Klostrofobi (Kapalı Alan Korkusu), kişinin kapalı alanda kalması gerektiğinde ciddi içsel sıkıntılar yaşamasına ve fizyolojik belirtilere neden olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Yüksek düzeyde kaygı çeken herkes fobi geliştirme riski altındadır. Günümüzde en yaygın yaşanan fobilerden biri klostrofobi diğer bir deyişle kapalı alan korkusudur. Anksiyete bozukluklar gibi fobilerin sebebinin de, genetik kırılganlık ve yaşam deneyiminin bir arada olmasından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bu problem bireyin yaşam kalitesini düşürmekle birlikte bireysel hayatını kısıtlar. Klostrofobinin oluşumunda genelde çocukluk travmaları etkilidir. Ergenlik dönemi ve yetişkinlikte yaşanan bazı problemler de kapalı alan fobisini tetikler.
Klostrofobisi olan bireylerin bazıları kapalı alana maruz kaldığında hafif kaygı tepkileri gösterirken, bazıları şiddetli kaygı yaşar ya da panik atak geçirir. Birçok durum, klostrofobik bir kişide kaygı veya panik atak başlangıcını tetikleyebilir. Atakları tetikleyiciler kişiden kişiye değişebilir ancak genel olarak her türlü kapalı veya dar alan kişide kaygıya neden olur. Birçok insan, kaygılarının önüne geçebilmek için tetikleyicilerden kaçınır. Kişi, kapalı alanda nefesinin sıkıştığını düşünebilir, nefes alamaz ve boğulma hissine kapılır. Kapalı alana girdiğinde ellerinde, ayaklarında kilitlenme yaşayıp hareketsiz kalabilir bunların sonucunda panik atak geçirebilir. Yoğun bunalma ve dışarıya çıkma isteği vardır.
Kapalı alan fobisi olan bireyler çevresi tarafından zorlanabilir ve bu durumların yaşandığı anlarda fobiyi tetikleyebilir. Korkuyu yenebilmesi için bireyin çevresindekiler onu zorla kapalı alanlara sokma, bireye karşı zorba ve ısrarcı tavırlarla yaklaşıldığı görülebilir. Bu durum, bireyin fobisinin yaşandığı anlarda artmalara ve yaşanılan korkunun kontrolsüz artışa geçmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda profesyonel yardım almak gerekmektedir. Özel Adana Aile Danışma Merkezi Klostrofobi alanında çalışan psikologları ile sizlere hizmet vermektedir.
Kapalı Alan Korkusu (Klostrofobi) Nasıl Yenilir?
Sonuç olarak bu tarz yaklaşımlar kişinin gerçek nedeni bilinmeyen kapalı alan korkusunun çözümüne bir katkı sağlamaz. Klostrofobi için herhangi bir bitkisel çözüm de yoktur. Bu fobinin üstesinden gelebilmek için öncelikle uzman desteği alınmalıdır. Bireyin sürekli yaşadığı kaygı ve endişe hali yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bir uzman eşliğinde yapılacak psikoterapi desteği ile öncelikle sorunun kaynağı bulunmalıdır. Böylece kapalı alan fobisi giderilecektir.
Sizde de Klostrofobi olduğunu düşünüyorsunuz Özel Adana Aile Danışma Merkezi olarak bizlere başvurabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407