Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek
Çocuk yetiştirmede asıl amaç, sağlıklı bir kişilik oluşturmaktır. Kişilik öncelikle bir insanın duygu ve davranış özelliklerinin bileşimi olarak tanımlanabilir. Her kişi çevresine uyum sağlamak için kendisine özgü tepkiler geliştirir. Başka bir deyişle, birey belli durumlarda belli davranışlar gösterir. Kişinin kendi eğilimlerine ve dış koşullara uygun düşen tepki ve davranışlarının tümü onu başkalarından ayırır.
Kişiliğin temelleri ilk beş altı yıl içinde atılır.
Her çocuk eninde sonunda kendine özgü bir kişilik geliştirir. Ancak bu kişiliğin dengeli ve uyumlu olabilmesi, gelişim basamaklarının örselenmeden aşılmasına bağlıdır. Ana çizgileriyle çocuklukta beliren kişilik, az çok değişme ve düzenlemelerden geçerek ergenlik çağlarında son halini alır. Özgüven, bir insanın tavırlarını, duygularını ve kişisel özelliklerini; yetenek, beceri, görünüm ve toplumsal kabul edilirliğini nasıl değerlendirdiği ve ne dereceye kadar kabul edip onayladığıyla ilgilidir.
Örneğin bir çocuğun becerileri sahip olmak istedikleriyle örtüşmüyorsa, kendisini yetersiz hissedebilir ve bu durum onun özgüven duygusunun düşük olmasına yol açabileceği gibi, düşük özgüven de ders başarısını ve toplumsal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Özgüven, bir başkası için anlam ifade etmeyecek kadar öznel bir değerlendirmedir.
Özgüvenli çocuk yetiştirmek ebeveynlerin en önemli hedeflerinden biridir. Çünkü özgüvenli çocuklar kendi hayatlarını istedikleri şekilde sürdürebilecek kadar mutludur. Sağlıklı bir özgüven düzeyine sahip olmak, bir çocuğun hedeflerine ulaşmasını, sağlam bir arkadaşlık grubu kurmasını sağlar.
Bir Çocukta Özgüven Nasıl Oluşturulur?
Kendinden emin olmak, çocuklara farklı şeyler deneyimleme yeteneği verir. Bir çocuğun kendine güveni olduğunda yeteneklerine inanır. Kendi güçlü yönlerini tanır ve işleri yoluna koymak için iç güvene sahip olur. Tabii ki, bir çocuğun kendine güvenmeyebileceği bazı durumlar vardır, ancak çoğunlukla, güçlü yanlarını kabul etmeye ve bunları başarılarını ve mutluluğunu artırmak için kullanmaya isteklidirler. Ayrıca, kendilerine fazla güvenmedikleri şeyleri deneme yolları ararlar.
Özgüven öğrenilen bir kavramdır. Dolayısıyla doğumdan itibaren anne ve babanın çocuğa olan tüm davranışları, çocuk tarafından algılanır ve kaydedilir. Erken çocukluk dönemi (0-6 yaş) kişiliğin büyük ölçüde şekillendiği dönem olarak ele alınır. Kişilik gelişiminin insanın yaşamı boyunca süregeldiği kabul edilir. Ancak kişilik gelişmesi ve yapılanmasında temelin çocukluk döneminde atıldığı gerçeği geçerliliğini korur. Doğumdan ilk bir yıla kadar uzanan evrede, temel güven ve güvensizlik dönemi yaşanır.
Bakım veren ebeveyn ile sağlıklı bağlılık ilişkileri kurabilen çocukların kendini daha olumlu algılayabildikleri düşünülür. Bağlanma bir süreçtir; bebeğinizin isteklerini ve ihtiyaçlarını anlayıp bunlara uyumlu cevap verdiğiniz her an bebeğinizle kurduğunuz bağın güçlenmesine katkı sağlar. Dünyaya yeni gelen bebeğin kendini koruma deneyimi ya da özdeğeri ile ilgili bir fikri yoktur; bebek özgüveninin gelişmesi için başka kişilerin davranışlarına ve hareketleriyle verdikleri mesajlara ihtiyaç duyar.
Bebeğin temel ihtiyaçlarının karşılanması ile sevgi ve güven duygusu, benlik değerinin oluşmasında önemli etkilere sahiptir. Ebeveynin bebeğe dokunma şekli, ses tonu, gözlerindeki ifadeler, jest ve mimikleri, bebeğin ağlamaları karşısında verdikleri tepkiler özgüven kavramını oluşturur. Olumlu mesaj veren, çocuğunu dinleyen, tarafsız bakabilen ebeveynin çocuğu özgüvenli olmayı, kendini değerli hissetmeyi o andan itibaren öğrenir.
Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek İçin Ebeveynlere Öneriler
Kendinden şüphe duymakla mücadele etmek, sadece bol miktarda övgü sunmak kadar kolay bir çözüm değildir. En yetkin çocuk aslında kendinden şüphe duyma ile delik deşik olabilir. Ek olarak, güven inşa etmek, olumlu düşünceler düşünmekten daha fazlasını içerir. Yetişkinler olarak, genellikle iyi tarafından bakmayı severiz, ancak tek başına olumlu düşünmek, özgüvenli çocuk yetiştirmek için yeterli değildir.
Kendine güvenen çocuklar yetiştirmek için üç farklı genel yaklaşım vardır bunlar;
- Çocuğunuzu olumlu bir zihniyet ve iyimserlik duygusu benimsemeye teşvik edin. Bu, bir çocuğun nasıl performans gösterecek olursa olsun, bir şeyleri denemesine izin veren yapabileceğim bir tutumdur.
- Çocuğunuza sosyal ve akademik açıdan daha fazla risk alabileceğini hissetmesi için korkularını ve endişelerini aşması için rehberlik edin. Korkular ve kaygılar, özellikle özgüven söz konusu olduğunda, çocukları birçok alanda geri bırakır.
- Kendilerini başarabilmeleri için bağımsızlığı teşvik edin. Bağımsız olmak, başkalarının övgülerine olan güveni azaltır ve çocuklara yeni şeyler denediklerinde kendileri olma güvenini verir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek konusunda bilgi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Telefon :