Yetişkinlerden farklı olarak çocuklar duygularını anlamlandırabilme, konuşma ve dil becerilerini açığa çıkarabilmek için alışkın oldukları ortama ihtiyaç duyar. Çocuklar kendilerini rahat hissedemedikleri ortamlarda farklı davranırlar. Bu sebepledir ki yetişkinlerle çalışılan psikoterapi yöntemleri çocuklarda her zaman başarılı olmaz. Terapide, çocukların kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri için alan açılır. Bu alanlarda onları destekleyecek materyaller ve oyuncaklardan faydalanılır. Bu şekilde duygusal problemlerini ortaya koyabilmeleri hedeflenir. Oyun terapisi özel bir yöntemdir. Oyun terapisinde amaç çocuğu iyileştirmektir.
Çocuklar yetişkinler kadar kelime dağarcığı fazla olan bireyler değildir. Bu sebeple çocuklar kendilerini oyuncaklar üzerinden anlatırlar. Çocukların en önemli işi oyundur. Oyun sayesinde çocuklar hayata atılmayı öğrenir. Oyun çocuklar için hayal ile gerçek arasında bir köprüdür. Çocuklar oyunlarında kendilerini anlatma fırsatı yakalarlar. Değerleri, kuralları oyunlarla öğrenirler. Kendilerini ve çevreyi keşfetmeye oyun sayesinde başlarlar. Oyunun zeka, kişilik, bedensel gelişiminde oyun çok önemlidir. Başta yaratıcılığı geliştirerek sosyalleşmeyi amaçlar. Çocuklar oyunları sayesinde duygusal isteklerini, ihtiyaçlarını anlatarak, üzüntülerini, içsel çatışmalarını yine oyunla çözerler. Oyun çocuğun iç dünyasına ayna görevi görür.
Çocuklar büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe düşünce ve hayat tecrübeleri daha olgun ve farklı bir şekilde işlendiği için, çocuğunuz baş edeceği durumlarda zorluklar yaşayabilir ya da ebeveynlerine karşı tedirginlik yaşatabilecek davranışlar sergileyebilir. Çocuğun hayatındaki diğer yetişkin bireyler ya da siz ebeveynler baş etme becerileriyle ilgili bir sıkıntı ya da endişe verici davranışlar fark ettiğinizde oyun terapisine yeniden başvurabilirsiniz.
OYUN TERAPİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Oyun terapisi, çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, risk alabilecekleri, sosyal normları ve sınırları öğrenebilecekleri ve yaşadıkları problemler ile başa çıkabilme yollarını keşfedebilecekleri güvenli bir ortam yaratır. Oyun terapisinde çocuklar hayal güçlerini kullanarak yeni şeyler yaratırlar. Çocuklar oyunlarında, yaşamlarındaki hayal kırıklıklarını, içselleştirdiği olayları yeniden canlandırarak, farklı şekillerde baş etme yollarını öğrenirler. Terapi sürecinde öğrendikleri yeni becerileri kendi hayatlarında uyarladıklarında da özgüvenleri artar.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile Oyun Terapisi alanında da terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407