Ergenlerde Depresyon
Ergenlerde depresyon, bir zamanlar zevk alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı ile birlikte uzun süreli üzüntü duygularına yol açan çok ciddi bir sorundur. Ergenlik depresyonu, bir gencin düşünme, hissetme, davranma biçimini etkiler ve önemli duygusal, işlevsel ve fiziksel sorunlara yol açabilir. Depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilirken, gençlerin yaşadığı depresyon belirtileri, depresyonu olan yetişkinlerin yaşadıklarından farklı olabilir.
Ergen olmanın birçok iniş ve çıkışları vardır. Akranlardan gelen baskı, yüksek akademik başarı beklentileri veya ergenlikle ilişkili hormonlar doğal olarak ruh hali değişimlerine neden olacaktır. Bununla birlikte, klinik depresyonu olan gençler, düşükleri geçici durumlardan daha fazla hissedeceklerdir. Bir ergen veya genç olarak depresyona sahip olmak, bir zayıflık belirtisi veya onu zorlayarak üstesinden gelinebilecek bir şey değildir – genç depresyonu ciddi sonuçlara yol açabilir ve ömür boyu tedavi gerektirir. Depresyon yaşayan bir genç, bir çıkış yolu olmadığını hissedebilirken, iyi haber şu ki, gençlerde depresyon genellikle danışmanlık, çeşitli terapiler ve ilaç yönetimi dahil olmak üzere çok modlu bir tedavi yaklaşımıyla iyi yönetiliyor.
Ergenlik döneminde yaşanan depresyonun birçok nedeni vardır. Örneğin, gençler notları üzerinde değersizlik ve yetersizlik duyguları geliştirebilirler. Okul performansı, akranlarla sosyal statü, cinsel yönelim veya aile hayatının her birinin bir gencin nasıl hissettiği üzerinde büyük etkisi olabilir. Bazen genç depresyonu çevresel stresten kaynaklanabilir. Ancak nedeni ne olursa olsun, arkadaşlarla veya aileyle birlikte olmak veya gençlerin genellikle keyif aldığı şeyleri yapmak, onların üzüntülerini veya yalnızlık hissini iyileştirmeye yardımcı olmuyorsa, ergenlik depresyonu yaşama ihtimalleri yüksektir. Ergenlerde depresyon yaşayanların düşünce ve davranışlarında gözle görülür bir değişiklik olur. Depresyonun en yaygın belirtisi, çoğu zaman görünürde bir neden olmaksızın üzüntüdür. Motivasyonları olmayabilir ve hatta okuldan sonra yatak odasının kapısını kapatıp saatlerce odalarında kalarak içine kapanabilirler.
Ergen depresyonu olan çocuklar aşırı uyuyabilir, yeme alışkanlıklarında değişiklik gösterebilir ve hatta hırsızlık gibi suç davranışları sergileyebilir. Gösterseler de göstermeseler de ergenlerde daha fazla depresyon belirtisi olarak;
- İlgisizlik
- Baş ağrısı, karın ağrısı, bel ağrısı veya yorgunluk dahil ağrı şikayetleri
- Konsantrasyon zorluğu
- Karar vermede zorluk
- Aşırı veya uygunsuz suçluluk
- Sorumsuz davranış – örneğin, yükümlülükleri unutmak, derslere geç kalmak, okulu asmak
- Hızlı kilo kaybı veya alımı ile sonuçlanan yiyeceklere ilgi kaybı veya aşırı yeme
- Hafıza kaybı
- Ölüm ve ölmekle meşgul olma
- isyankar davranış
- Üzüntü, endişe veya umutsuzluk hissi
- Geceleri uyanık kalmak ve gündüzleri uyumak
- Notlarda ani düşüş
- Alkol veya uyuşturucu kullanımı ve kontrolsüz cinsel aktivite
- Arkadaşlardan çekilme
- Çaresiz hissetmek
- Açıklanamayan ağlama
- Reddedilme veya başarısızlığa karşı aşırı hassasiyet
Ergenlik depresyonu bir zayıflık ya da iradeyle üstesinden gelinebilecek bir şey değildir – ciddi sonuçları olabilir ve uzun süreli tedavi gerektirir. Çoğu genç için depresyon belirtileri ilaç ve psikolojik danışma gibi tedavilerle hafifler.
Ergenlerde Depresyon Nedenleri
Depresyona neyin neden olduğu tam olarak bilinmiyor, ancak çeşitli sorunlar söz konusu olabilir. Bunlar şunları içerir:
Beyin kimyası: Nörotransmitterler, beyninizin ve vücudunuzun diğer bölümlerine sinyal taşıyan doğal olarak oluşan beyin kimyasallarıdır. Bu kimyasallar anormal olduğunda veya bozulduğunda, sinir reseptörlerinin ve sinir sistemlerinin işlevi değişir ve depresyona yol açar.
Hormonlar: Vücudun hormon dengesindeki değişiklikler, depresyona neden olabilir veya depresyonu tetikleyebilir.
Kalıtsal özellikler: Ebeveyn veya büyükanne ve büyükbaba gibi kan akrabaları da bu duruma sahip kişilerde depresyon daha yaygındır.
Erken çocukluk travması: Fiziksel veya duygusal istismar veya ebeveyn kaybı gibi çocukluk dönemindeki travmatik olaylar beyinde depresyon riskini artıran değişikliklere neden olabilir.
Öğrenilmiş olumsuz düşünme kalıpları: Ergenlik depresyonu, hayatın zorluklarına çözüm bulabilmeyi öğrenmek yerine, çaresiz hissetmeyi öğrenmekle bağlantılı olabilir.
Ergenlerde depresyon tedavisinde iki temel tedavi yöntemi ilaç ve psikoterapidir. Psikoterapide ergenin olumsuz duygu ve düşünceleri üzerine çalışılır. Tedavide gerçekdışı ve olumsuz duygu ve düşüncelerin yerine gerçek ve olumsu duygu, düşünceler koymak hedeflenir. Ergenin özgüven, sosyal beceri eksikliği gibi depresyonunu destekleyen alanlara yönelik çalışma yapılır. Gence yapıcı problem çözme becerileri ve stresle başa çıkma öğretilir.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Ergenlerde Depresyon alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407