Flört Şiddeti
Flört Şiddeti çoğunlukla, duygusal, romantik ya da cinsel bir birliktelik yaşayan/yaşamış olan partnerlerden birinin diğeri üzerinde güç ve/ya kontrol kazanmak için uyguladığı, zamana yayılan ve genellikle belli bir örüntüyü takip eden, karşı tarafa zarar verici nitelikte psikolojik, duygusal, fiziksel ve/ya cinsel şiddet edimleri olarak tanımlanır. Büyük ölçüde ilk flörtlerin yaşandığı gençlik dönemine atfen kullanılıyor olsa da aslında flört şiddeti yaş, cinsiyet, sosyoekonomik konum gibi değişkenlerle sınırlandırılamayacak kadar yaygındır.
Aynı şekilde şiddet geçici ya da sürekli olabilir, partnerlerin cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden ve ilişkinin nasıl tanımlandığından bağımsız olarak karşımıza çıkar. Literatürde yaygın olarak flört şiddeti kavramı kullanılmakla birlikte “sevgili şiddeti”, “romantik partner şiddeti”, yakın partner şiddeti”, “ilişkisel şiddet”, “ilişki içi şiddet” gibi kavramlar da bu şiddet türünü ifade etmek için kullanılabilir.
Flört Şiddeti Türleri
Yapılan araştırmalarda flört şiddetinin farklı türlerde ortaya çıktığı gözlemlenmiştir; fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal, dijital şiddet, ısrarlı takip.
Fiziksel flört şiddeti: Tokat atmak, itmek gibi bir partnerin diğerinin bedenine kasıtlı olarak zarar vermesini kapsayan davranışlar örnek olarak gösterilebilmektedir.
Sözel/Duygusal flört şiddeti : Kişiyi aşağılamak, arkadaşlarının önünde küçük düşürmek, intihar girişiminde bulunmakla tehdit etmek, karşı tarafı sürekli kontrol altında tutmaya çalışmak, giyim ya da iletişim tarzını sürekli eleştirmek gibi bir partnerin kişiye kendine olan güvenini ve saygısını zedeleyecek biçimde konuşması ve davranmasıdır.
Sosyal flört şiddeti: Bir kişinin partnerinin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, kişiyi kontrol etmeye çalışması ve sosyal çevresinden soyutlamasıdır.
Cinsel flört şiddeti: Partnerin diğerini cinsel birliktelik veya yakınlık yaşamak için zorlaması, cinsellik konusunda “hayır”ı kabul etmemesi olarak tanımlanabilir.
Dijital flört şiddeti: Bir partnerin telefon gibi teknolojik araçları diğerini kontrol etmek için kullanması ve bu araçlar aracılığıyla kişiyi tehdit etmesidir.
Israrlı takip: Ayrılmış olunan ya da halen birlikte olunan partnerin diğerini sürekli izlemesi ve takip etmesidir.
Flört Şiddetine Maruz Kaldığımı Nasıl Anlarım?
Partneriniz:
- Zamanınızı nasıl geçirdiğinize dair tüm ayrıntıları bilmek istiyorsa, nerede/kiminle olduğunuzu sık sık kontrol ediyor veya kimlerle ne kadar zaman geçireceğinize karar veriyor/sınırlıyorsa;
- İlişkinizi onaylamayan veya partnerinizi onaylamayan aile üyeleriniz veya arkadaşlarınızla olan ilişkinize müdahale edip sizi onlardan uzaklaştırmaya çalışıyorsa;
- Fikirlerinize, isteklerinize ve/veya dış görüşünüze saygı duymuyor, sizi sürekli eleştiriyorsa;
- İstemediğiniz halde size uygunsuz olarak dokunuyor, cinsellikle ilgili baskı kuruyor ve bu konuda ısrarcı oluyorsa;
- Kendinizi sürekli partnerinize açıklama yaparken ya da bir şeyleri kanıtlama ihtiyacı hissederken buluyorsanız;
- İlişkinizde çoğu zaman değersiz, anlaşılmamış, üzgün veya öfkeli hissediyorsanız; flört ya da ilişki şiddetine uğruyor olabilirsiniz.
Bu tarz belirtiler fark ettiğinizde bir ilişki terapistine başvurmakta fayda olacaktır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile size Flört Şiddeti alanında danışmanlık ve terapi hizmeti vermektedir.
Özellikle genç kadınlar sağladığı prestij hissi sebebiyle yaşadıkları duygusal, romantik ya da cinsel birlikteliklerini sonlandırmak istemeyebilir, alternatif bir ilişki şekli tahayyül edemeyebilir, partnerine âşık olduğunu ve bu tür şiddet eylemlerine katlanarak aslında onun için fedakârlık yaptığını düşünebilir, akranlarının zorbalığından kurtulmak için bir ilişkiyi sürdürüyor olabilir veya şiddet gördüğünün farkında olmayabilir. Bu sebeple, başkalarının kendileri ya da partnerleri hakkında kötü şeyler düşünmelerinden çekinerek veya şiddetin suçlusunun kendileri olduğu düşüncesine kapılarak bu tür şiddet edimlerini başkalarıyla paylaşma konusunda tereddüt yaşayabilirler.
Şiddet eylemleri kıskançlık, ilgi, düşkünlük, samimiyet gibi kisveler altında uygulanabilir. İlişki içinde olanın ilişki içinde kalması gerektiği, erkeklerin ya da kadınların doğaları sebebiyle belli şekillerde davrandıkları ve bu sebeple bazı davranışların şiddet olarak kodlanmaması gerektiği, şikâyet edilmeyen şiddet eylemlerinin kabul edildiği veya bunlara rıza gösterildiği yönündeki inanç ve bunlara benzer pek çok başka yanlış düşünce ve tutum, flört şiddeti eylemlerinin sürmesine yol açmaktadır.
Kişilerin kendi ihtiyaçlarının ve düşüncelerinin bilincinde olduğu ve bunları ifade ettiği, partneriyle eşit olduğu, başkalarının düşünce ya da zorlamaları ile hareket etmediği, bireysel alanını, arkadaşlarını, hislerini ve isteklerini koruyabildiği, baskı ve zorlama ile karşılaşmadan hayır diyebildiği ilişkiler daha güvenli ilişkilerdir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Flört Şiddeti alanında destek vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407