Kardeş kıskançlığı, çocuğun kendisine yönelmesini beklediği sevginin bir başkasına yöneldiğinde kendince oluşturduğu üzüntü, kıskançlıktan daha önce gelir. Çocuk, ebeveynlerinin sadece kendisine ait olmasını ister. Kıskançlık sevginin olduğu her yerde görülür. Sevilen kişinin bir başkasıyla paylaşılmamasına ve buna katlanamamak olarak adlandırılır. Bu yüzden de insan için geçerli bir duygudur. Aşırı düzeyde olmaması şartıyla, kardeşlerin arasında kıskançlık olması aslında tedirginlik yaratacak bir durum değildir. Dikkat edilmesi gereken nokta kıskançlığın hangi boyutta olduğudur. Çocukta hüzün, kin, öfke, intikam alma düşünceleriyle birlikte, kardeşine sevgi, koruma ve yakınlık hissetme isteği gibi karmaşık duyguları bir arada hissedebilmektedir. Kardeşler arasındaki kıyaslamalar kıskançlığı geliştirir. Çocuk, herkesin kendisinden daha iyi olduğunu düşünüp, kendisinin daha az sevildiğini düşünebilir. Kardeş kıskançlığı küçük yaştan itibaren önüne geçilmeyen bir problem olarak kalırsa ileriki yaş dönemlerinde kişilik bozukluğu olarak ortaya çıkabilir.
Kardeş Kıskançlığında Ne Yapmalı?
Kardeşler arasındaki farklı özelliklerin kıyaslanması çocuklar arasındaki kıskançlığın gelişmesine neden olur. Özellikle ebeveynlerin çocukları için bu söylemleri kıskançlık duygusunun daha ileriye taşır. Çocuğa karşı yapılan kıyaslamalar yetersiz ve eksiklik duygusunun aşılanmasına sebep olur. Anne ve baba, çocukların her birini eşit görüp aynı derecede sevip sayarsa ve bu duygularını samimiyetle gösterirse kardeşler arasında da olumlu duygular gelişir. Çocuklarınız sessizce oynuyorsa onları övmeyi alışkanlık haline getirin. Bu kadar güzel oynadıkları için ne kadar mutlu olduğunuzu söyleyin. Onlara vereceğiniz övgü, olumlu davranışları geliştirmede her türlü azardan daha etkilidir. Eğer çocuğunuz sizin genellikle azar yoluyla ilginizi çekiyorsa, bu olumsuz davranışlarını pekiştirecektir. Çocuklar ebeveynlerinin ilgilerini olumlu davranışlar yaptığında çekemezse olumsuz davranışlar gösterip ilgi çekmeye çalışır. Azar da olsa çocuk için o ilgidir ve sizden gelmektedir. Çocuklarda mülkiyet duygusunun da gelişmesi gereken duygulardan biri olduğunu varsayarsak, mecbur olmadıkça büyük kardeşin eşyaları kullanılmamalıdır. Aile bireyleri yeni doğanı gösterişli bir şekilde sevmekten kaçınmalıdır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Kardeş Kıskançlığı konusunda terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407