Özgüven Eksikliği konusunda birçok çalışma yapılmış, farklı teoriler geliştirilmiştir. Dört farklı neden uzmanlar tarafından sıralanmıştır. Bunlar sırayla bireylerin genetik özellikleri, kültürel etkiler ve arka planda oluşan toplumsal özellikler, çocukluk dönemi deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının asıl nedenleridir. Fakat bunların yanında ayırıcı olan çok farklı etkenler de bulunmaktadır.
Fiziksel, cinsel, duygusal yönden istismara uğrayan bireylerde de özgüven eksikliği gözlemlenebilir. Bunlarla birlikte aile içindeki aşırı baskın bir baba veya anne figürü de özgüvensiz birey oluşmasında büyük bir etkendir. Anne veya babası ya da tüm aile bireyleri ile ilgili kötü anılara sahip bireylerde de özgüven kaybı görülür. Ebeveynler tarafından reddedilme, aşağılanma, ilgi ya da övgünün yetersiz kalması özgüven eksikliği sonucunu doğurur. Özgüven eksikliğinin belirtileri arasında kişinin fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak kendine güven duymaması, kendini yetersiz, başarısız ve değerli hissedemiyor olmaları, kendi başlarına karar vermekte zorlanmaları ve sorumluluk almaktan kaçınmaları, başkalarına hayır diyememeleri sıralanabilir.
Bireyin kendine olan güvensizliğinin yanında aniden gelişen ve çok uç hedefler belirlemesi ve sonucunda başarısızlığa uğraması da özgüven eksikliğine neden olmaktadır. Bununla birlikte ulaşılması zor olan, gerçek olmayan veya gerçek olması pek mümkün olmayan uç hedeflerin belirlenmesi kişide hayal kırıklığı yaratarak daha çok içine kapanmasına ve küslük yaşamasına sebep olur.
Özgüven Nasıl Kazanılır?
Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT) özgüven eksikliği konusunda etkili bir yöntemdir. BDT, düşünceler, inançlar, ve düşüncelerin getirdiği davranışlar üzerine odaklanır. Özgüven eksikliği yaşayan birey kendisini, başkalarının onu nasıl değerlendirdiği ve neler başardığı ile ilgilenir. Başkaları tarafından onaylanmıyor olmak, bir hata yapma ya da başarısız olmak bir felakete yol açabileceğine inanabilir.
Özgüven eksikliğinde davranışlar üzerinde yapılan erken müdahaleler bu duyguyu yenebilmek adına hayati önem taşır. Özgüven kaybını gidermek için bir an önce harekete geçmek ve kişiyi profesyonel destek alması konusunda bilgilendirmek yapılabilecek en anlamlı hareketlerden biridir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Özgüven Eksikliği ile ilgili danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407