Mutlu Olamama
En zengininden en fakirine, en ünlüsünden en yalnızına, yaşlı veya genç ayırdetmeksizin tüm insanlar aynı duygunun peşinde koşuyorlar. Herkes, istisnasız daha mutlu olmak istiyor, mutlu olmak için kendince çaba gösteriyor ve ona ulaşmak için yöntemler buluyor ancak ne yazık ki yine de insanların büyük kısmı kendini yeterince mutlu hissetmiyor. Mutlu Olamama durumu da tüm hayatlarına yansıyor.
Bu yolda harcanan paraların, gidilen yoga veya meditasyon derslerinin, falcıların, yaşam koçlarının ve sömürülen umutların haddi hesabı yok. Üzerinde herkesin hemfikir olduğu bir ‘mutluluk’ tanımı olmasa da genel olarak bir kişinin hayatının toplam kalitesini ne kadar olumlu olarak değerlendirdiği onun mutluluk düzeyidir diyebiliriz. Bir görüşe göre ise acıdan kaçınmak ve hazzı aramak insan doğasının temel kurallarından biridir. Mamafih, bu kadar karmaşık hale gelmiş bir yaşam ve bu kadar ilerlemiş bir insan zekasının sadece hazzı arayıp, acıdan kaçınarak mutlu olmasını beklemek pek mümkün değildir.
Hayatta acıdan kaçmak ve bedensel hazlar açısından doyuma ulaşmış olmak elbette belirli bir mutluluk düzeyi sağlar ancak bunların ötesinde daha kalıcı mutluluk düzeyleri sağlayan şeyin, belirli bir amaç doğrultusunda, emek harcayarak anlamlı düzeyde bir ilerleme kat etmek olduğu iddia edilmektedir. Örneğin, bazen bir doktora derecesi almak, iş hayatınıda bir kademe atlamak, birkaç sene uğraşıp bir spor alanında derece yapmak, seks yapmaktan daha mutluluk verici olabilmektedir.
Tarih boyunca ‘nasıl daha mutlu olunabilir’ kavramı üzerinde düşünen birçok düşünür olmuştur, ancak temel olarak bu sorularla çok üğraşan birisi eski yunan felsefecilerinden biri olan Epikür (Epicuros) tur. Epicuros, biraz da yanlış anlaşılarak haz almayı mutluluğun temel gereği olarak tanımlamakla suçlansa da gerçek pek öyle değildir, kendisi , ona inanan belli bir arkadaş grubu ile birlikte şehrin dışında mütevazi bir hayat süren, kendi ürettikleri sebze ve meyvelerle beslenip,felsefe yapmakla geçen bir hayat yaşamıştır. ‘Dünya zevkleri’ olarak tanımlanan birçok uğr-aşla hiç ilgilenmemiştir.
Epiküryen felsefeye (zevk düşkünlüğü) göre mutlu olmanın temel koşullarından biri ‘dost edinme yetisi- dostların olması’dır.’Yanında bir dostu olmadan yemek yemek sadece aslanlar ve kurtlara özgüdür, insan yalnız kalmamalıdır’ der .
Bir diğer önemli mutluluk kaynağı, ruhen, fikren ve bedenen özgür olmaktır, istemediğimiz işler yapmak, sevmediğimiz veya inanmadığımız bir kişi için veya bir amaç uğruna çalışmak hep kronik mutsuzluk kaynaklarıdır. Gündelik hayatın kavgaları ve politika , Epiküyen felsefeya göre uzak durulması en zaruri olan şeylerdir.
İnsanın hayatta varoluşu ve üzerinde uğraşıp emek harcamadan, hayatın kendi başına anlam verilmesi zor bir kavram olması, insanı devamlı iç huzursuzluğuna iter, ve bu durum varoluşsal gerginliğimizin temel sebeplerinden biridir, bu durumu aşmak ancak daha çok okumak, hayat üzerine ve bizim hayatımıza katacağımız anlam üzerinde kendimizle ve dostlarımızla durmadan fikir alışverişi yapmakla belki biraz mümkün olur. Düşünmek huzursuzluğu azaltır. Boş, amaçsız ve umarsız yaşamak da kronik bir mutsuzluk sebebidir.
Mutlu ve mutsuzluk sebeplerinize baktığınız zaman Mutlu Olamama durumunuzu çözmek daha kolay olacaktır. Kendiniz bu durumla mücadele edemiyorsanız bir uzman desteği almanızda fayda vardır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi psikologları ile danışmanlık ve terapi hizmeti vermektedir.
Mutlu Olamama Durumundan Kurtulmak
- Kendinizi olduğunuz gibi kabul edip, değerli olduğunuza inanın. Kendinizi olduğunuz gibi kabul ederseniz mutlu ve başarılı olma şansınız artar. Sadece kendiniz olduğunuz için güzel şeyleri hak ettiğinize inanın. Ve gücün her daim sizde olduğunu unutmayın.
- Sevdiklerinizle aranızdaki bağı güçlendirip, yalnız olmadığınızın farkına varın. Hayatınız boyunca kendinizi zengin hissetmek istiyorsanız, ilk yapmanız gereken sevdiklerinizle aranızdaki engelleri ortadan kaldırmak ve her durumda yalnız olmadığınızı hissetmek. Hayattaki en büyük en zenginlik biriktirdiğiniz anılar ve dostluklardır.
- Hayattan ne istediğinizden emin olun. Neye değer verdiğinizden ve hedeflerinizin neler olduğundan emin olun. Eğer yaşamdan ne beklediğiniz konusunda kendinize karşı dürüst ve açık olursanız, istediklerinize ulaşmanız kolaylaşır. Ünlü yazar Steve Chandler’a göre; “İnsanların çoğu, yaşamdan beklediklerinin pek azını elde etmelerinin, yalnızca temel hedeflerinin çok küçük ve çok belirsiz olmasından kaynaklandığını öğrendiklerinde çok şaşırırlar. Çok küçük ve çok belirsiz hedeflerin, hiçbir gücü yoktur. Eğer sizin düş gücünüzü kışkırtmıyor, harekete geçirmiyorsa, temel hedefinize ulaşmanız olanaksızdır. Motivasyonu gerçekten artırmanın yolu, büyük, belirli ve güçlü bir hedef saptamaktır.”
- Mutlu olmak için paraya ihtiyaç yok. Paranın hayatta her şey demek olmadığını sadece bir araç olduğunu fark edin. Kendinizi zengin hissetmek için çok fazla paraya ihtiyacınız olmadığını bilin. Sahip olduğunuz her şey sizin bir uzantınızdır, şeyleri anlamlandıracak olan sizsiniz.
- Hayattan istediğinizi alın. Almaktan korkmayın. Etrafınızdaki insanların size karşı verici olmalarına izin verin. Yaşamı tüm getirdikleriyle birlikte içinize sindirip, her anının tadını çıkarın.
- Karşılık beklemeden verin. Etrafınızdakilere herhangi bir çıkar gözetmeden ve beklenti içine girmeden yardımcı olun. Hayattan ne istiyorsanız, önce karşılıksız olarak sizin vermeniz gerekir.
- Güçlü bir amacınız olsun. Hayatta kendilerini zengin hisseden insanların mutlaka uğrunda çalıştıkları büyük bir amaçları vardır. Bir amacınızın olması kendinizi iyi ve güçlü hissetmenize yardım eder.
- Kin tutmayın ve affedin. Kin tutmak ve öfke dolu olmak sizi içten içe yakar, hayatınızı zorlaştırır. Öfkenizin dinmesine izin vermemek sizi geçmişe bağlar, gününüzü gerektiği gibi yaşamanıza ve gelecekteki fırsatları görmenize engel olur. Teşvik edici sözleriyle tanınan ünlü yazar Louise L. Hay’e göre özgürlük affetmekte saklı; “Affetmek, kendime verdiğim en büyük armağandır; ben affediyorum ve kendimi özgür bırakıyorum.”
- Şükredin. Hep daha fazlasını istemek yerine sahip olduklarınız için minnettar olun. Şükretmek kendinizi evrene açmanızı ve size sunulan fırsatları kolayca görmenizi sağlar.
Mutlu Olamama durumundan kurtulmakta zorluk çekiyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki psikologlar ile sizinle. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407