Kıskançlık, ilişkilerde, evde, okulda, sokakta aslında hayatın her alanında adı sıkça geçen ve hissedilen bir kavramdır. Kıskançlık, başkasının sahip olduğuna sahip olma,kendi sahip olduğunu başkaları tarafından alınacağı korkusunu hissetme, bir ilişkinin bozulacağından ve partnerinin elinden alınacağından endişe edebilme durumudur. Gündelik yaşamın içinde bu duyguyu hissetmeyen insan yoktur lakin bunu dizginleme, düzene sokabilme konusunda başarılı olabilen insanlar ancak sağlıklı ilişkiler yürütebilmektedirler. Aksi durumda İlişkide Kıskançlık problem haline gelecektir. Bu duyguyu aşırı yaşamak acı verici bir duygudur. Hem kişiyi hem partnerini inanılmaz derecede yormakta ve ilişkide problemler çıkmaya başlar.
İlişkide Kıskançlık Neden Kaynaklanır?
Kıskançlık insanın doğasında olan bir duygudur var olan her duygu gibi fakat aynı duyguyu besleyen, çoğaltan ya da azaltan toplumsal başka faktörler de vardır. Sevgi, özlem, nefret, öfke gibi kıskançlıkta var olduğu topluma göre azalır ya da çoğalır. Toplumsal normlara uygun olarak şekil alır ve müsait forma girer ‘’aşık insan kıskanır’’ formu gibi. Evrim teorisinde kıskançlığın kadın ve erkek üzerinden farklı şekillendiğini söyler.
Bu durumun üreme ve çoğalmaya bağlı olarak kadının doğurduğu çocuktan yüzde yüz emin olması durumuna karşılık, erkeğin bundan asla yüzde yüz emin olamayacağını belirtir. Bu da babanın hem eşinin onu aldatmış olma ihtimalinin yanında bebeğin ona ait olmaması durumunda da çoğalamayacağını ve soyunu evrimsel olarak devam ettiremeyeceği gerçeğiyle karşı karşıya kaldığını söyler.
Bunun yanında kıskançlığa sebep olan psikolojik kökenli; düşük özgüven algısı kıskanç bireyi sürekli tetikler ve partnerinin ondan daha iyi, daha çekici biriyle olabileceği duygunu yaşatır. Duygu durumunda şiddetli değişimler yaşayan insanlarda kıskançlık duygusunu çok yaşarlar. Güvensizlik, özellikle kıskanç sevgili kendisine karşı güvensizdir ve bu duygunun acısını partnerinden çıkarır.
İlişkide partner olarak kendini yetersiz gören bireylerde de kıskançlık ve bu duyguyla başa çıkamama hali görülür. Partnerler arasında sağlıksız bağlanma biçimleri de kıskançlığı besleyen unsurlardır.
Partnerinizin Kıskanç Olduğunu Gösteren İşaretler
- Kıskançlık nedeniyle aranızda kavgalar ve tartışmalar olur. Fiziksel veya sözel şiddet meydana gelebilir. Neredeyse her şeyi kanıt saymaya başlar. Aranızda konuşulan tek konu kıskançlık olur. Kıskançlık krizleri, ilişkinin sonlanmasına neden olabilir.
- Tüm sosyal ilişkilerinizi bozar, diğer insanlarla görüşmenize izin vermez. Hatta bazen hemcinslerinizle bile görüşmenizi yasaklayabilir. Giyiminize ve makyajınıza aşırı müdahale eder.
- Sosyal medya hesaplarınızı kapattırır. Telefonlarınızı dinletebilir. Sık sık telefonla nerede olduğunuzu sorar. İşinize ani baskınlar yapar. Tek başınıza evden çıkmanızı istemez. Hatta her yere sizinle birlikte gitmek ister.
- Telefon ve kredi kartı dökümlerinizi inceler. Aşırı şüpheci tutumları olur. Eve herhangi bir gerekçeyle geç kalmanız ciddi kavgalara neden olur. Sürekli masum olduğunuzu kanıtlamak durumunda kalırsınız. Bazen hiç aklınıza gelmeyecek, tuhaf ya da komik aldatma senaryolarınızı dile getirir.
- Eğer böyle sorunlar yaşıyorsanız öncelikle ona biraz daha fazla ilgi gösterin. Kıskançlık konularında aşırı tartışmacı olmayın. Onunla biraz daha fazla zaman geçirin. Ancak bunlara rağmen değişiklik yoksa mutlaka eşinizle-sevgilinizle bir psikiyatrist ya da psikologdan beraberce yardım almalısınız.
- Kıskanma ülkemizde önemli bir sorun. Ülkemizdeki bir bilimsel araştırmada; eşe uygulanan şiddetin yüzde 70’i kıskançlık nedeniyle olduğu ortaya konmuştur.
Bu tarz durumlar yaşıyor ve ilişkinizin bozulmasından endişe duyuyorsanız bir ilişki terapistinden veya çift terapistinden yardım almanız sağlıklı olacaktır. İlişkide Kıskançlık probleminiz için Özel Adana Aile Danışma Merkezi psikologlarına başvurabilirsiniz.
Partnerler Arası Kıskançlığın Sebepleri
- Kişinin kendine güven sorunu.
- Aşağılanma.
- Bazı kişilik özellikleri.
- Değersiz hissetme.
- Başkaları ile karşılaştırılma.
- Eşin şüphelendiren davranışları.
- Karşı tarafın sevgisini ifade etmede eksiklikleri.
- Terkedilme ile ilgili aşırı korkular.
- Karşısındaki ile kendisini sürekli kıyaslama.
- Diğer insanları tehdit olarak algılama.
- Şizofreni gibi bazı muhakeme bozukluğuna neden olan hastalıklar.
- Aşırı alkol alma. Uyuşturucu madde kullanma.
Kıskanmanın kısır döngüsüne giren çiftler birbirlerini incittiklerinin farkında bile olmayabilirler. ”Eşim beni anlasın” yaklaşımı zaman kaybettirir. Duygularınızı açıkça ifade etmelisiniz ki, eşiniz sizi anlayabilsin ve ortak bir çözüm yoluna bir an önce gidilebilsin. Duyguların paylaşılmadığı durumlarda karşı taraf “eşim çok kaprisli oldu”, “eşim beni artık daha az seviyor, nedensiz yere bana surat asıyor” gibi düşünebilir. Açık iletişim olmadığı zaman güven sarsılır ve sorunlar büyür. İletişimde ise empati çok önemlidir. Neyin söylendiği kadar, nasıl söylendiği de mühimdir. İmalı, kinayeli mesajlar bilinçli yapılmasa bile güven duygusunu zayıflatır.
İkili ilişkilerde, ilişkinin devamını sağlamakta kıskanılan bireye de görevler düşmektedir. Kıskanılan kişi eşinin kıskançlığıyla savaşmak yerine ona daha çok sevgi vermelidir. Ancak bu sayede onun korkularını ve güvensizliğini yenmesine yardımcı olabilir.
Sürekli kıskanılmak ve güvenilmemek, kıskanılan kişiyi yorar ve gerer. Burada kıskanan tarafa “bana güven ya da güvenmemekte haklı olduğunu kanıtla”, “beni gerçek anlamda seviyorsan bana güvenmelisin” tarzında net ifadelerle yaklaşılmalı, güven eksikliğinin sürmesi durumunda herkesin kendi yoluna gidebileceği belirtilmelidir.
Hastalık derecesinde kıskanç kişilerle yaşamak zorundaysanız mutlaka sabır eğitimi almalısınız. Eşinize şaka yollu bile yalan söylememeli, onu kışkırtmamalısınız. Tartışmaları uzatmamak için kesin ve net konuşmalısınız.
Patolojik kıskançlık evlilikleri yıkan veya aile içi huzuru bozan en önemli etkenlerdendir. Kıskanan ve kıskanılan kişi de bu durumdan ağır yara alır. Birbirinize açık davranarak ve empatik yollarla problemi çözemediğiniz noktada bir an önce bireysel terapi ve aile terapisi desteği almalısınız.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere İlişkide Kıskançlık problemi alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407