Empati Nedir ?
Empati Nedir diye bakacak olursak ; bireyin kendisini karşısındakinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini, onun yaşadıklarını anlaması ve tekrar ona iletmesidir. Hem başkalarının, hem de kendi duygularımızı fark etmek için önemli bir beceridir. İnsan ilişkilerinde iletişimin gelişmesini ve sağlıklı olmasını kolaylaştırır. Başkalarının duygularını doğru bir şekilde anlamak için kendimizden dışarıya bakma isteğine ve becerisine ihtiyacımız vardır. Böylece, ne hissettiklerini ve ne düşündüklerini canlandırabiliriz. Tıpkı, diğer özellik ve beceriler gibi empati de her insanda farklı düzeyde bulunur. Bazı insanlar bu beceriye daha ileri düzeyde sahipken, bazıları daha az düzeyde sahip olabilir. Fakat, belli bir çaba ve eğitimle herkes iletişim için gerekli olan bu beceriyi, hiç değilse bir miktar yükseltebilir.
Önemli olan bu duyguyu gerektiği zamanlarda kullanmak ve ona göre düzenlemeler yapıp hareket etmektir. Örneğin çok çalışmış fakat sınavdan düşük not almış bir arkadaşının yerine kendini koyarak ona teselli veren kişi sınav sonrasında, ertesi gün ve neredeyse her gün arkadaşını teselli etmeye çalışırsa, düşük not alan kişi bu kez kendini yetersiz hissedecek bu olumsuz duygudan kurtulamayacaktır. Mutlaka duygu yoğunluğu iyi ayarlanmalı gerektiğinde müdahale edilmelidir. Bazı durumlarda da insanlar hiçbir şekilde empati yetilerini kullanmamaktadırlar. Yine örnek vermek gerekirse, oldukça kilolu olan bir akrabasına sürekli bu yüzden şakalar yapan kişi hiçbir zaman kendini onun yerine koymamıştır. Onun neden sağlıklı olmadığını düşünmek yerine kilolarını alay konusu ederek, kişiyi kendini kötü hissetmesine neden olmuştur. Her iki örnekte de bu yetinin doğru kullanılmadığını görebilirsiniz.
Nasıl Empati Kurabiliriz ?
Bir iş arkadaşınız yarın işe gelemeyeceğini sizlere ilettiğinde neden nasıl neyi olduğunu sormadan ona “anladım, geçmiş olsun” demeniz empati kurmadığınız anlamına gelmektedir. Bu şekilde davranmanız bu yeteneğinizi kullanmak istememeniz anlamına gelmektedir. Devamında ise yanlış anlaşılmalar, kırılmalar, küslükler çıkacak ortama zemin hazırlıyorsunuz anlamına gelir. Karşı tarafın duygularını anlamak, onun gibi düşünmek için iyi bir dinleyici olmak ve doğru zamanda uygun soru kalıpları, cümleleri kullanmak gerekir. Hayatın her alanında bize yardımcı olacak olan Empati, yokluğunda sorunlar yaşamamıza sebep olur. Empati yapma konusunda, birilerinin sizi anlamadığını düşündüğünüz durumlarda çıkmaza girdiyseniz bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Özel Adana Aile Danışma Merkezi uzman psikologları ile sizlere terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir.
Günümüzde empati kuran çok az kişi kalmıştır. İlk amaç karşınızdaki kişinin ne söylediğine bakmadan ona cevap vermek olduğu için hiçbir zaman ne anlatmak istediğiniz, ne düşündüğünü anlayamayacaksınız. Yeni doğum yapmış bir akrabanızla görüştüğünde, onun nasıl olduğunu, neler hissettiğini sormadan, bebek kilo almamış, bebek aç, bebek uykusuz yorumları kişiyi doğrudan etkileyecek ve size karşı ön yargılı davranmasına sebep olacaktır. Onun halini hatırını sorduktan sonra, bebeğin daha sağlıklı olabilmesi için önerilerde bulunmanız onu yaralamayacak ve daha olumlu sonuçlara ulaşmayı sağlayacaktır. Tam aksine kişinin bu olumsuz ruh durumunun üzerine giderek tabiri caizse yangına körükle gitmekte yanlış bir davranıştır.
Empatinin Faydaları Nelerdir ?
Empati denilince aklınıza ilk gelen nedir? Bu kadar olumlu ve iletişimi güçlendirecek bir duyguyu olumsuz kullanabilmek çok saçma değil mi? İnsanlara fayda sağlayacağı yere kullanmayı tercih etmeyerek zarar veren yeteneğinizi, uç noktalara getirmeden gerektiğinde kullanmalısınız. Empati kurmak iş hayatınızdan, sosyal hayatınıza ve hatta aşk hayatınıza kadar fayda sağlayacak iletişim yöntemleri arasındadır. Hem birey hem de toplumlar arasında huzur, mutluluğu sağlayacak bir anahtardır.
İnsanlara hizmet veren bir sektörde çalışıyor ve hatta yöneticilikle ilgileniyorsanız, sunmuş olduğunuzun hizmeti alan kişilerin yerine kendinizi koymadığınızda, bir daha tercih edilmeyebilir, kazancınızın düştüğünü görebilirsiniz. Müşterilerinizi anlamak istek ve dileklerini değerlendirmek yerine, ben böyleyim hizmetim bu şekilde demeniz oldukça kırıcı, olumsuz bir yaklaşım olacak ve sizlerin empati duygunuzun olmadığını gösterecektir. Doğal olarak iletişim kuramayacak ve müşteri kitlenizin azaldığını görebileceksiniz. Dünyayı başkalarının bakış açılarından da görebilmeniz için empati kurmayı mutlaka unutmayın!
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile Empati konusunda terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407