Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Obsesif kompulsif bozukluk tekrarlayan düşüncelere sahip olmakla karakterize edilen bir durumdur ve bu düşünceler yolumuza çıkar, bu nedenle genellikle rahatlamak için ritüelleri veya kompulsiyonları kullanırız. Kontrol edilemeyen düşüncelere, korkulara veya görüntülere takıntılıdır. Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan kişiler, takıntılı düşüncelerini görmezden gelmeye veya durdurmaya çalışırlar ancak bu durumdan kaçamazlar ve kaygıları artar. İnsanlar stresi azaltmak için zorlayıcı davranışlarda bulunmaya başladıklarında, kendilerini zorluyorlar. OKB genellikle hem obsesyonları hem de kendi kendine zorlamaları içerir. Ancak bunların sadece obsesif-kompulsif belirtiler olması da mümkündür. OKB’si olan kişiler, aşırı obsesyonları ve kompulsiyonları kolaylıkla fark edebilirler.
Bir OKB hastası takıntılı düşüncelere sahipse, kaygıyı kontrol etmeye yardımcı olmak için kurallar ve ritüeller oluşturulabilir. Obsesif kompulsif bozukluk tekrarlayan bir hastalıktır. Bu duruma sahip bir kişi, tüm düşüncelerini yok saymaya veya silmeye kendini zorlayabilir. Ancak hastalar bu tür takıntılardan kurtulmakta zorlanabilirler.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Testi
OKB için laboratuvar testi yoktur. Bir uzman tarafından hastanın semptomlarına ve genel davranışlarına göre tanı konulabilir. Bir psikiyatrist tarafından yapılan psikolojik değerlendirme, düşünceleri, duyguları, semptomları ve davranış kalıplarını inceler. Ayrıca, psikolog online randevu ile daha detaylı bilgi erişimleri sağlanabilir.
Obsesif-Kompulsif Bozukluğa (OKB) Ne Sebep Olur?
OKB’nin kesin nedeni bilinmemekle birlikte. Çevresel, biyolojik ve genetik nedenlerin hastalığa katkıda bulunabileceğine inanılmaktadır. Biyolojik bağlantılar genellikle serotonin sistemi ile ilişkilendirilir, ancak psikolojik açıklamalar öğrenme teorilerine odaklanır. Şikayetler genellikle çocukluktan yetişkinliğe geçiş olarak tanımlanan çocukluk ve ergenlik döneminde başlar ve özellikle hayatın ters gittiği stresli dönemlerde artabilir. Kompulsiyonlar hem gözlemlenebilir davranışlar (temizlik, dokunma, kontrol etme) hem de belirgin olmayan davranışlar (zihinsel davranışlar, zihinsel kontrol davranışları) olabilir. Takıntılar sonucunda kişi kendini bu davranışları tekrarlamak zorunda hisseder.
Bu eylemler, yaşanan korkuyu hafifletmek veya korkunun sonuçlarını önlemek için yapılır, ancak çoğu zaman başarısız olur. Aslında, herkesin gün içinde istenmeyen düşünceleri olabilir. İstenmeyen düşünceler, zihnin işleyişinin normal sonucudur. Gün içinde nereden geldiğini bilmediğiniz düşüncelerle endişeli ve gergin hissedebilirsiniz. Bu düşünceler tehdit edici olarak görüldüğünde ve sadece düşünceler olarak değil gerçekler olarak yorumlandığında sorunlar ortaya çıkar. Kişi tehdit olarak algıladığı düşüncelerden bir an önce kurtulmaya ve bastırmaya çalıştığında düşüncelerin sıklığı artar. Aslında mesele takıntılarımızın içeriği ya da takıntıları değil, onlarla nasıl başa çıktığımızdır.
Obsesif kompulsif bozukluğun belirli bir döngüsü vardır. Bu döngü, istenmeyen düşüncelerin (sahip olunanların) ortaya çıkmasından kaynaklanır. Bundan sonra kişi düşüncelerinden rahatsız olur ve bir şeyler yapılması gerektiğini hisseder. Kaygıyı azaltmak için tekrarlayan davranışlarda bulunun veya zihinsel davranışlarda (zorlamalar) meşgul olunmalıdır. Obsesif kompulsif bozuklukta beynin belirli bölümleri aşırı aktif hale gelir. Bir hasta obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) semptomları yaşadığında beyin daha aktif hale gelir. Obsesif-kompulsif bozukluğun teşhisi zor olabilir. İnsanlarda obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve diğer zihinsel bozukluklar olabilir. Bu nedenle hastayı muayene eden psikiyatrist tarafından tüm etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.
Obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) tedavisi çok önemlidir çünkü tedavi edilmediği takdirde kendi kendine geçmeyebilir. Kişi, akıl hastalığını teşhis etme ve tedavi etme konusunda özel eğitim almış bir sağlık uzmanına sevk edilebilir. Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) tedavi etmek için en etkili yaklaşım, ilaç ve uygun tedavinin bir kombinasyonudur.
Davranış Terapisi
Obsesif-kompulsif bozukluğu davranışlarda kaygıya neden olan sebepleri çözmeye yardımcı olmaktır. Obsesif kompulsif bozukluk, akıl dışı olduğu bilindiği halde zihni meşgul etmeye devam eden, kontrol edilemeyen düşünceler ve takıntıların neden olduğu stresi azaltmak için belirli davranışların tekrar tekrar gerçekleştirilmesi yoluyla ilerleyen bir zihniyettir. OKB veya OKB’si olan kişiler, akıllarına musallat olan istemsiz düşünceler nedeniyle sürekli bir endişe halindedirler. OKB’si olan bir kişi ritüelleri yerine getirmezse OKB daha da kötüleşebilir. Aşırı veya mantıksız olan ancak akıldaki düşüncelerle tutarlı olan yineleyici davranışlar sergiler. Bu kapsamda; psikolog online seans ücretleri keseleri yormayacak niteliktedir.
Obsesif Kompulsif Bozukluğun (OKB) Belirtileri Nelerdir?
Kişi tekrarlayan, huzursuz, huzursuz, utandırıcı, korkulu düşünceler, şüpheler ve mantıksız talepler yaşar. Tüm olumsuz duyguları kontrol altına almak ve stresi bir ölçüde azaltmak için tekrarlayıcı davranışlar ve zihinsel arayışların yapıldığı bir ruhsal bozukluktur.