Otizm Spektrum Bozukluğu, üç yaşından önce başlayan, beyin gelişimini engelleyen, sosyal etkileşimi ve iletişimi sınırlandıran ve tekrarlayıcı davranışlara neden olan yaşam boyu süren bir bozukluktur. Otizm artık tek bir tanı olarak adlandırılmamaktadır. Son yıllarda bu hastalık “Otizm Spektrum Bozukluğu” şeklinde tanımlanmıştır. Burada “spektrum” kelimesi bu hastalığın birçok farklı şekilde oluşabileceğini anlatmaktadır. Etkilerin nasıl geliştiği tam olarak bilinmemekle birlikte, otizm beynin birçok bölümünü etkiler. Ebeveynler genellikle çocuklarının büyümesinin ilk iki yılında çeşitli semptomları fark ederler.
Ülkemizdeki son yıllarda yapılan çalışmalar ve testler ile 12 aylıktan itibaren belirlenmesi sağlanmaktadır. Erken davranışsal veya bilişsel müdahale, çocukların kendini geliştirme, sosyal ve iletişim becerileri kazanmalarına yardımcı olabilir. OSB tanısı olan bazı bireyler konuşabilir ve iletişim başlatabilir fakat etkileşim ve iletişim devam ederken aynı anda göz kontağı kurmakta sorun yaşarlar. Bazılarının konuşmalarında karşısındakini tekrar etme davranışı gözlenebilir, tekrar edilen konuşmalar birbirinden alakasız da olabilir. Dili organize ederken zorluk yaşayabilirler. İletişim becerilerini net olarak belirtemeyenler ise vurma, bağırma, çığlık atma gibi davranışlar gösterebilirler. OSB ’li bireyler, başkalarının görüşlerini, düşüncelerini ve duygularını yeterince algılayamazlar, kendi düşüncelerini ifade etmede zorluk yaşarlar, başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamakta problem yaşarlar ve zihinsel uyum gerektiren sorunları çözmezler.
OSB ‘nin erken teşhisi çocukların gelişimi için çok önemli bir işleve sahiptir, ancak birçok çocuk onu teşhis etmek için çok geç kalmakta ve bu da ciddi gelişim sorunlarına neden olmaktadır. Doğru zamanda başlatılan iyi ve mesleki eğitim, otizmli çocuklar ve akranları arasındaki gelişimsel gecikmeyi önemli ölçüde azaltabilir. Adana Otizm Spektrum Bozukluğu konusunda uzman kadromuz ile ebeveyn ve çocuklarımıza yönelik tedavilerde yanınızdayız.
Otizm Spektrum Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Otizm Spektrum Bozukluğu için net bir tedavi yoktur. Otizm spektrum bozukluğu tedavisinde amaç sorunları azaltmaya yönelik çalışmalar yaparak çocuktaki gelişimi, öğrenmeyi desteklemek ve çocuğun bireysel olarak yapabileceği görevleri en üst düzeyde kendince çözebilmesini sağlamaktır. Okul öncesi yıllarda yapılacak erken müdahaleler çocuğunun sosyal, bilişsel ve davranışsal becerileri öğrenebilmesine yardımcı olabilir.
Aile terapileri sayesinde ebeveynler ve diğer ailedeki diğer üyeler ile çocukların problem yaratabilen davranışları yönetilebilir, onların sosyal etkileşim becerilerini geliştirecek ve iletişim kurabilmeleri için çeşitli oyunlar öğrenilebilir. Bu süreçte ailenin başvuracağı psikolog sorunlu davranışları profesyonelce ele alabilir ve çözümleyebilecek çeşitli yollar izleyebilir.
Adana Aile Danışmanlık Merkezi olarak uzman kadromuz ile sizlere hizmet vermekteyiz.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Otizm Spektrum Bozukluğu alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407