kişinin, teşhis konması ve tedaviyi kabul etmesi için sevdikleri tarafından teşvik edilmesi ve teşvik edilmesi gerekir. Uygun olduğunda terapi ve ilaç tedavisine odaklanılır. Davranışsal terapiler yardımcı olabilir, ancak bu durumdaki bir bireyin başkalarına karşı sahip olduğu doğal güvensizlik nedeniyle de zorlayıcı olabilir. Bir terapistle iyi bir ilişki kurmak zaman ve sabır gerektirebilir. Paranoid Kişilik Bozukluğu tanılı bireyler için tedavisi ve yönetimi zor olsa da, bu durumla yaşayan insanlar için umut vardır. İyi bir tedavi ile daha bağımsız, daha iyi, daha işlevsel bir yaşam sürmek mümkündür.
Sizler de kendiniz ya da ilişki kurmakta zorlandığınız bir bireyin Paranoid Kişilik Bozukluğu’ na sahip olduğunu düşünüyorsanız ve bir uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki psikologları ile sizlere hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407