Öğrenme Bozukluğu
Dinleme, düşünme, konuşma, okuma, yazma, harfleme ve/veya aritmetik hesaplamaları yapmada kendini gösteren, sözlü/yazılı dili anlama ve/veya kullanmayı içeren temel süreçlerin birinde ya da birkaçında bozukluk anlamına gelmektedir. Özel Öğrenme Bozukluğu şu başlıklar altında kendini gösterebilir:
- Okuma Bozukluğu (Disleksi)
- Yazma Bozukluğu (Disgrafi)
- Aritmetik Bozukluğu (Diskalkuli)
- Sözel Olmayan Öğrenme Bozukluğu
Yapılan çeşitli çalışmalarda toplumda görülme sıklığı %10 civarındadır. Yapılan çalışmalar Öğrenme Bozukluklarının genetik nedenlerden kaynaklandığını göstermektedir. Erkek çocuklarda görülme sıklığı kız çocuklara göre 3-4 kat fazladır. Öğrenme Güçlüğü olan çocuklar okul hayatında oldukça zorlanırlar. Genelde okul hayatları erken dönemde biter. Eskiden öğrenme bozukluğu olan çocuklar aileleri tarafından okuyamadıkları için erkenden okuldan alınıp iş hayatına yönlendirilirlerdi.
Öğrenme Bozukluğu Belirtileri
Okul Öncesi Dönemde:
- Konuşmanın Gecikmesi
- Kelime sayısının yaşına göre az olması
- Nesnelerin isimlerini karıştırma
- Kelimeleri yanlış söyleme
- Konuşmanın tanımadık kişiler tarafından anlaşılmaması
- Kendilerini ifade etmekte zorlanma
- Kısa cümleler kurma
- Renk,sayı,geometrik şekileri öğrenmekte zorlanma ve karıştırma
- Zaman,yer,yön karıştırma
- Yaşına göre motor becerilerde zorlanma(ör: giyinmekte zorlanma..)
- Yaşıtlarıyla oyun kurmakta ve sürdürmekte zorlanma
Okul Döneminde:
- Harfleri,kelimeleri algılamakta zorlanma
- Harfleri ve kelimeleri karıştırma (ör b-p gibi)
- Okuma ve yazmaya geçmekte yaşıtlarına göre geri kalma
- Okuma ve yazma hızının düşük olması
- Okuma ve yazmada dikkatsizce hatalar( eksik okuma ve yazma gibi)
- Okuma ve yazmayı yapmaktan kaçınma
- Ders başında daha fazla zaman geçirmek zorunda kalma
- Düşüncelerini ve duygularını ifade etmekta zorlanma
- Yaşıtlarıyla iletişim sorunları
- Toplama ,çıkarma,bölme,çarpma işlemlerinde zorlanma ve karıştırma
- Matematik problemlerini anlamakta zorlanma
- Kalem tutmada zorlanma
- Yazı yazmakta zorlanma ve kötü,okunmayan yazı yazma
- Sağ-sol karıştırma
- Yer,Kişi,Zaman ile ilgi bilgileri karıştırma(Ör: ayları karıştırma..)
Öğrenme Bozukluğu teşhisi ve tedavisi oldukça önem arz eden bir konudur. Çocuğun akademik hayatının sekteye uğramaması için erken tanı ve tedavi önem taşımaktadır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki çocuk gelişim uzmanları ve psikologları ile sizlere bu alanda terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir.
Öğrenme Bozukluğu Neden Olur?
Öğrenme Güçlüğünün nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte araştırmalar beyin yapısındaki işlevsel farklılar ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir. Bu farklılıklar doğuştan gelir ve kalıtımsaldır. Anne – babada benzer bir öykü varsa ya da kardeşlerden bir tanesinde öğrenme güçlüğüne rastlandıysa diğer çocukta da görülme ihtimali artmaktadır. Bazı durumlarda, doğum öncesi ya da sonrasında yaşanan bir sorun da (hamilelik sırasında alkol kullanımı, oksijen azlığı, prematüre ya da düşük kiloda doğum gibi) öğrenme güçlüğüne etken olabilmektedir. Ekonomik zorluklar, çevresel faktörler ya da kültürel farklılıkların öğrenme güçlüğüne neden olmadığı unutulmamalıdır.
Tedavi
Tedaviye başlarken ilk adım psiko-eğitimdir. Aileye, öğretmenlere ve çocuğa yapılan eğitsel terapi, durumun anlamlandırılması ve nasıl bir yol izleneceğinin belirlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Sonraki süreç için evde ve okulda eş zamanlı devam edecek bir özel eğitim ve müdahale programı hazırlanmalıdır.
Tüm çocukların sevgi, destek ve cesaretlendirilmeye ihtiyacı vardır. Öğrenme güçlüğüne sahip olan çocuklar ise tüm bunlara daha fazla gereksinim duyarlar. Ebeveynler olarak asıl amaç öğrenme güçlüğünü tedavi etmek değil, karşılaşacağı zorluklar karşısında sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak olmalıdır. Çocuğun ev içindeki olumlu davranışlarına odaklanmak onun kendine güveninin gelişmesine yardımcı olur. Böylece çocuk zorlu durumlarla nasıl baş edebileceğini öğrenir, güçlenir ve dayanıklılığı artar. Çocuklar görerek ve model alarak öğrenir. Ebeveynlerin olumlu tutumları ve mizah anlayışı, çocuğun bakış açısını değiştirerek ona tedavi sürecinde yardımcı olur.
Okul ile işbirliği sağlamak ve iletişim halinde olmak büyük önem taşımaktadır. Bu sayede öğretmenlerin çocuğu tanıması ve ihtiyaçlarına yönelik hareket etmesi sağlanır. Her çocuğun başarılı olduğu ya da zorluk çektiği alan birbirinden farklıdır. Bu farklılıklar görsel, işitsel, dokunsal ya da kinestetik (hareket) alanda kendini gösterir. Çocuğun hangi alanda gelişmiş olduğu değerlendirilerek buna uygun hareket etmek tedavi sürecine yardımcı olur.
Görsel algısı kuvvetli çocuklar için kitaplar, videolar ya da kartlar kullanılabilir. İşitsel algısı kuvvetli çocuklar için ders anlatımının sesli olarak kaydedilmesine izin verilerek bu şekilde evde tekrar yapması sağlanabilir. Aynı zamanda arkadaşlarıyla çalışmasına teşvik etmek de sürece yardımcı olabilir. Örneğin, matematik problemlerinde sayıları okumakta zorlanan bir çocuk için problemleri yazıya dökerek ona sunmak gibi çözümler ile çocuğun iyi olduğu alanlar değerlendirilerek çoğaltılabilir.
Ailelere Tavsiyeler
- Çocuğunuzun olumlu yanlarına odaklanın,
- Yalnızca okul başarısı ile çocuğunuzu sınırlandırmayın,
- Başarı sağlayabileceği farklı alanları keşfederek bunları yapması konusunda cesaretlendirin (müzik ya da spor gibi),
- Beklentilerinizi yapabilecekleri ile sınırlı tutun,
- Basit ve anlaşılır açıklamalarda bulunun,
- Her çocuğun kendine özgü olduğunu unutmayın.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile Öğrenme Bozukluğu alanında da terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407