Her birimiz, günlük hayat içerisinde birçok durum veya olayla karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumlar karşısında da doğal olarak çeşitli duygusal veya davranışsal tepkilerimiz olabiliyor. Genellikle olumsuz bir anlam çağrıştırmakla birlikte aslında öfke de bahsettiğimiz bu duygular ve duygusal tepkilerden birini oluşturuyor. Birçoğumuzda olumsuz çağrışımlara yol açmakla birlikte öfke aslında; mutluluk, sevinç, heyecan, şaşkınlık gibi oldukça doğal, insani, evrensel ve sağlıklı bir duygudur. Öfke oldukça sağlıklı bir duygu olmakla birlikte eğer Öfke Kontrol Bozukluğu söz konusu ise, bu durumda yaşanılan öfkenin yoğunluğu, şiddeti ve nasıl ifade edildiği konusunda bazı sıkıntılar olduğundan bahsedebiliriz.
Öfke kontrol sorunu veya daha klinik ifadeyle öfke kontrol bozukluğu, temelde çeşitli olaylar veya durumlar karşısında yaşanılan öfkenin kontrolünü sağlayamama, öfkenin saldırganlığa dönüşmesi ve bir kişinin kendisi ya da bir başkasına fiziki veya sözlü bir biçimde zarar verecek tepkilerde bulunması durumlarına karşılık gelen bir davranım bozukluğudur. Öfke kontrol bozukluğunun temelinde öfkenin nasıl ifade edildiği yatmaktadır. Öfke meydana geldiğinde dışa vurulması gereken bir duygudur; ancak bunun sağlıklı bir biçimde yapılması gerekmektedir. Öfke kontrol bozukluğu söz konusu olduğunda ise öfkenin sağlıklı dışa vurumu oldukça zordur. Böyle durumlarda, anlık öfke patlamaları ortaya çıkabilmekte ve öfke tehdit edici bir hale bürünmektedir.
Öfke Kontrol Bozukluğu Kendini Nasıl Gösterir?
Genel bağlamda öfkenin sağlıksız bir hale büründüğünü ve Öfke Kontrol Bozukluğu yaşadığınızı işaret eden temel semptomlar; ani öfke patlamaları, sinirlilik ve yaşanılan kızgınlığa bağlı fiziksel ve duygusal olarak zarar görmeniz veya bir başkasına zarar vermeniz şeklinde ifade edilebilir.
Kendinizi sürekli sinirli ve saldırgan biri olarak tanımlıyorsanız, öfkenizin sizi kontrol ettiğini, öfkelenmeniz sonucu sonradan pişman olacağınız şeyler ağzınızdan çıkıyorsa, öfkenizin size veya bir başkasına zarar verdiğini, insanları incittiğinizi düşünüyorsanız ve öfkeniz hayatınızı, işlevselliğinizi, ilişkilerinizi genel anlamda sosyal yaşamınızı etkiliyorsa öfke kontrol bozukluğu yaşadığınızı söyleyebiliriz. Sosyal alanda birçok soruna sebep olabilecek bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür. Özel Adana Aile Danışma Merkezi Öfke Kontrolü konusunda bünyesinde uzman psikologları ile sizlere terapi hizmeti vermektedir.
Öfke Kontrol Bozukluğu Sebepleri
Öfke kontrol bozukluğundan söz ettiğimizde bu duruma etki eden tek bir faktör yoktur. Öfkenizi yönetmekte güçlük yaşamanız ve bu durumun giderek klinik anlamda bir rahatsızlığa dönüşmesinde, birbirine kenetlenen birçok özellik, olay veya durum etkili olabilmektedir. Genel olarak erken çocukluk çağı yaşantıları buna sebep olabilmektedir. Öfke kontrolü çocukluk çağında başlar ve beyin ön bölgesinin bir işlevidir. Kötü çocukluk çağı yaşantıları ve yanlış tutumlar çocuklarda öfke kontrolünü bozar. Öfke Kontrol Bozukluğu yaşayan bireylerde mutluluk hormonu adı verilen serotonin hormonunun çalışmasında da bir sıkıntı olduğu bilinmektedir.
Sebep Olabileceği Diğer Rahatsızlıklar
- Kalp Hastalıkları: Birikmiş öfke kalp hızını arttırır, aynı zamanda kalp damarlarında daralma ve kriz etkenidir.
- Hipertansiyon: Öfke damar elastikiyetini bozar, kalıcı hipertansiyon oluşur.
- Şeker hastalığı: Biriken öfke metabolizmayı bozar ve şekeri yükseltir. Şeker hastası olanların çoğu öfkelidir. Öfkeli oldukları için hasta olmuşlardır.
- Ruhsal Bozukluklar: Birikmiş öfke, depresyon gibi ruhsal bozukluklarla da gösterebilir. Hem öfke depresyona, hem de depresyon öfkeye yol açar.
- Genleri hortlatır: Hepimizde bazı hastalıkların geni mevcut olabilir. Eğer bu genleri aktifleştirmemeyi başarabilirsek, hastalanmadan hayatımızı sürdürebiliriz. Ama öfkeyi kontrol edememe gibi bir problemimiz varsa bu genlerin hortlama riski artar. O zaman genetik haritamızda var olan birçok hastalık tetiklenir. Son yıllarda kanserlerin artmasının altında yatan en önemli etken birikmiş öfke ve strestir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Öfke Kontrol Bozukluğu alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407