Duygusal Yeme, yeme bozukluğu problemlerinden birisi olarak görülüp olumsuz duygulara karşılık olarak gelişen yeme davranışında aşırı eğilimi anlatan bir yeme bozukluğudur. Bu yeme bozukluğu için risk taşıyan gruplar genellikle çocuk ve ergenler, obez bireyler vb. olabilir. Stres, kaygılar, depresyon, ebeveyn modellemesi, öfke, mutluluk etkileyebilir.
Birtakım duygu durumlarına cevap olarak meydana gelen bir yeme davranışı eğilimi olarak ifade edilmektedir. Normalde kaygı, depresyon ve kızgınlık vb. duygu durumları iştah azalmasına neden olurken duygusal yeme davranışında bulunan bireylerde benzer duygu durumlarında aşırı yeme davranışı gözlemlenmektedir.
Daha önceleri bu bozukluk, aşırı yeme davranışı gösteren kişilerle ilişkilendirilirken günümüzde diyet yapanlarda da bu davranışın olabileceği ileri sürülmektedir. Yemek yeme davranışını etkileyen birçok sebep vardır. Ancak duyguların yemek yemeyi nasıl etkilediğini tahmin etmek zordur. Duyguların durumuna göre ya da bireyin mizaç özelliklerine göre yemek yeme ve duygular arasındaki ilişki değişiklik gösterebilir. Fiziksel açlık ve duygusal açlık belirtileri birbirinden farklı iki durumdur. Fiziksel açlık durumunda bireyin midesinde bir kazınma, burukluk olmakta ve kan şekeri düşebilmektedir. Birey doygunluğa ancak yedikçe ulaşabilmektedir. Açlığı giderme davranışı ise bu bozukluğa sahip olan bireyden farklılık göstermektedir. Bu farkı anlamak için uzman desteği almak çok önemlidir. Beslenme Uzmanı’nın yanı sıra psikolog desteği de önemlidir. Özel Adana Aile Danışma Merkezi Duygusal Yeme konusunda uzman psikologları ile sizlere hizmet vermektedir.
Stres, Depresyon ve Duygusal Yeme
Duygusal Yeme için kişisel farkındalığın düşük olması ve duyguların tanımlanması, kontrol edilmesinde yaşanan problem nedeniyle yemek yenilmesi gerekmektedir. Bu yeme bozukluğu ile ilişkili birçok faktör vardır. Bu faktörlere değinecek olursak ilk olgumuz strestir. Duygusal açlık ile stres arasındaki ilişki şu şekilde açıklanabilir; Günümüzde yapılan birçok çalışmada olduğu gibi, stresin sağlığı direkt olarak etkilediği psikolojik süreçlerin olduğunu ve yiyecek seçimi, yiyecek alımı gibi sağlık davranışlarındaki değişikleri de beraberinde getirdiğini göstermektedir. Duygusal açlığı etkileyen bir diğer olgu ise bireyin depresyon durumudur. Yüksek depresif belirtiler duygusal açlık davranışları ile ilişkilidir. Bu konuyla alakalı geçmişte yapılan çalışmalarda depresyon ile duygusal açlık arasında olumlu bir etkileşim gösterdiği görülmüştür.
Duygusal Yeme problemi yaşayan bireyler için başarma inancı ve destek çok önemlidir. Siz de bu duygusal yeme yaşadığınızı düşünüyorsunuz Özel Adana Aile Danışma Merkezi olarak bizlere başvurabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407