Narsistik Kişilik Bozukluğu‘ nun temel klinik özelliklerinde aşırı büyüklenme, bireyin kendine aşırı bağlılığı, sürekli beğeni ve onaylanma ihtiyacını karşılamak için başkalarına karşın empati ve ilgi yoksunluğu taşır. Narsistik kişilik bozukluğu gösteren danışan, tüm yaptıklarında mükemmeliyetçilik taşır, zenginlik, güç ve güzellik elde etmeye çalışmak ve büyüklenmecilik taşıyarak ona hayran olacak başkalarını bulmak için sonsuz bir motivasyona ve çabaya sahiptir. Bu savunmacı görünüş altında bir boşluk hissi ve yoğun kıskançlıkla birlikte öfke de vardır.
Narsistik kişilik bozukluğunun oluşmasında aile yapısı ve yetiştirilme tarzı oldukça kritiktir. Aileleri tarafından sürekli övülen ve görevleri olmasa dahi yaptıkları her şey tarafından ödüllendirilen, dış dünyadaki hiçbir olumsuzluğa maruz kalmamış çocukların gelecek yaşamlarında bu kişilik bozukluğuna sahip olma olasılığı fazladır. Bunların övülmelerle olacağı gibi tam tersi, aileleri tarafından sürekli aşağılanan, ihmal edilen, ilgilenilmeyen, duygusal olarak aç bırakılan çocuklarda da kişilik bozukluğu görülebilir.
Narsistik Kişilik Bozukluğu Tanı Kriterleri
Kibirli ve kendilerini beğenmiş olurlar. Birey kendisini eşsiz ve mükemmel bulur. Başkalarına karşı ilgi ve empatiden yoksunlardır fakat herkesin onlarla ilgilenmesini beklerler. Kendilerinin özel olduğuna inanırlar ve hep özel muamele beklerler. Kendilerini diğer insanlardan üstün ve zeki olarak görürler. Herkesten başarılı olmayı isterler ve başkalarının hayatlarını farklı noktalarıyla kıskanırlar. Ortada bir sorun olduğunda asla kabullenmezler ve onlara göre sorun yaşatan taraf hep bir başka bireydir.
Narsistik Kişilik Bozukluğunda Tedavi
Bu kişililik bozukluğuna sahip bireylerle çalışmak zordur. Çünkü bunu yaşayan bireyler her zaman kendisini üstün görür ve eleştirilere karşı aşırı savunmacı bir tavır sergilerler. Bu da onların sorunlarını ve yoksunluklarını kabullenmelerini zorlaştırır. Başarılı bir terapi süreci, narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerin kendileriyle ve başka bireylerle daha şefkatli ve pozitif bir şekilde ilişki kurmayı öğrenmelerine yardımcı olabilir. Narsistler, bu iyileşme döneminde tecrübelerini keşfederek, terapist ile arasındaki terapötik ilişkiyi geliştirerek ve hastaları sürekli olarak ilişkilere, bir topluluğa ve bağlantıya odaklayarak daha sağlıklı bir benlik duygusu ve bununla birlikte başkalarıyla daha sağlıklı ilişkiler geliştirebilirler.
Sizler de kendiniz ya da ilişki kurmakta zorlandığınız bir bireyin Narsistik Kişilik Bozukluğu’ na sahip olduğunu düşünüyorsanız ve bir uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki psikologları ile sizlere hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407