Duygusal İstismar
Duygusal istismar, korku, aşağılama ve sözlü veya fiziksel saldırılar yoluyla başka bir insanı kontrol etmek ve boyun eğdirmek için tasarlanmış herhangi bir davranıştır. Duygusal istismar, doğası gereği fiziksel olmaktan çok duygusal olan her türlü istismardır. Sözlü taciz ve sürekli eleştiriden gözdağı verme, manipülasyon ve asla memnun olmayı reddetme gibi daha ince taktiklere kadar her şeyi içerebilir.
Duygusal istismar, kurbanın kendine olan güvenini, kendine değer verme duygusunu, kendi algılarına olan güvenini ve benlik kavramını sistematik olarak yıprattığı için beyin yıkamaya benzer. İster sürekli azarlayarak ve küçük düşürerek, ister korkutarak, isterse “rehberlik”, “öğretme” veya “öğüt” kisvesi altında yapılsın, sonuçlar benzerdir. Sonunda, istismarın alıcısı tüm benlik duygusunu ve kişisel değerin kalıntılarını kaybeder. Duygusal istismar, bir kişinin özünü keserek, fiziksel olanlardan çok daha derin ve kalıcı olabilecek yaralar yaratır.
Bu durumu etkileyecek bir olay mutlaka duygusal istismar olarak nitelendirilmez, ancak korku ve kontrol yaratan bir davranış kalıbı yapar. Bu tür kötü muamele, ebeveyn ilişkisi, romantik ilişki veya profesyonel ilişki dahil olmak üzere bir dizi kişilerarası bağlamda ortaya çıkabilir. Duygusal istismara maruz kalan insanlar, kafa karışıklığı, korku, konsantrasyon güçlüğü ve düşük özgüven gibi kısa süreli zorlukların yanı sıra kabuslar, ağrılar ve kalp çarpıntısı yaşayabilirler. Uzun vadeli yansımalar arasında kaygı, uykusuzluk ve sosyal geri çekilme sayılabilir.
Duygusal istismarın uyarı işaretleri nelerdir?
Duygusal istismar, kontrol, manipülasyon, tecrit ve aşağılayıcı veya tehdit edici davranışlar etrafında toplanır. Kötüye kullanım belirtileri şunları içerir:
- Bir kişinin davranışlarını, örneğin kiminle zaman geçirdiği veya parayı nasıl harcadığı gibi izleme ve kontrol etme.
• Bir kişinin güvenliğini, malını veya sevdiklerini tehdit etmek
• Bir kişiyi aileden, arkadaşlardan ve tanıdıklardan izole etmek
• Bir kişiyi küçük düşürmek, utandırmak veya küçük düşürmek
• Aşırı kıskançlık, suçlamalar ve paranoya
• Sürekli eleştiri yapmak
• Düzenli alay veya alay
• Kabulü veya bakımı kişinin tercihlerine bağlı kılmak
• Bir kişinin yalnız zaman geçirmesine izin vermeyi reddetmek
• Bir kişinin profesyonel veya kişisel hedeflerini engellemek
• Kendinden şüphe duyma ve değersizlik aşılama
• Gaslighting : kişinin yeterliliğini ve hatta temel algısal deneyimlerini sorgulamasını sağlamak.
İstismarcıların kullandıkları çeşitli manipülasyon taktikleri vardır, bu nedenle duygusal istismarcıların bir noktada fiziksel istismara başvurmaları muhtemeldir. Bu davranışların kökleri derin güvensizliklere ve başkaları üzerinde kontrol ve güce duyulan ihtiyaçtan kaynaklanır ve istismarcılar istediklerini elde etmezlerse istismarın şiddeti zamanla artabilir.
Duygusal istismarın altında yatan amaç, diğer kişiyi itibarsızlaştırarak, izole ederek ve susturarak kontrol etmektir. İnce ve sinsi olabileceğinden, tanınması en zor istismar biçimlerinden biridir. Ama aynı zamanda açık ve manipülatif de olabilir. Her iki durumda da, duygusal istismar benlik saygınıza zarar verebilir ve algılarınızdan ve gerçekliğinizden şüphe duymaya başlayabilirsiniz. Sonunda, kapana kısılmış hissedebilirsiniz. Duygusal olarak istismara uğrayan insanlar genellikle ilişkiye daha fazla dayanamayacak kadar yaralanırlar ama aynı zamanda ayrılmaktan da korkarlar. Yani bir şey bitene kadar döngü kendini tekrar eder.
Bir ilişkide aktif istismar söz konusu olduğunda çift terapisi yerine bireysel terapi önerilir. Terapi odasında yaşananlar terapi dışında da istismara yol açabileceğinden çift terapisi önerilmez. Bu nedenle terapi güvenli veya etkili olamaz. Her iki tarafın da önce bireysel terapiye katılması önerilir. İstismar failleri için yardımcı olabilecek yapılandırılmış programlar vardır. Bunlar genellikle yerel bir aile içi şiddet programı aracılığıyla bulunabilir.
Herhangi bir biçimde kötüye kullanımla baş etmek son derece zor olabilir ve uzun vadeli sorunlara yol açabilir. Doğru terapisti bulmak, olanın duygusal istismar olup olmadığını keşfetmenize ve bir ilişkiden ayrılmak için adımlar atmanıza yardımcı olabilir. Bu deneyimden kurtulabilir ve bir ilişki içinde olmanın yeni yollarını geliştirebilirsiniz. Bu konuda danışmanlık desteği almak istiyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Psikoterapi, deneyimi işleyerek, benlik saygısını yeniden inşa ederek ve kaygı veya uykusuzluk gibi semptomları ele alarak hayatta kalanların ilerlemelerine yardımcı olabilir. Yeni bir ilişki bağlamında, hayatta kalanlar, eşleriyle birlikte geçmişte yaşadıkları istismarı kabul ederek, gelecekte olası herhangi bir istismardan önce kendisine öncelik vermeye karar vererek ve ardından geçmiş acının tetikleyicilerine öz-şefkatle yanıt vererek duygusal istismardan iyileşmeye devam edebilirler.
Sizler de Duygusal İstismar konusunda danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız Özel Adana Aile Danışma Merkezi iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407