Distimi, bireyde uzun süreli içe kapanıklık ve üzüntü, melankoli, sevinçten uzak kalma hali ve yetersizlik hissinden dolayı kaygı durumlarını hayatında sürekli olarak yaşama sürecine verilen ve aynı zamanda kronik depresyon olarak tanımlanmaktadır. Distimi belirtileri depresyonla benzer olarak sıralanmaktadır. Genel bir sinirlilik hali, gün içinde yaşanan aktivitelere karşı ilgi duyulmaması olarak belirlenebilir. Birey kendini umutsuz, güvensiz hissedebilir ve azalan benlik saygısıyla birlikte fiziksel olarak yorgun da hissedebilir.
Distimide belirtiler genellikle ataklar halinde gerçekleşmez, hafif şiddette ama sürekli olarak ilerler. Dalgalı bir seyir gösterir, yavaş yavaş ilerler. Major depresyondan farklı olarak bilişsel belirtiler ön plandadır. Distimik bozukluk büyük oranda çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlar. Bu yaş aralığında distimik bozukluk belirtileri göstermeye başlayan çocuklar ileri yaşlarında sıklıkla majör depresyon geçirirler. Uzun yıllar hafif depresyon belirtileri ile gitse de zamanla işlevselliği bozar.
Bazı hastalıklar distimiyle birlikte seyredebilir, başka bir psikiyatrik rahatsızlıkla organize olup olmadığı araştırılmalıdır. Ölçütler ve tanı kriterleri arasında hem distimik bozukluk, hem de majör depresyon ölçütlerinin bir arada yaşandığı durumlara çifte depresyon adı verilmiştir.
Depresyon kadar şiddetli olmadığından çoğu zaman farmakolojik tedavi gerektirmez.
DİSTİMİ (KRONİK DEPRESYON) TEDAVİSİ NASILDIR?
Psikoterapi yöntemi distimik bozukluk için en sık başvurulan yöntemdir. Danışanın tedaviye karşı pozitif yaklaşımı süreç için olumlu olacaktır. Bireyin anlattıklarına göre şekillenen süreçte travmatik olaylar varsa çözümlenmelidir. Birey için değerlendirmeler tüm hatlarıyla ele alınmalıdır. Sosyal, aile, iş ve cinsel hayatı incelenmelidir. Yaşam kalitesini de büyük ölçüde etkileyen bu rahatsızlıkta temel ihtiyaçlar başlıca incelenmelidir. Terapistin temel amacı, danışanla terapötik bağ kurarak ruh halini dengelemesini desteklemektir. Terapi sürecinde asıl hedef, danışanda farkındalık uyandırmak, duygularda yaşanan dalgalanmaların önüne geçebilmek, kaybolan işlevselliği ve sosyal ilişkileri düzenlemek, ve olumsuz otomatik düşünceleri kontrol altına alarak yerine olumlu ve sağlıklı düşüncelerle değişmesini sağlamaktır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Distimi (Kronik Depresyon) alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407
Ana Sayfa – Özel Adana Aile Danışma Merkezi (ozeladanaailedanismamerkezi.com)