Oyun Terapisi, çocukların oyuncak kullanarak veya farklı türde oyunlar oynayarak kendilerini duygusal olarak kendilerini ifade etmelerini sağlayan bir terapi türüdür. Bu ifade kısmında çocuklar, sorunlu oldukları hareket ve düşünce biçimlerinde rahat hissettirilerek bu sorunun üzerine yoğunlaşılmaya çalışılır. Bu alanda profesyonel olarak eğitilmiş terapistler, hali hazırda çocuklar için güvenli bir ortam yaratmakta ustalaşmış olduğundan; çocukların ailelerinden, okulda veya diğer ortamlarda hissedemeyecekleri rahatlığı hissetmelerinde daha cesur olmalarını sağlar.
Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse çocuklara her deneyimi ve olumlu duyguyu açıkça ifade etme fırsatı verildiğinde veya oyunda yaşadıklarında, kendi problemlerini kendi yöntemleriyle çözme yeteneğini geliştirirler. Gerçek dünyada çözülemeyen duygu, düşünce veya davranışları işlerler. Bu anlamda oyun terapisinde, terapistin görevi çocuğun duygusal süreçlerine yargısız bir şekilde eşlik ederek, koşulsuz kabul ve güven sağlamaktır.
2-11 yaş arası çocuklara uygulanabilen bir terapi türüdür.2- 2.5 yaşında çocuklar sembolik oyun oynamaya başlarlar. Oyun Terapisi de çocukların sembolik oyun oynamaya başlamasıyla birlikte uygulanabilir. Bu süreç çocuğun yaşadığı soruna ve onun geçmiş ve şimdiki deneyimlerine bağlıdır. Oyun terapisi düzenli olarak, haftada bir veya iki kez devam edildiğinde ile 16-20 seans arası sürer. Çocuğun gelişim süreci ve terapinin seyri de bu süreci etkiler.
Oyun Terapisi Nasıl Uygulanır?
İlk olarak, terapist klinik bir tanı koymak için çocuğun tam geçmişine erişmek için ailesiyle iletişim kurar. Elde edilen bilgilere göre çocuk için uygun bir tedavi yöntemi seçilir. Terapistin karşılaştığı tüm vakalarda tedavi, çocuğun kişisel ihtiyaçlarına göre belirlenir. Çocuklar hızla duygusal değişikliklere uğrarlar. Bu nedenle terapist, çocuktaki duygusal değişimlere dikkat ederek oyunun kuralları konusunda çocukla hemfikir olur.
Filial Terapi
Filial, oyun terapisi türlerinden biri olup, “evlat” anlamına gelen Latince bir kelimedir. Filial oyun terapisine; anne, baba ve çocuk arasındaki ilişkiyle ilgili olan, oyun ve aile terapisinin birleştiği bir psiko-eğitim şekli diyebiliriz. Hiç kimse anne ve baba olabilme yetenekleriyle doğmadığı için bu alandaki bilgi ve beceriler zamanla zorunluluk haline gelir. Filial terapi tam da bunu sağlar ve çocukla aile ilişkisini güçlendirir. Bu sebeplerle hem normal gelişim gösteren hem de duygusal ve davranışsal gelişimlerinde güçlük yaşayan çocuklar için kullanılan bir terapi yöntemi.
Çocuklar için oldukça önemli olan bu psikolojik tedavi sürecinde, mutlaka bu alanda uzmanlaşmış psikolog ve pedagoglardan yardım alınması gerekmektedir. Bu alanda kendini geliştirmemiş, sadece yetişkinler için terapi yapmış olan bireylerde çocukla istenilen iletişim bazen kurulamayabilmektedir. Bu sebeple kesinlikle oyun terapisi için gerekli bir uzman pedagog veya çocuk terapisti ile gerçekleştirmek lazımdır. Bu tip durumlar için Özel Adana Aile Danışma Merkezi ihtiyacınızı gidermek adına her zaman desteğe hazırdır. Oyun Terapisi ile ilgili detaylı bilgi ve randevu için iletişim numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407