Fallik Dönem
Fallik dönem, Freud’un gelişim modelinde en büyük, en önemli cinsel çatışmanın ortamıdır. Bu aşamada çocuğun erojen bölgesi genital bölgedir. Çocuk kendi cinsel organları ve başkalarının cinsel organları ile daha fazla ilgilendikçe çatışma ortaya çıkar. Oidipus kompleksi (Kadınlarda Electra kompleksi ) olarak adlandırılan çatışma, çocuğun bilinçsizce karşı cinsten ebeveyne sahip olma ve aynı cinsiyetten olanı ortadan kaldırma arzusunu içerir. Genç erkekte, Oidipus çatışması, annesine olan doğal sevgisinden kaynaklanır; libidal enerjisi anal bölgeden cinsel organlarına aktarılırken cinsel hale gelen bir sevgidir. Erkek çocuk bu nedenle bu rakibe, babasına karşı saldırganlık ve kıskançlık hisseder ve aynı zamanda babasının ona karşılık vereceğinden korkar. Oğlan, kadınların, özellikle annesinin penisi olmadığını fark edince, babasının penisini de alacağından büyük bir korku duyar. Elektra kompleksi konusunda Freud daha belirsizdi. Kompleksin kökleri, küçük kızın, annesi ve diğer tüm kadınlarla birlikte, babasının ve diğer erkeklerin sahip olduğu penisten yoksun olduğunu keşfetmesine dayanır. Babasına olan sevgisi daha sonra hem erotik hem de kıskanç hale gelir, çünkü kendi penisini arzular. Algılanan hadım edilmesi için annesini suçlamaya başlar ve penis kıskançlığına kapılır. Erkek çocuklar ,babasının annesine olan arzusunu bildiğine inandığı ve bu nedenle babasının onu hadım edeceğinden korktuğu bir hadım edilme kaygısı yaşar. Böylece arzusunu bastırır ve savunmacı bir şekilde babasıyla özdeşleşir.
Fallik dönemde başlayan, ödipal ve elektra kompleksleri yaşanması gereken süreçlerdir. Bununla birlikte, bu kompleksler sağlıklı geçirilemezse, ergenlik döneminde erkek çocuğunun baba ile kız çocuğunun anne ile özdeşleşememesi neden olabilir. Bu da Freud’a göre, çocuğun kendi cinsiyetine yönelmesine sebep olabilir. Ödipus kompleksinde sorun yaşayan çocuk, yetişkinlik dönemine geldiğinde, herhangi bir güç elde ettiği veya mutlu olduğu zaman içinde bulunduğu durumdan rahatsızlık duyabilir. Sebebi kişinin bilinçdışında, gücün ve iktidarın asıl sahibinin babası olmasıdır. Kendisinin bu imkânlara ulaşmış olması demek, babası ile çatışmasının yeniden alevlenmesi demektir.
Genel olarak ele alacak olursak, ödipal kompleksinin sağlıksız geçirildiği bu evrede çocuğun kendi cinsel organına olumsuz algı geliştirmesine, “kastrasyon anksiyetesine”, hoşnutsuzluğa ve reddetme nedeniyle kendi cinsiyetine yönelme gibi durumlar gözlenebilir. Kızlar başlangıçta annesine bağlı olduğu bir penis kıskançlığı yaşar , ancak daha sonra bir penisi olmadığını fark ettiğinde bir bağlılık kayması meydana gelir. Daha sonra babasına olan arzusunu bastırır ve annesinin değerlerini benimser ve toplumdaki doğuştan gelen ‘aşağılık’ olduğunu kabul eder.
Fallik dönem, çocukların cinsel organlardan büyülendiği dönemdir. Erkek ve kız çocukları anatomik farklılıkları sorgularlar ve kendi cinsel organlarını manipüle etmeye başlarlar. Fallik dönemde, erkek ve dişiler annelerini farklı görmeye başlarlar ve bu değişiklikler Oidipus ve Elektra kompleksleri olarak tanımlanır. Süperego bu süre zarfında nihai gelişimden geçer. Bu dönem 3-6 yaş arasını kapsar.
Fallik Dönem Problemleri
Ruhsal gelişim evreleri çocuğun bağımlılıktan bağımsızlığa, bencil davranıştan işbirliğine doğru gelişir. Yetenekleri yalından karmaşığa, genelden özele doğru ilerleme kaydeder. Ölçüsüz duygusal tepkilerden daha dengeli tepkilere doğru adımlar atar. Geliştikçe dürtü ve eğilimlerini dizginleyerek çevreye uyum sağlar ve onlara göre davranmayı öğrenir. Somut düşünmeden soyut ve mantıklı düşünmeye yönelir. Oyundan öğrenmeye ve yaratıcılığa geçer. Gelişme dönemlerini birbirinden kesin sınırlarla ayırmak mümkün değildir. Bir önceki gelişim dönemindeki sorunlar sonraki dönemlerde sürer gider. Başka bir deyimle bir dönemde ortaya çıkan özellikler bir sonraki dönemin özelliklerine eklenmekle kalmaz; kazanılan davranışlar yeni niteliklerle yoğrularak kişiliğe eklenirler. Bir dönemdeki olumsuz gelişme ve sapmalar yetişkinle problemler doğurabilir. Bu sebeple fallik dönem problemleri incelenmelidir. Sağlıklı koşullarda fallik dönemin atlatılması, çocuğun kendi cinsiyetini benimsemesine, utanç duygusuna kapılmadan meraklarını giderebilmeyi öğrenmesine, gerek dış ilişkilerine gerekse iç dünyasına bir düzen getirebilmesine yardımcı olur. Çocuğun her alandaki gelişiminde olduğu gibi, cinsel eğitiminde de aileye oldukça büyük görevler düşmektedir. Çocuğun kişiliğine temel oluşturacak özelliklerin çoğu ailede oluşmaktadır. Bu da ancak çocukların yaşına uygun bir şekilde, gerektiği kadar bilgilendirilmeleri ile mümkündür. Çocuğa ve ergene bilgi verirken ailenin yapısı göz ardı edilmemelidir. Sağlıklı bilgi verilmesi her aile tipinde aynı düzeyde olmamakta, bazı ailelerde yeterince sağlanamamaktadır. Elbette her ailenin bu konuda bilgili ve bilinçli olması beklenemez. Önemli olan öğrenmeye ve bilgiye açık olmalarıdır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere çocuklukta cinsel gelişim ve Fallik Dönem Problemleri alanında destek vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407