Panik Atak; belirgin bir neden olmaksızın beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve zaman zaman tekerrür eden aşırı panik ya da korkunun hissedildiği ataklardır. Toplumda oldukça sık görülen ve tedavisi ihmal edilen panik ataklar; Çarpıntı veya kalp hızı artışı, titreme, nefes darlığı gibi fiziksel belirtiler ve yoğun korku, panik, düşünceler gibi duygusal belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık ayrıca başka psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabiliyor.
Panik Atak Nedenleri ve Risk Faktörleri
Panik atağı tetikleyen birçok neden olabilir. Genellikle stresli durumlar panik atakları tetikler, bunlar önemli veya travmatik olaylar olabilir. Ayrıca;
- Tiroid, guatr
- Kalpte ritim bozukluğu
- Geçirilmiş kalp ameliyatı ve birçok hastalığa ikincil olarak panik atak gelişebilir.
Panik Atak’ta genetik geçiş oranı yüksektir. Buna ek olarak;
- Çocukluk çağı travmaları,
- Bastırılmış duygular,
- Kendini ifade etmede güçlük ilerleyen yıllarda panik atak gelişiminde etken olabilir.
Risk faktörleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Genetik yatkınlık
- Çözülmemiş çatışma durumları
- Stres
- Ciddi hastalıklar
- Sevilen birinin ölümü
- Cinsel saldırı
- Travmatik bir olay
- Boşanma
- Sigara veya aşırı kafein kullanımı
- Çocuklukta fiziksel veya cinsel istismar öyküsü
Panik Atak yaklaşık 10 dakika içerisinde maksimum düzeye ulaşır. Panik Atağın tekrarlayan haline ise Panik Bozukluk denir.
Panik Bozukluk Tedavisi
Panik bozukluğunun tedavi sürecinde kişi, kriz anlarında yaşanan semptomları kontrol altına almak üzere eğitilir. Atakların anlamını fark etmeye ve kendi başına kriz anlarının üstesinden gelmeye başladıkça atakların sıklığı, süresi ve şiddeti azalır. Kişi giderek daha az atak geçirdiğini hissetmeye başlar. Böylece stres düzeyi daha sağlıklı hale gelir. Sorunun kaynağındaki duygusal nedenlerin farkındalığı ve deneyimlerin yeniden anlamlandırılması, esenliğin geribildirimini kullanarak iyileşmeye doğru ilerletir. Genellikle en etkili terapötik yaklaşım kombine bilişsel-davranışçı psikoterapi uygulanmasıdır.
Eğer siz de Panik Atak belirtileri gösteriyorsanız ve bunun kontrol altına alınması için harekete geçmeye hazırsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi’ne başvurabilirsiniz. Alanında uzman psikologlarımız ve aile danışmanlarımız ile terapi sürecinize başlayabilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevular için iletişim numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407