Ekran Süresi ve Çocuklar
Çocuklar ve ergenler, akıllı telefonlar, tabletler, oyun konsolları, TV’ler ve bilgisayarlar dahil olmak üzere ekranları izleyerek çok zaman harcarlar. Ortalama olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde 8-12 yaş arası çocuklar günde 4-6 saatini ekran izleyerek veya kullanarak, gençler ise 9 saate kadar harcıyor. Ekranlar çocukları eğlendirebilir, öğretebilir ve meşgul edebilirken, aşırı kullanım sorunlara yol açabilir. Ekran süresi ve çocuklar arasındaki olumsuz etkiler incelenmelidir.
Ebeveynler, çocuklarının ne izlediğini veya ekran başında ne kadar zaman geçirdiğini her zaman bilemeyebilir. Çocuklar şunlara maruz kalabilir:
- Şiddet ve risk alma davranışları
- Güvenli olmayan davranışlara ilham verebilecek akrobasi hareketleri veya meydan okuma videoları
- cinsel içerik
- Madde kullanımı
- Siber zorbalar
- Çocuğunuza yönelik reklam
- Yanıltıcı veya yanlış bilgi
- Çok fazla ekran süresi şunlara yol açabilir:
- Uyku sorunları
- Okulda daha düşük notlar
- Daha az kitap okumak
- Aile ve arkadaşlarla daha az zaman
- Yeterli açık hava veya fiziksel aktivite yok
- Kilo problemleri
- Ruh hali sorunları
- Zayıf benlik imajı ve beden imajı sorunları
- Eksik kalma korkusu
- Çocuğunuzun toplam ekran süresi sizin tahmin ettiğinizden fazla olabilir. Bunu izlemeye başlayın ve çocuğunuzla daha az oturmanın ve daha fazla hareket etmenin önemi hakkında konuşun. Ayrıca, ekran başında kalma süresi kurallarını ve bu kuralları çiğnemenin sonuçlarını açıklayın.
- Ekran süresini azaltmanın ailenizin sağlığı için iyi olduğu bu beş yolu göz önünde bulundurun.
Bu arada, ekran süresini azaltmak için basit adımlar şunlardır: - TV açıksa – sadece arka planda olsa bile – çocuğunuzun dikkatini çekmesi muhtemeldir. Aktif olarak bir şov izlemiyorsanız, kapatın.
- TV’leri, akıllı telefonları ve bilgisayarları yatak odasından uzak tutun.
- Yatak odalarında elektronik olan çocuklar, elektronik cihazları olmayan çocuklara göre daha çok izliyor. Evinizde ortak bir alanda TV ve bilgisayar bulundurarak çocuğunuzun ekran başında geçirdiği süreyi ve ziyaret ettiği web sitelerini izleyin.
- Ekran karşısında yemek yemeyin.
Çocuğunuzun elektronik cihazların önünde yemek yemesine veya atıştırmasına izin vermek, ekran başında geçirdiği süreyi artırır. Bu alışkanlık aynı zamanda akılsızca yemeyi teşvik eder ve bu da kilo alımına neden olabilir.
Ekran Süresi ve Çocuklar İçin Öneriler
Bazı çocuklar için günde 2 saati azaltmak zor olabilir çünkü TV günlük rutinlerinin çok büyük bir parçası olabilir. Ancak, hareketsiz aktivitelerin genel sağlıklarını nasıl etkilediğini onlara anlatarak çocuklarınıza yardımcı olabilirsiniz. Onlarla daha sağlıklı olmak için yapabilecekleri şeyler hakkında konuşun.
Ekran süresini azaltmak için:
- TV’yi veya bilgisayarı çocuğunuzun yatak odasından çıkarın.
- Yemek veya ödev sırasında TV izlemeye izin vermeyin.
- Çocuğunuzun televizyon seyrederken veya bilgisayar kullanırken yemek yemesine izin vermeyin.
- Arka plan gürültüsü için TV’yi açık bırakmayın. Bunun yerine radyoyu açın veya arka planda gürültü olmasın.
- Hangi programları izleyeceğinize önceden karar verin. Bu programlar bittiğinde televizyonu kapatın.
- Ailece masa oyunları, bulmacalar veya yürüyüşe çıkmak gibi başka aktiviteler önerin.
- Ekranın önünde ne kadar zaman harcandığının kaydını tutun. Aktif olmak için aynı miktarda zaman geçirmeye çalışın.
- Ebeveyn olarak iyi bir rol model olun. Kendi ekran sürenizi günde 2 saate düşürün. Ekran süresi ve çocuklar konusundan önce sizler bunu dengede tutmaya özen gösterin.
- TV’yi açmamak zorsa, otomatik olarak kapanması için bir uyku işlevi kullanmayı deneyin.
- Ailenizi, TV izlemeden veya ekran başında başka etkinlikler yapmadan 1 hafta geçirmeye davet edin. Harekete geçmenizi ve enerji yakmanızı sağlayacak zamanınızla yapacak şeyler bulun.
-Çocuğunuzla birlikte izleyin.Mümkün olduğunda programları birlikte izleyin ve aile değerleri, şiddet veya uyuşturucu kullanımı gibi gördükleriniz hakkında konuşun. Bir abur cubur reklamı görürseniz, bunun televizyonda olmasının sizin için iyi olduğu anlamına gelmediğini açıklayın.
-Programları kaydedin ve daha sonra izleyin.
Bu, oyuncak, abur cubur ve diğer ürünlerin satıldığı reklamlarda hızlı ileri sarmanıza olanak tanır. Canlı programları izlerken, reklamlar sırasında sessiz düğmesini kullanın.
-Aktif ekran süresini teşvik edin.
Çocuğunuzun bir gösteri izlerken esnemesini veya yoga yapmasını sağlayın. Bir reklam arası sırasında en çok zıplamayı kimin yapabileceğini görmek için ailenize meydan okuyun. Fiziksel aktiviteyi teşvik eden video oyunlarını seçin. Çocuğunuzun ekran başında geçirdiği zamanı sınırlamaya başlamak zor olabilir. Ancak, çabaya değer. Yeni ev kuralları oluşturarak ve çocuğunuzun rutininde düzenli olarak küçük değişiklikler yaparak, ekran başında geçirilen zamanı ve olası etkilerini azaltabilirsiniz.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile Ekran Süresi ve Çocuklar hakkında bilgi almak istiyorsanız bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407