Ergenlik bireyselleşmenin başladığı, kimlik oluşumunun şekillendiği, bireyin kendisini toplum içinde tanımlamaya başladığı çalkantılı bir süreçtir. Çocukluktan erişkinliğe geçiş köprüsü olan bu dönem, hem ebeveyn, hem de ergen birey için zor bir dönemdir. Araştırmalar, Ergenlerde Madde Kullanımı ’nın, yetişkinlik dönemindeki alkol ve madde kullanım şeklini belirlediğini göstermiştir. Ergenlik dönemindeki kimlik oluşturma ve erişkinler tarafından ‘bağımsız birey’ olarak kabul edilme sürecinde, ergen bireyler çeşitli davranışlar gösterir. Bu davranışların oluşumunda ergenin erişkinliği nasıl algıladığı da oldukça önemlidir. Örneğin ergenin sigara içmeyi ya da alkol almayı erişkin bir davranış olarak değerlendirmesi sigara ya da alkol bağımlılığı gelişimini kolaylaştırabilir.
Ergenlerde Madde Kullanımı’nın Nedenleri
Ergenlerde madde bağımlılığın nedeni olarak birçok etkenden söz edilebilir. Madde kullanımı ve bağımlılığı, psikolojik, kalıtımsal, biyolojik, sosyokültürel, aile ve diğer etkenlerden kaynaklanabilir. Araştırmalara göre ergenlerde madde bağımlılığında risk yaratan etkenler şunlardır:
- Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı olan ebeveynin bulunduğu kaotik aileler
- Doğru olmayan yetiştirme yolları- Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliği
- Sınıfta aşırı utangaçlık ya da şiddet içeren davranışlar
- Okul başarısında düşüş- Sosyal becerilerin zayıf olması
- Sapkın davranışlar sergileyen arkadaşlarla ‘takılma’
- Okul, iş, aile ortamlarında uyuşturucu kullanımının onaylanması
Ergenlerde Madde Kullanımı ve bağımlılığın erken teşhisi ve tedavisi son derece önemlidir, bu alanda çalışan Özel Adana Aile Danışma Merkezi bağımlılık terapisi ile sizlere bu alanda hizmet vermektedir.
Ergenlikte Madde Kullanımı ve Bağımlılık Nasıl Anlaşılır?
Bir ergenin madde kullanıp kullanmadığını anlamanın en kesin yolu idrar ve kan testleridir. Ancak ergendeki fiziksel, duygusal ve sosyal bir takım işaretler de çeşitli ipuçları taşıyabilir. İştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, kızarmış ve sulanmış gözler, bulantı ve kusma, ishal, aşırı terleme, üzerinde alışılmadık koku ve giysilerde yanıklar, giyim tarzında belirgin değişiklikler gibi çeşitli fiziksel belirtilere dikkat etmek gerekir. Ayrıca kişilik değişikliği, ani ve sık ruh hali değişiklikleri, yargılamada azalma, depresyon, genel bir ilgi kaybı da ruhsal tehlike işaretleri olabilir. Okulda; ders başarısının düşmesi, disiplin problemleri, aile içerisinde ilişkilerin bozulması da ergenlikte madde bağımlılığı olasılığı olarak değerlendirilebilir. Bununla beraber bu belirtilerin madde kullanımına özgü belirtiler olmadığı, başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebileceği unutulmamalıdır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Ergenlerde Madde Kullanımı alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407