Dünya Sağlık Örgütü araştırmalarına göre dünya çapında 15-44 yaş arasında hastalık sebebiyle yaşam kalitesini düşüren ve iş görememezlik yaşanan ilk 20 hastalık arasında değerlendirilen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB); takıntılı düşünceler (obsesyonlar) ve bu düşüncelerin yarattığı gerginlikten kurtaran rahatlatıcı davranışlarla devam eden bir anksiyete bozukluğudur.
Takıntı hastalığı olarak da tanımlanan rahatsızlığa sahip bireyler, obsesif düşüncelerin neden olduğu anksiyete ve stresi azaltmak için tekrar eden davranışlarda bulunmak zorunda hissederler. Bu durum bireyler için büyük bir stres kaynağı haline gelir. Obsesif Kompulsif Bozukluk alanında Adana’da çalışmalar yapan kurumlar mevcuttur. Özel Adana Aile Danışma Merkezi de bu alanda çalışan psikologları ile hizmet vermektedir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk görülen bireylerde gün içerisinde ya da bazıları bir gününün tamamını kendince tekdüze ve zorunda hareketleri yapmakla geçirir. Başka bir deyimiyle ritüel niteliğinde olan hareketler hastanın tüm yaşamını kapsar. Bu durum hastanın başarısını, yaratıcılığını ve dış dünyayla olan tüm uyumunu bozar.
Obsesyon bireyin takıntılı düşüncelerini, kompülsiyon ise bunların getirdiği davranışları içerir. OKB yaşayan bireyler birini veya her ikisinin belirtilerini birlikte yaşayabilir. Bu belirtiler okul, iş ve bütün sosyal hayatın birçok alanını olumsuz etkileyebilir. Obsesyon ve kompulsiyonlar kişinin günde saatlerce zamanını alır. Bu bireyler obsesyonlarını tetikleyebilecek kişilerden, yerlerden veya durumlardan kaçınarak tedaviye başlayabilirler. Belirtilerin şiddeti zamanla değişebilir ancak tedavi edilmezse uzun yıllar devam edebilir. OKB hastaları genelde kendisini stres ve endişe altında hissedebilir. Ayrıca, OKB’si olan birey fiziksel semptomlar geliştirebilir. Örneğin, titizlik obsesyonu geliştiren bireyler ellerini aşırı yıkama davranışından dolayı derisi aşınabilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri Nelerdir?
Sebep olan etkenler genetik bozukluğun ne olduğunu kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlığın risk faktörü olduğu düşünülmektedir. Biyolojik neden olarak ise beynin çalışma süreçlerindeki bir bozukluktan olduğu düşünülüyor. Çocukluğunda fiziksel ya da cinsel tacize uğramış bireylerde ya da farklı bir travmadan dolayı takıntı davranışları gelişebilir. Bulaşıcı hastalık gibi çevresel etkenler de OKB’ yi tetikleyebiliyor, yaşadığımız Covid-19 ile birlikte artan OKB hastaları bunu destekler niteliktedir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Obsesif Kompulsif Bozukluk alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407