Neden Aile Danışmanına Gidilir
En bilindik tanımı hatırlayacak olursak, toplumun en küçük birimini aile oluşturmaktadır. Toplumun en küçük yapı birimi olan aile, bir arada yaşamın kurumsal hale getirildiği birimdir. Bir toplumsal kurum olarak aile, üyesi olan her bireye sağladığı destek fonksiyonları bakımından hem birey için hem de toplum açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Aile bireylerinin psiko-sosyal duygudurumlarını ele alan aile danışmanlığı, danışman-danışan ilişkisi çerçevesinde vakaları değerlendirir. Genel olarak bir aile danışmanı, mevcut durumun olumsuzluğuna karşı danışmanlık hizmeti verir. Peki Neden Aile Danışmanına Gidilir ?
Aile terapistlerine başvuru son dönemde büyük artış gösterdi. Çeşitli sebeplerle iletişimi kopan çiftler, evliliklerini kurtarmak için aile terapistlerinin yolunu tutuyor. Danışmanları aile bireylerinin ve evli çiftlerin ev içerisinde yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak aile danışmanın işidir. Özellikle hem zihinsel hem de duygusal olarak yaşanabilecek olası problemler karşısında, aldığı eğitim üzerinden aile danışmanı destek verir. Sorunlara aşamalı olarak eğilen aile danışmanı, kişileri dinler ve buna bağlı olarak farklı yöntemler üzerinden yaklaşım gösterir. Aile Danışmanı’nın belirli görev ve sorumlulukları vardır.
Neden Aile Danışmanına Gidilir Aile Danışmanlarının Görev ve Sorumlulukları
Aile danışmanının öncelikli görevi, aile hayatına müdahale eden konuları tartışmak ve incelemek için bütün bir aile ile bir araya gelmektir. Aile danışmanının diğer sorumlulukları şunlardır;
- Terapi oturumlarında hangi konuların ele alınacağını belirlemek için aile üyeleriyle konuşmak,
- Test, görüşme ve gözlem yolu ile aile üyeleri hakkında bilgi toplamak,
- Boşanma, ayrılık, çocuk yetiştirme, ev yönetimi ve finansal zorluklar gibi konularda danışanları bilgilendirmek,
- Danışanları ilaç, psikiyatri ve adli yardım gerektiren durumlarda ilgili uzmana yönlendirmek,
- Aile bireylerini, sorunları yapıcı bir şekilde ele almak için, beceri ve stratejiler geliştirmeye teşvik etmek,
- Faaliyet, ilerleme notları, değerlendirme ve önerileri içeren dosyaları saklamak,
- Bireysel vakaları analiz etmek ve danışmanlık hizmetlerini koordine etmek için diğer danışman ve uzmanlarla görüşmek,
- Çocukların gözaltına alınması veya tutuklanması vakalarında, mahkemelere tavsiyelerde bulunmak üzere; doktor, okul, sosyal hizmet uzmanları, çocuk danışmanları ve kolluk görevlileriyle iletişime geçmek,
- Madde bağımlılığı programlarına katılan mahkumlara aile danışmanlığı ve tedavi hizmetleri sunmak,
- Mahkeme tarafından boşanma ve velayet davalarına karar vermede kullanılmak üzere ebeveynlerin ve çocukların değerlendirmelerini yapmak, gerektiğinde mahkemede ifade vermek.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi yukarıda belirtilen görevleri çerçevesinde uzman psikologları ile terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir.
Aile Danışmanında Olması Gereken Özellikler
- Etkin iletişim becerisi sergilemek,
- Meslek etiğine uygun davranışlar sergilemek,
- Karmaşık problemleri tanımlama ve çözüm sunma becerisi sergilemek,
- Stresli ve duygusal durumlarla baş edebilme yeteneği göstermek,
- İkna becerisi sergilemek,
- Gelişmiş gözlem becerisine sahip olmak ve detaylara dikkat etmek.
Yukarıda belirtilen özellikler aile danışmanı seçiminizde etkili olmalıdır. En sağlıklı şekilde danışmanlık sürecinizi ilerletmeniz için bunlar önemli kriterlerdir.
Aile Danışmanlarına genellikle boşanma öncesi, boşanma sırası veya boşanma sonrası süreçte ihtiyaç duyulur. Bunun dışında en çok başvurulma sebepleri;
- İletişim problemleri
- Aşırı kıskançlık
- Aldatma veya aldatılma
- Güvensizlik
- Boşanma
- Ebeveynlik konusundaki ikili anlaşmazlıklar
- Aile müdahaleleri
Aile Danışmanları Nerelerde Çalışabilir?
- Danışmanlık Merkezleri
- Kadın ve Aile Hizmetleri
- Rehabilitasyon Merkezleri
- Aile ve Çocuk Mahkemeleri (Bilirkişi pozisyonunda)
- Belediyelerin İlgili Birimleri
- Çocuk Esirgeme, Kızılay ve Sivil Toplum Kuruluşları
- Üst Düzey Şirketler
Şimdi yukarıdaki iş alanlarını biraz açalım. Aile danışmanlık merkezleri; evlilik, çift terapisi, cinsel terapi, ergen-çocuk gelişimi ve çocukların eğitimi gibi konu başlıklarında çalışır. Danışmanlık merkezlerinin temel amacı, mevcut sorun veya konuya karşı danışmanlarına çözüm yollarını keşfetmelerine yardımcı olmaktır. Burada önemli olan danışanın ilgili soruna ve konuya karşı farkındalığının artırmasını sağlamak ve farkındalıkla çözüm yolunu açmalarını sağlamaktır.
Danışmanlık ve destek hizmeti sunan merkezler, uzman bakış açısına sahip aile danışmanları ile çalışırlar. Danışman merkezlerinde çalışan aile danışmanları; psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmet ve hemşirelik bölümlerinden mezun olmuşlardır. Ayrıca sertifika programı ya da eğitimi başarıyla tamamlayıp aile danışmanı olarak çalışmaya hak kazanıyorlar.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile terapi ve Aile Danışmanlığı hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407