Kaygı Bozuklukları Nelerdir?
Kaygı bozuklukları günümüzde yaşanan ve sıklıkla görülen psikolojik rahatsızlar arasında başta gelenlerden bir olarak bilinir. Kaygı bozuklukları gün içerisinde insanın hayatının akışını bozabilir. Dolayısıyla kaygı bozukluğu istenilen bir durum değildir. Kaygı bozukluğu birçok sebepten kaynaklanabilir. Kimi bireyde sınav stresi yüzünden kaygı bozukluğu görülürken kimi bireyde geçmişte yaşanan travmalar sonucu kaygı bozuklukları görülebilir. Elbette ki kaygı bozuklukları yalnızca bu sebepler ile sınırlı değildir.
Kaygı Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?
Kaygı bozukluğuna neden olan bazı olgular vardır. Bunlar;
- Çocuklukta yaşanan travmatik olaylar,
- Kişinin sevdiği bir insanı kaybetmiş olması,
- Yıkıcı bir ayrılık, boşanma,
- Stres,
- Maddi yetersizlik,
- Özgüven eksikliği ve daha birçok olumsuz duygu durum hali kaygı bozukluğuna neden olabilmektedir.
Kaygı Bozukluğu Çeşitleri
Panik Bozukluk: Panik bozukluk kişinin durup dururken en ufak olaydan bile panik olup hayatının akışını bozduğu bir kaygı bozukluğu çeşididir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Sıklıkla rastlanılan bir kaygı bozukluğu çeşididir. Bu kaygı bozukluğunda kişiler normal bireylere oranla daha stresli ve korku dolu bir hayat yaşayabilirler. Dolayısıyla bu durum bireylerin hayatının akışının bozulmasına yol açar.
Sosyal Fobi: Sosyal fobi günümüzde en çok görülen kaygı bozukluklarından bir tanesidir. Bu duygu durum bozukluğunda işler insan içine çıkmaya çekinir, toplu bir ortamda konuşma yapamaz.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB): Bu bozukluğa sahip olan bireyler kendini tekrarlayan hareketler yapma eğiliminde bulunurlar. Örneğin evden çıktıktan sonra birçok defa kapıyı kapatıp kapatmadıklarına bakabilirler.
Kaygı Bozukluğu Kimlerde Daha Yoğun Görülür?
Yapılan araştırmalara göre kaygı bozukluğu kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir. Ergen bireylerde kaygı bozuklukları da çok sık rastlanmaktadır. Her ne kadar kadınlarda erkeklere oranla daha fazla kaygı bozukluğu görülse de erkeklerin de sıklıkla kaygı bozukluğu yaşadığı görülmüştür. Kişinin yaşadığı travmatik olaylar sonrasında kaygı bozukluğu yaşandığı için travma yaşayan erkeklerde ve kadınlarda çok daha fazla kaygı bozukluğu yaşandığı görülür.
Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer?
Birçok anksiyete hastası bireylerin akıllarında merak ettiği soru olan kaygı bozukluğu tedavisinin nasıl olduğudur. Kaygı bozukluğu tedavisi uzman bir hekim yardımıyla çözülebilir.
Terapiye Gidin: Günümüzde Terapiye giden kişi sayısı oldukça fazladır. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi insanların çok fazla kaygı ve strese yönelik sorun yaşamalarıdır. Kaygı bozukluklarında önlem olarak öncelikle terapiye gitmek mantıklı olacaktır. Düzenli olarak bireysel terapi desteği almak kaygı bozukluğunu büyük ölçüde azaltacaktır.
Bireysel terapiler kaygı bozukluğunu azaltsa da düzenli olarak gitmek oldukça önemlidir. Bu süreçte her hafta ya da iki haftada bir terapilere gitmekte fayda vardır.
Tüm İşi Doktora Bırakmayın, Siz de Çabalayın: Günümüzde ne yazık ki bireylerin yalnızca terapilere gittiği zaman sorunlarının çözülebileceği düşünülmektedir. Bu durum bir bakıma doğru ama bir bakıma da yanlıştır. Elbette yalnızca terapilere gitmek bile sizde %60 oranında katkı sağlayacaktır. Fakat %40 kişinin kendi çabasıyla düzelmektedir. Yani bu süreçte olabildiğince bu sorunun çözümüne yönelik hareketler sergileyin.
Doktorunuzun size verdiği komutları yerine getirin. Örneğin anksiyete atakları yaşadığınız zamanlarda derin nefes almayı ve kendinizi temiz hava alabileceğiniz bir ortama sokmayı unutmayın. Canınız istemese bile aslında doğru olduğunu bildiğiniz şeyleri yapmaktan kaçınmayın. Çünkü terapi sürecinde bilinmesi gereken önemli şeylerden bir tanesi sizin istemediğiniz şeyler aslında size iyi gelecek şeylerdir. Örneğin yemek yemek istemiyorsanız ya da hava almak istemiyorsanız tam aksini yapın. Başta her ne kadar istemiyor da olsanız zamanla bu ve bunun gibi durumlar iyileşme sürecini hızlandıracaktır.