Ergen Ebeveyn Çatışması
Ergen Ebeveyn Çatışması, çocukların ergenliğe girip, bu dönemin belirtilerini göstermeye başlamasıyla başlar. Ergenlik çağı, çocukluk ve yetişkinlik arasındaki geçiş sürecidir. Birey bu dönemde çocukluktaki huylarından vazgeçmeye, değişmeye, kendilerini tanımaya, farklı ilgi alanlarına ilgi duymaya başlarlar. Ergen, bu dönemde büyüdüğünü ve yetişkin olduğunu, anne-babasının onu çocuk olarak görmemesini gerektiğini, daha fazla özgür olması gerektiğini düşünür. Anne-babalar ise büyüyen çocuklarının hem daha olgun tavırlar göstermesini beklerken hem de çocuklukta olduğu gibi onların sözünden çıkmamasını bekler. Ergenin ve anne-babaların birbirinden farklı beklentilerinin olması çatışmalara yol açar.
Ergen-ebeveyn çatışmaları, ebeveynlerin ergenlik döneminde çocukların sergiledikleri davranışları tam olarak bilmemeleri sebebiyle ortaya çıkabilir. Bu dönemde ergen hem vücudunda büyük değişimler yaşar hem de düşünsel olarak çocukluktan çok daha farklı düşünmeye başlar. Vücudundaki değişimlere alışmaya çalışırken bir yandan değişen zihinsel yapısıyla nelerden hoşlandığını, ne istediğini anlamaya çalışır. Tüm bu değişimlerin üzerine bir de ilenin beklentileri, okul ve arkadaşlarla ilişkilerin girmesi ergenin kafasını daha da karıştırabilir.
Ergen Ebeveyn Çatışması’na Sebep olan Konular
Ergen Ebeveyn Çatışması, genellikle ergenin özgürlük ve hak alanında isteklerinin olması, ebeveynin ise sorumluklar konusundan ergenden beklentilerinin olması ile ortaya çıkar. Ergen bu dönemde daha fazla özgür bırakılmak, ev dışında ve arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmek ister ve bunun en doğal hakkı olduğunu düşünür. Okul ve evdeki sorumluluklarını yapmaktan kaçınır ve bu sorumluluklarını yapmamak için ebeveynle büyük çatışmalara girebilir.
Ebeveynler ise yetişkin çağına yaklaşan çocuklarının okul hayatında ve evde daha fazla sorumluluk almasını bekler. Çocukluk döneminde hiç yapmadığı davranışları yapan ergenin bu davranışlarını düzeltmeye çalışır. Tıpkı eskisi gibi arkadaş olduğu her kişi hakkında bilgi almak ve her zaman nereye gittiğini bilmek ister. Ergen için ise bu özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Bu sebeple ergen ile ebeveyn sürekli olarak karşı karşıya gelirler.
Çocuklar doğdukları andan itibaren kim oldukları ve insan olarak hangi değerlere sahip olmaları gerektiğiyle ilgili inançlarını anne-babalarının ve çevresinde onun gelişimine katkı sağlayan kişilerin tutum ve davranışlarına dayanarak oluştururlar. Çocuklar değerli olduklarını hissetmek için ebeveynlerin ilgi ve sevgisine ihtiyaç duyarlar. Genç birey ile ebeveynler arasında sıcak-açık-etkin ve ilgili bir iletişim kurulduğunda ergen psikolojik olarak rahat hissedecek ve kendini ifade etmekten kaçınmayacaktır. Bu değişim süreci; gerginlikle karşılanmak yerine akılcı ve bilinçli bir yaklaşım ve sevgiyle karşılanırsa hem aile için hem de ergenler için öğretici, sorunsuz ve keyifli geçecektir.
Bu gibi sorunlu durumlarda bir ergen-yetişkin psikoloğundan destek almakta fayda vardır. Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki psikologlar ile sizlere bu alanda hizmet vermektedir.
“Ders çalışmalısın bu internet düşkünlüğü seni derslerinden uzaklaştırıyor” diyebiliriz. Sonuç ne olur sizce? Tabi ki hüsran çünkü arkadaşlarının telefon ve tabletlerinden kaldığı yerden devam edebilir. Böylece arkadaşlarıyla geçirdiği vakit evde koltukta internet başında geçirdiği vakitle eş değer olur. Yani bu çözüm sandığımız yaptırım işe yaramayabilir. O zaman çocuklarımıza farklı bir ilgi alanı oluşturmayı denemeye karar verebiliriz.
Ortak bir kararla hangi spor alanına ilgi duyduğunu birlikte keşfedebilirsiniz. (Basketbol voleybol yüzme vs.) Bu işe yarar mı peki? Evet, büyük ölçüde işe yarayabilir. Ama her anını bir şeylerle dolduramayacağımızı, onun yorulmayan bir makine olmadığını da düşünmeliyiz. Çok yormakta işe yaramayacaktır. Bir sonraki çözüm sizin telefonlarınızı daha az elinize almanız, sosyal medya hesaplarınızdan uzak kalmanız ya da hesaplarınızı tamamen kapatmanız olabilir. Çünkü siz çocuğunuzun rol modelisiniz. Elinize daha az telefon almaya başladığınızda bu durum çocuğunuzun dikkatini çekmeye başlayacaktır. Aslında bizler de farkında olmadan birer internet bağımlısı gibi yaşıyor, ondan beklediğimizi kısıtlamaları kendimize uygulamıyoruz. Oysaki çocuklarımız gördüklerini bir kayıt cihazı gibi kaydediyor ve bizleri örnek alıyor. Unutmayın çocuklarımız ihmale gelmez.
Ergen Ebeveyn Çatışması’nda Çözüm Yolları
- Ergenler bu dönemde kimlik arayışı içine girdikleri için ben kimim? Ben neyim? Gibi sorulara yanıt aramaktadır. Arkadaşlarının fikir ve beğenisi onlar için çok önemlidir. Bu dönemde ergen ailesi ile birlikte zaman geçirmekten çok arkadaşları ile birlikte olmayı tercih eder. Arkadaşları ile geçireceği zamanın planını birlikte yapabilirsiniz veya gideceği yeri önceden size haber vermesini söyleye bilirsiniz.
- Sorumluluk bilinci ile yetiştirilen çocuklar, ergenlik çağına geldiklerinde sorumluluklarının farkında olarak hareket edeceklerdir. Bu da çatışmaları azaltan bir sebeptir.
- Onun artık bir yetişkin olduğunu kabul edip, özel alanına müdahale etmeyiniz. Karar alırken onunda fikrini sormak, onunla birlikte plan yapmak ergene şu mesajı verir, benim fikrim önemseniyor ben değerliyim mesajını alınır.
- Ergenlere alternatif yollar olduğunu göstererek daha geniş düşünmesini sağlaya bilirsiniz? artık çocuk değil bir yetişkin. Fikrinizi söyleyin ama müdahale etmeyin. Deneyerek doğruyu bulacaktır.
- Hormonal değişimlerden dolayı duygu durumlarında iniş çıkışlar, ağlama nöbetleri, sinir krizleri olabilir. Agresyonu çok yüksek olduğu dönemde üzerine gitmeyin, nasihat etmeyin, sadece dinleyin. Ergen ihtiyaç duyduğu zaman ebeveynin yanında olacağını bilmeli bunu ona hissettirin.
- Teknoloji kullanımı günümüzde şart oldu. Önemli olan ergenin bunu ne kadar sürede ve ne amaçla kullandığıdır. Kitap okuyarak çocuklarınıza örnek olabilirsiniz. Anne babanın elinden telefon düşmüyor ise kendi çocuklarına ders çalış demenin bir anlamı yoktur. Unutmayın çocuk söyleneni değil davranışı taklit eder.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile Ergen Ebeveyn Çatışması alanında destekleyici terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407