Kimlik gencin kendini tanımladığı ve değerlerini, ilgilerini, hedeflerini, özelliklerini, algılarını ilgilerini ve motivasyonlarını hedefler. Ergenlik, ana-babadan ya da kendine bakan diğer büyüklerden kopma ve bağımsızlık duygusunu kapsar. Yine; aynı ve karşıt cins gruplarıyla etkili bir sosyal ve işbirliği ilişkisine girmek ve değeri olan bir iş, bir uğraş için hazırlanma, bu dönemin özellikleri arasındadır. Bütün bu değişmelerin üstesinden gelebilmek için boğuştuğu dönemde ergen, yavaş yavaş bir yaşam felsefesi, bir dünya görüşü ve neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair ahlaki inançlar geliştirmek durumundadır; ve bu genç insan kim olduğu, nereye gittiği, ne tür olanakları bulunduğunu yanıtlayacak bir kimlik duygusu oluşturmak zorundadır. Bu nedenle, başta aileler ve yetişkinlere önemli roller ve sorumluluklar düşüyor. Ergenlikte Kimlik Krizleri yaşanması oldukça doğal bir durumdur.
Çözüme Ulaşmayan Kriz ve Çatışmalara Dikkat!
Kişi içinde yaşadığı toplum ve ailenin çerçevesinde psiko-sosyal kimliğini oluştururken, fiziksel ve bilişsel kimlik kazanımı da bu süreçte gerçekleşir. Kimlik kazanımı sadece sosyal anlamda cevaplar aramaz, değişen fiziksel özelliklere karşı tarz oluşumu ve bilişsel kapasitenin gelişmesi ile de iş, evlilik, geleceğe yönelik önemli karalar alma olarak da gerçekleşmektedir. Akran çevresinin etkisinin çok fazla olduğu bu dönemde; kişi hem aile çerçevesi hem de kendi isteklerini belirlerken değişen kararlar alabilir. Bu durum literatürde “Kimlik kazanmaya karşı kimlik bocalamasına” yol açabilir. Yetişkinlik döneminin mihenk taşı olarak görülen bu dönemde çözülemeyen kriz ve çatışmalar kişinin ileriki hayatında psikososyal sorunlara yol açacaktır. Sosyal fobilerin geliştiği ve ortaya çıktığı dönem bu dönemdir.
Ergenlikte Kimlik Krizleri’nin çözüme ulaşması oldukça önem taşır, gerekirse bu alanda destek almak fayda sağlar. Bu alanda çalışan çocuk ve ergen psikologları ise sizlere yardımcı olacaktır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere bu alanda terapi desteği sağlamaktadır.
Kimlik Karmaşası ve Bunalım
Değişen soru ve cevaplar ergende bir süre sonra kimlik karmaşası ve bunalımına sebep olacaktır. Bu dönemin en başarılı sonucu bir sonraki evreye kimlik kazanımı ile girmiş olmaktır. Bunun dışında kimlik dağınıklığı, kimlik erteleme gibi sonuçlar da ortaya çıkabilir. Kimlik ertelemede; birey kararlarını ve seçimlerini bir süre askıya alır, zamana bırakır. Kimlik dağınıklığında ise yoğun soru ve cevaplar bir bütün oluşturmaz ve kişi sürekli değişen kararları ile hareket eder. Kimlik bunalımının bir diğer sonucu “marjinal” adı altında tanıdığımız, toplumun beklenti ve isteklerini aşırı uçlarda cevap veren kişiliklerdir. Bu bireylerde yetişkinliklerinde ait oldukları toplumun çerçevesinde değil kendi çerçevelerinde yaşayan kişilerdir. Herhangi bir kriz yaşamaksızın kimlik oluşumu gerçekleştiren bireyler de bulunmaktadır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Ergenlikte Kimlik Krizleri alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407