Halk arasında “hastalık hastalığı” olarak bilinen Hipokondriyazis eski çağlardan bu yana görülen “zihin-vücut” ilişkisinin bozulması halidir. Hastalığın “Hipokondriyazis” adını alması ise Hipokrat zamanına dayanmaktadır. Hipokrat’ın o dönemde kaburganın alt kısmını “Hipokondrium” olarak tanımlaması ve hastaların, ağrılarını genellikle bu bölgede yaşaması nedeniyle hastalık hastalığı “Hipokondriyazis” olarak adlandırılmıştır.
Hastalık hastalığı; kişinin ciddi bir hastalığı olduğunu düşünmesi ve vücudundaki belirtileri yanlış ya da abartılı okuması sonucunda oluşur. Yeterli tıbbi değerlendirme ve güvenceye rağmen, kişi bir hastalığı olduğu düşüncesinden kurtulamaz. Bu noktada sosyal işlevselliğini oldukça olumsuz etkiler. Alanında uzman psikolog veya psikiyatristlerden yardım almakta fayda vardır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi ise bünyesindeki psikologlar ile Hipokondriyazis konusunda terapi hizmeti vermektedir. Psikologlarımız tedavilerini Bilişsel Davranışçı modele göre yapmaktadır.
Hipokondiyazis Genellikle Kaç Yaş Aralığında Görülür?
Hipokondriyazis sıklıkla 20-30 yaşlarında görülmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde görülme oranı neredeyse eşittir. Psikiyatriste başvuranların en belirgin özelliği ise psikiyatriste gitmeden önce birçok doktorla görüşmüş olmalarıdır. Ayrıca bu kişiler psikiyatristlerinden ve psikologlarından emin olamayıp sürekli değiştirme eğilimindedir.
Nedenleri Nelerdir?
Hipokondriyazisi diğer tanılardan ayıran en önemli faktör, sağlık kaygısıdır. Fakat bu kaygının temelinde ölüm korkusu yoktur. Sağlık ile ilgili duyulan endişe; daha çok fark edilme, ilgi odağı olma gibi hasta rolünün sağladığı ikincil kazançlardan kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda hastalık hastalığı; anksiyete ya da aşırı stresin sonucu da olabilmektedir.
Psikanalitik ekole göre somatizasyon sebeplidir. Bilişsel Davranışçı ekole göre ise; Hipokondriyazis, doğrudan bir algısal veya bilişsel anormallik belirtisi olarak kavramsallaştırılabilir. Bu bakış açısından bakıldığında hastalarda üç değişik bilişsel özellik görülür:
- Hipokondriyak hastalar, normal bedensel duyumlarını büyütürler ve daha fazla abartırlar.
- Hastalarda normal bedensel fonksiyonlara karşı artmış bir emosyonel uyanıklık gözlemlenir.
- Hastalar duygusal içerikli ve subjektif terimler yerine daha kaba içerikli ve fiziksel terimleri kullanmayı yeğlerler.
Hipokondriyazis Tedavisi
Yukarıda belirtilen özelliklere sahip kişilerde çeşitli bedensel şikayetlere bağlı ve kaygının şiddeti birbirinden farklı olsa da kişilerin bir uzmana başvurmasında fayda vardır. İlk başta semptomlar hafif olsa bile, semptomların kötüleşmesi ve regl dönemlerinde kişinin işlevselliğini daha fazla etkilemesi nedeniyle diğer psikiyatrik bozuklukların zamanla tabloya eklenmesi olasıdır. Dolayısıyla uzman tedavi ekibi birey için en uygun sağaltım biçimini psikofarmakolojik ve psikoterapötik olarak belirleyecektir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Hipokonriyazis alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407