Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak belirtileri kendini direkt olarak gösteren belirtilerdir. Peki, panik atak belirtileri nelerdir?
- Kişinin bir anda sıcaklanması,
- Ter dökmesi,
- Anlık mide bulantısı,
- Anlık baş dönmesi,
- Göz kararması,
- Vücut titremesi,
- Kalp çarpıntısı,
- Ağız kuruması,
- Konuşamama, vücudun kaskatı kesilip tutulması, donma durum hali,
- Kulak çınlaması,
- Dehşete kapılma,
- Ölme korkusu,
- Ani tuvalete gitme isteği,
- Uyuşma,
- Üşüme gibi durumlar panik atağın başlıca sebeplerindendir.
Panik atak belirtileri herkeste aynı olmayabilir. Kimisinde titremeye yol açarken kimisinde hiçbir fiziksel his olmamasına rağmen duygusal olarak dehşete kapılmak korku hissini yaşatabilir.
Panik Atak Nedir?
Panik atak, beklenmedik yerlerde ve beklenmedik zamanlarda kişinin korku dolu kısa süreli yaşadığı bir duygu durum bozukluğudur. Panik atak günümüzün en büyük psikolojik sorunlarından bir tanesi olarak bilinir. Kişinin bir anda kendini korku içerisinde bulması, hızla kalbinin çarpıyor olması panik atak belirtilerinden yalnızca birkaç tanesidir. Ataklar herhangi bir yerde ve herhangi bir zaman diliminde gerçekleşebilir. Rastgele oluşu atakların en istenmeyen nedenlerinden bir tanesidir. Çünkü bireyler atak yaşadıkları zaman kendilerini çok savunmasız ve çok negatif hissederler.
Neden Panik Atak Yaşarız?
Panik atak birçok farklı psikolojik sebepten kaynaklanabilir. Kişinin korktuğu ve gözünde bir şey bir anda kendini gösterebilir. Ataklar beyinde salgılanan bir hormon eksikliği niteliğinde de olabilir. Aynı zamanda bireyin geçmişindeki aile yaşamında, okul hayatında, arkadaş çevresinde ya da aşk hayatında travmaya sebebiyet oluşturabilecek olumsuz durumlar yaşandıysa da ataklar yaşanabilir.
Panik Atak Nasıl Geçer?
Panik atak günümüzde çok fazla yaşanılan bir duygu durum bozukluğu olduğu için nasıl geçeceği oldukça fazla merak edilmektedir. Bu durumun geçici olduğunu ve siz istemediğiniz sürece yanınızda taşımayacağınızı aklınızdan çıkarmayarak tedavi sürecinize başlayabilirsiniz.
Zihninizin Sizi Koruduğunu Bilin: Daha önce okuldayken depreme maruz kalmış bir bireyi düşünün. Deprem esnasında korkuyla herhangi bir nesneye bakmış olabilir. Bu nesne ampuller, sıra ya da tahta gibi rastgele şeyler olabilir. Zihin o anı seneler sonra unutsa bile yaşadığı korkuyu unutmaz. O an kişinin gördüğü nesne travma yaratabilir. Örneğin o an avizelerin sallanışından korkan bir bireyi düşünün bir daha her benzer avize gördüğünde atak yaşayabilir. Ataklar kişiyi direkt olarak güvenli bölgeye gitme arzusu hissettirir. Sanki yine deprem olacakmış gibi kişi avize gördüğü anda endişesi artar ve kaçma isteği hisseder. Yani zihninizin sizi bir nevi koruma yöntemidir. Olaya bu şekilde baktığınız takdirde bu duygu durum bozukluğundan kurtulmanız daha kolay olacaktır.
Terapiye Gidin: Panik ataklar az yaşanan ya da yoğun yaşanan olarak niteliklendirilmemelidir. Hangi aralıklarla olduğu fark etmeksizin terapiye gitmek oldukça önemlidir. Yalnızca panik ataklarda değil birçok farklı psikolojik rahatsızlıklarda terapiye gitme yöntemi en doğru ve en bilinen yöntemlerden bir tanesidir. Bireyin profesyonel bir psikologdan yardım alıp sorunun ana kaynağına inmesi bu durumu ortadan kaldıracaktır.
Kendiniz Çabalayın: Panik atak sürecinde kişi olabildiğince kendini sakinleştirmeye ve iyileştirmeye yönelik çabalar göstermelidir. Örneğin atak esnasında gözlerinizi kapatıp on saniye derin nefes almak atağınızın şiddetini düşürebilir ve daha kısa süreli olmasını sağlayabilir. Psikoloğunuz bu aşamada sizlere çok daha iyi bir yönlendirme gerçekleştirecektir.
Panik atak tedavisi kimi zaman ilaç yardımıyla kimi zaman psikolojik danışmanlık yardımıyla da yapılabilir. Bu durumda bilinmesi gereken en önemli nokta kişinin çabalamasına da bağlıdır. Yani atak yaşayan kişiler iyileşmeye yönelik hal ve hareketler yapmadığı takdirde ne yazık ki bu süreç olabildiğince uzayacaktır. Bu rahatsızlığın geçici olduğunu ve danışmanlık alarak çözebileceğinizi unutmamalısınız.