Evlilik ve Aile Danışmanlığı
Evlilik, danışmanlık da dahil olmak üzere evlilik ve aile danışmanlığı, evlilik evlilik ve aile terapisi öncesi kişilerin birbirlerini her açıdan anlamalarına, eşlerini anlamalarına, ilişkide ortaya çıkabilecek birçok sorunla nasıl başa çıkacaklarını fark etmelerine, iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Evlilik Danışmanlığı Hangi Durumlarda Uygulanır?
- İlişkinizde ortak bir zemin bulamıyorsanız
- İyi bir gelecek tasavvur edemiyorsanız
- Eğer sıkışmış hissediyorsan
- Aynı kavgayı tekrarlamaya devam edersen
- Desteklenmediğini hissediyorsan
- Partneriniz ile sorun yaşıyorsanız
Bir profesyonel ile bir evlilik ve aile terapisi danışmanına danışma zamanıdır.
Evlilik Terapisine Kimler Katılır?
- Evlenmek isteyenler, sözlüler, nişanlılar
- Evliliğin başındaki çiftler
- Küçük çocuklu çiftler
- Genç çocuklu çiftler
- Daha yaşlı çiftler katılabilir.
Aile Danışmanlığı
Bir evlilik ve aile terapisi sevdiklerinizin birbirine yardım etmesine yardımcı olur. Aile bireylerinin yanı sıra yakın ilişkileri olan kişiler de aile terapisine katılabilir.
Psikopati belirtileri sadece bir kişide mevcut olsa bile,evlilik ve aile terapisi bireyi sosyal ortamında değerlendirecektir.
Hangi Durumlarda Aile Danışmanlığı Hizmeti Talep Edebilirsiniz?
Bazı aileler bu durumlarla daha kolay başa çıkabilirken, bazılarının bu tür aile krizlerini atlatmak için evlilik ve çift terapisi yardımına ihtiyacı vardır. Genellikle sadece bir aile üyesi veya eş terapiye katılır.
Evlilik ve aile terapisi aile üyelerini bir araya getirmek, sağduyuya dayalı tavsiyeler vermek değildir. Herkesin sorunu bildiği ve grup oturumunda aile üyeleriyle konuşarak ve yalnızca bir aile üyesinin yaşadığı bir belirti veya sorundan veya birkaç üyenin şikayet ettiği bir sorundan bahsederek sorunu evlilik ve çift terapisi olmadan kendi başına çözebileceği varsayımı değildir.
Terapi sırasında evlilik ve çift terapisi ilişkiyi değiştirmek için terapist, bir seanstan diğerine uygulanan bazı ev ödevleri verebilir. Bu görevleri uygulamanın çeşitli faydaları vardır. Bir yandan eşler sorunlarının kontrol altında olduğunu düşünürler.
Diğer bir fayda da, çözümlerin ve gerçek kalıcı değişimin dışarıdan değil, evlilik ve aile terapisi kullandığı yöntemlerden değil, kendi davranışlarınızda yaptığınız değişikliklerden geldiğini anlamaktır. Bunu yaparak, hayatınıza olan güveninizi artırabilirsiniz.
Tedavi süresi, evlilik ve çift terapisi yaşanan problemin tipine, yoğunluğuna ve hastanın değişim hızına bağlıdır. İlerledikçe toplantı sayısı belirlenecektir.
Görüşmeler arasındaki aralıklar; oturumlarda işlenen konular onları yaşatacak kadar uzun, ancak eski alışkanlıkların devam etmemesi için kısa bir süre düşünülerek düzenlenmiştir. Seanslar genellikle başlangıçta haftada bir kez başlatılır, evlilik ve aile terapisi ancak aralıklarla tamamlanır.
Evlilik ve aile terapisi bir çiftin neden tedavi aradığına bakmaksızın önce evliliğin tüm yönlerini değerlendirir. Tedavi beklentilerini belirlemek için her bireyin önerileri ve çözüm fikirleri kayıt altına alınır.
Her iki eşin evlilik sorunlarının doğasını ve ciddiyetini belirlemek ve kişilik özelliklerinin evliliğe yansımasını anlamak için psikometrik testler ve çeşitli ölçekler evlilik ve çift terapisi uygulamaktır.
Ailede kişilerarası sorunlar yaşanabileceği gibi ölüm, aileden uzaklaşma vb. sorunlar da olabilir. tüm aileyi etkiler. Günümüzde bu özelliklerin bütünlüğünü korumak giderek zorlaşmaktadır.
Bu evlilik ve aile terapisi bir parçası olarak aile danışmanlığı, aileleri oluşturan bireylerin bir araya gelerek ortak sorunları çözmek için birlikte çalışmaya çalışmaları esasına dayanmaktadır.
Aile içinde bireylerin yaşadığı sorunlar, bireylerin huzursuz olmasına, birbirleriyle olan ilişkilerini zayıflatmasına, iletişim kanallarını tıkamasına ve ayrıca bireylerin evlilik ve çift terapisi ile çözüm aramasına neden olabilmektedir.
Aileler ve çiftlerle yapılan çalışmalar uyum sağlama becerilerinin kazanılması ile sadece o an karşılaşılan durumlara çözüm bulmak değil, daha sonra karşılaşılabilecek bazı zor durumlarla da baş edebilmek mümkündür. Birçok farklı aile ve evlilik ve çift terapisi uygulaması vardır.
Aile evlilik ve çift terapisi duruma göre değişmekle birlikte genellikle 8 ile 24 seans arasında gerçekleşir. Seansların süresi genellikle 50 dakikadır. Hastanelerde veya özel kliniklerde/merkezlerde yapılır.
Çift ve Aile Terapisinden Kimler Faydalanmalı?
Aile ve evlilik ilişkisinde sorun yaşayan herkes evlilik ve çift terapisi yararlanabilir.
- Duygusal yakınlık bozukluğu
- Aile hayatındaki değişiklikler
- Ebeveynlik ve eş rollerini bölme sorunları
- İletişim ve etkileşim eksikliği
- Kişisel sınırlar belirlemeyin
- Cinsel sorunlar
- Görüş farklılıkları ve çatışma
- Çiftlerde düzenli ve sıkıcı ilişki
Çiftlerde rahatsızlık, yararsızlık, eleştiri ve yanlış anlaşılma sorunları özellikle terapiye ihtiyaç duyar. Evlilik çatışması, insan hayatındaki en sıkıntılı sorunlardan biridir. Her evlilikte bir takım sorunlar olur ancak sorunlar çiftlerde derin hayal kırıklıklarına yol açabilir ve evliliğin devamını evlilik ve çift terapisi alınmazsa tehlikeye atabilir.
Ancak bu olumsuz gidişatı tersine çevirmek mümkündür. Çiftler, problem çözme becerilerini geliştirerek bunu kendi başlarına başarabilirler, ancak genellikle profesyonel yardıma ve evlilik ve aile terapisi ihtiyaç duyulur.