Disosiyatif bozukluklar, bireyin kimlik, bellek, algı ile alakalı bir arada çalışması gereken işlevlerinin bütünlüğünün bozulmasıdır. Dissosiyasyon genelde travmaya karşı bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkar. Birey bu şekilde travmadan kaçmaya çalışır.
Dissosiyasyon genetik bir şekilde ortaya çıkmaz; yaşanılan deneyim ve maruz kalınan durumlarla birleşerek ortaya çıkar. Gereklilik varsa bazı durumlarda yararlı olabilir.
Dissosiyasyon psikolojik olarak ayrımlaşma, dağılma, kopma anlamında kullanılır. Genelde fiziksel, duygusal ya da cinsel istismara maruz kalmış ve çocuk ve ergenlerde görülen ve çeşitli alt başlıkları bulunan bir psikiyatrik bozukluktur. Yaşanılan istismar karşısında kendilerini savunamayıp, duygu ve düşüncelerini ifade edemeyen, kendilerini hem fiziksel hem psikolojik olarak savunamayan bireyler içe çekilme yaşarlar. Yaşanılan travmalar çoğu zaman yakın çevreden tarafından yapıldığı için bu travmalardan kaçma ve uzaklaşma şansları da yoktur. Yaşadıkları travmayı kimseye anlatamazlar. Çocuk ve ergenlerin anlatamayışlarının altında da çoğu zaman korku, endişe ve kimsenin ona inanmayacağı inancı yatar. Bu şartlar altında yaşadığı travmalarından kaçma yolunu tercih ederler. Aslında bu hem kaçış hem de kendisini başka şekilde ifade etme şeklidir çünkü yaşadıklarını kabullenmeleri onlar için zordur ve aynı zamanda da yardıma ihtiyaçları vardır. Küçük ve savunmasız bedenleri bu travmaları kaldıramaz. Sonuçta kendilerine ayrı bir dünya yaratırlar. Bu sayede az da olsa yaşadıkları travmanın etkisini en aza indirgemeye çalışırlar. Gerçekle yüzleşmek disosiyatif bireyler için hem korkutucu hem de üzücüdür.
Tercihler ve alışkanlıklardaki ani değişimler belirtiler arasındadır. Bir anda mutluyken aniden mutsuz olup kendisine zarar vermek isteyebilir. Değişimler aniden olur ve bireyin çevresindekiler bu durumu fark eder. Çocuk ve ergenlerde genellikle davranış problemleriyle aileler doktora başvurur. Okuldan kaçma, hırsızlık, arkadaş problemleri sorunlar arasındadır. Çoğu zaman tabloya depresyon ve kaygı belirtileri eşlik eder.
Disossiasyon’ da Ayırıcı Tanı
Terapistler için en önemli tanılar, kendi kendine konuşma, yüz ifadesi ve duygularda ani değişme ve hafıza problemleri. Psikoterapinin, psikososyal stresörlerin ve hastanın başa çıkma yollarının belirlenmesi ve uygun yollarla başa çıkma becerilerinin kazanmasına yardımı olmaktadır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407