Kleptomani, normal hırsızlık vakaları ile karıştırılmaması gereken bir dürtü kontrol bozukluğudur. Kleptomani, bireylerin çalma dürtülerini bastırmalarına engel olmaktadır.
Kleptomani hem kadınlarda hem erkeklerde görülmektedir. Bireyler, çalma dürtüsü sonucunda mağazalardaki, marketlerde ürünleri çalmaktadır. Kleptomani, kişilerin arkadaşlarının ve ailelerinin dahi eşyalarını çalmalarına yol açmaktadır. Çalma dürtüsüne sahip kişiler, hırsızlık yaptıkları anda genellikle pişman olmaktadır.
Kleptomani Belirtileri
Kleptomani birçok bireyde aynı belirtiler ile kendini göstermektedir. Kleptomaninin belirtileri aşağıda listelenmiştir.
- Gerekli olmayan, ihtiyaç duyulmayan nesneleri çalmak için karşı konulamayan dürtüler duyma
- Çalma dürtülerini kontrol etmede güçlük çekme ve nihayetinde kontrol edememe
- Çalma dürtüsü hissedildiğinde gerilme, endişelenme
- Çalma eylemini gerçekleştirirken zevk alma, tatmin olma ve çalma dürtü kaybolduğu için rahatlama
- Çalma eyleminin ardından pişman olmak, suçluluk duymak, utanmak, kendine karşı öfkeli olmak
- Çalma eyleminden dolayı yakalanma korkusu yaşamak
- Çalma eylemi sonrasındaki tüm kötü hislere rağmen yeniden çalma dürtüsü hissetmek ve hırsızlık yapmak
Bu belirtilerden muzdarip kişilerin tedavi olması önem arz etmektedir. Toplumsal kurallara aykırı davranış sergileyecekleri için dışlanma problemi yaşama riskleri vardır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi Kleptomani alanında çalışan psikologları ile sizlere hizmet vermektedir.
Kleptomani Nedenleri
Kleptomani’nin nedenleri konusunda çeşitli görüşler vardır. Psikanalitik kurama göre, insanda doğuştan geldiğine inanılan bir alt benlik vardır. Alt benlik, her an haz almak istemektedir. Üst benlik ise, otoriteyi temsil eden kişilerin etkisi ile oluşmuş bir benliktir. Üst benlik, topluma uyum sağlamak için, kişinin isteklerine sınır koymaktadır. Benlik ise, üst benlik ve alt benlik arasında dengeyi sağlamaya çalışır. Bu görüşe göre, çalma davranışı gösteren kişilerde, alt ve üst benlik arasında kalan ego dengeyi sağlayamamaktadır. Üst benliğin etkisi artmış, acımasızlaşmıştır. Kişi, kendisini cezalandırmak, suçlamak için çalma eylemlerine başlamaktadır. Freud’ a göre, bireyin bastırılmış çatışmaları rol oynamaktadır. Çalma davranışı ve çalınan nesneler cinsel bir doyum sağlamaktadır. Bu kuramda, “3-5 yaş” arasında görülen, Freud tarafından fallik dönem olarak adlandırılan, çocuğun cinsel organlarına yönelik ilgisinde yoğunluğun olduğu dönemlerde karşılaşmış olduğu sorunlarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Günümüzde dürtüsel çalma sorununu yaşayan kişilerde, çocukluk döneminde yaşanan travmatik yaşantıların bu sorunun gelişiminde oldukça belirleyici olduğunu görmekteyiz. Çalma davranışı olan kişi, travmatik yaşantıların etkisini ve oluşturduğu olumsuz duygu hallerini bastırmak için bilinçdışı bir çabayla bu semptomu geliştiriyor gözükmektedir. Aynı zamada, travmatik deneyimler sonucunda ortaya çıkan ve bastırılmak ve görmezden gelmek zorunda kalınan öfke birikimi sonucunda kişinin çalma davranışını sergileyerek öfkesini hedef değiştirerek ifade etme ve öcünü alma durumu söz konusudur. Bu kişilerde, travmatik olayların etkisi travma çalışması ile psikoterapide çalışıldığında çalma davranışının kaybolduğunu görürüz. Çalışmalardan elde edilen bu sonuçlar travmatik deneyimlerin bu sorunun ortaya çıkmasındaki belirleyici etkiyi onaylamaktadır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Kleptomani alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407