Genellikle başarı ile ilişkilendirilen ve olumlu bir özellik olarak kabul edilen Mükemmeliyetçilik, zaman zaman da hedefleri gerçekleştirmede bir engel olarak karşımıza çıkabilir. Mükemmeliyetçilik, duruma engel olan şartları ya da kişinin kendi ihtiyaçlarını pek dikkate almadan; kusursuz bir varış noktası belirlemek veya böyle bir yerin olduğuna inanmakla ilişkilidir. Mükemmeliyetçi standartları kişi kendisi oluşturabileceği gibi, bunları aile veya toplum tarafından da edinebilir. Söz konusu kişiler belirledikleri planlardan herhangi birine uymadıklarında, her şeyin felaketle sonuçlanacağını düşünebilirler ve bu hayatlarını çeşitli açılardan olumsuz etkileyebilir.
Örneğin; mesleğini kusursuz yapması gerektiğine inanan bir hekim, hastanenin imkanları veya hastanın bağışıklık sistemi gibi kontrol edemeyeceği şartlardan dolayı hasta vefat ettiğinde bu durumdan dolayı kendini suçlayabilir. Diğer şartları göz önünde bulundurmadan kendi eksikliğine yönelik genellemelerde bulunabilir ve diğer hastalara odaklanmakta güçlük çekebilir. Bu durum uzun sürebilir, hekimin önceki haline dönmesi zaman alabilir.
Mükemmelliyetçilik Sebepleri
Mükemmeliyetçiliğin başlıca sebeplerinden biri mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme tarzlarıdır. Çocuklarının davranışları ancak kendi zihinlerindeki mükemmele ulaştığında onlara ilgi ve şefkatle yaklaşan bu ebeveynler, çocuklarının çabalarını ve öğrenme süreçlerini yeterince takdir etmezler. Bu nedenle sevilmeyi hak etmediklerini düşünen kişiler, arzuladıkları ilgi ve onayı elde edebilmek için yetişkinlik döneminde de mükemmeliyetçi hedefler belirleyebilirler.
Bazen hayatının bir döneminde yüksek başarılara sahip olmuş ve takdir edilmiş kişiler, bu başarılarını devam ettirmek için üzerinde bir baskı hissedebilir ve mükemmeliyetçi davranabilirler. Ancak başarılı olmaya devam ettikleri takdirde çevresinden ilgi ve sevgi göreceklerini düşünebilirler.
Sorunun köküne ilerek Mükemmelliyetçilik üzerinde çalışmalar yapılabilir. Bu durum olumlu ve çoğu olumsuz birçok sonuç doğurabildiği için tedavi edilmesi faydalı olacak bir rahatsızlıktır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi bu alanda bünyesindeki uzman psikologlar ile terapi hizmeti vermektedir.
Mükemmelliyetçi Kişilerin Davranış Şekilleri
- Bir işi yaparken sık sık üzerinden geçme, tekrarlama ve düzeltme,
- Aşırı planlama, düzenleme ve sıralama,
- Karar vermede güçlük çekme,
- Erteleme ve kaçınma,
- Eleştiriye tahammülsüzlük
Mükemmelliyetçiliğin Muhtemel Sonuçları
- Mükemmel olmanın peşinde koşarken hayatın içindeki eğlenceleri, keyifleri ve doyumları kaçırma,
- Sıklıkla yaşanan ertelemeler sonucunda işlerini zamanında yetiştirememe,
- Ayrıntılar içinde kaybolma ve zamanı doğru yönetememe sonucu yapılan işte verimsizlik,
- Başarısızlık beklentisiyle yeni şeyler denememe ve fırsatları kaçırma,
- En ufak bir pürüz karşısında motivasyonu korumada zorlanma ve çabuk pes etme,
- Kendine yönelik ağır suçlamalarda bulunma ve utanç hissi altında ezilme,
- Yakın ilişkilerde gerçekçi olmayan beklentiler ve bunların sonucunda tatminsiz ve sorunlu ilişkiler
- İnsan ilişkilerindeki problemler sonucu yalnızlık hissetme,
- Depresyon, kaygı, öfke gibi duyguları ağır bir tonda yaşama.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Mükemmelliyetçilik alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407