Disleksi, özgül öğrenme güçlüğünün alt başlığı olarak tanımlanmaktadır. Bireyin zeka düzeyi normal olmasına rağmen kültürel veya ruhsal bir özrü olmayan konuşma, okuma, yazma becerilerinde sorunlar yaşar. Disleksi sendromu olan bireylerin beyninin sağ ve sol yarım kürelerinin gelişmediği veya az geliştiği görülür. Yapılan çalışmalar kesin bir sonuç vermemekle birlikte, doğum öncesi ve doğum sonrasında yaşanan sorunlar, dikkat eksiklikleri, düzensiz yeme alışkanlıkları, görsel – işitsel – algısal ve benzeri sorunlar bu güçlükle ilişkili olduğu saptanmıştır. Ancak bu etkenler her çocuk için farklı durumlarda kendini gösterir ve her çocuk için farklı nedenler ortaya koyulabilmektedir.
Disleksili çocuklarda okuma, okuduğunu anlayamama ve yanlış yazma problemleri görülür. Çocuğun konuşmaya geç başlaması disleksi için ilk tanı kriterleri olabilir. Bazı aileler için bu durum sorun teşkil etmese de konuşmaya başladıktan sonra telaffuzda zorlanabilir. Yaş ilerledikçe okuma-yazma öğrenen çocukta belirtiler artmaya başlar. Harfler ayna yansıması gibi ya da farklı şekillerde yazılabilir. Harflerde görülen problemler sayılar için de olabilir. Yazarken ve okurken sürekli hatalar yaparlar.
Disleksi’ de Tedavi
Disleksi için tamamen iyileşme vadeden bir yöntem yoktur. Ancak erken tanı ve destekleyici yöntemlerle kayda değer bir başarı sağlanabilir. Özellikle konuşma yaşında başlanan özelleştirilmiş tedavi programlarıyla yüksek oranda başarı sağlanır.
Geç tedavi veya çalışma programları özenle takip edilmemiş çocuklar akademik başarısızlıkla karşı karşıya kalabilir.
Disleksi belirtileri gösteren bireyler öncelikle fizyolojik bir probleminin olup olmadığından emin olunması için tıbbi bir muayeneden geçmelidir. Tedaviye başlamadan önce problemin ne olduğunun, aile ve sosyal yapısının, çocuğun gelişim öyküsünün eksiksiz ve dikkatlice incelenmesi gerekir. Sosyal ve davranışlar sorunlar varsa aile terapisi, bireysel psikoterapi uygulanmalı gerekirse farmakolojik tedaviye başlanmalıdır.
Disleksi tanısı koyarken bizim de Özel Adana Aile Danışma Merkezi’nde uyguladığımız psikolojik test ve değerlendirmeler yardımcı olmaktadır. Bunlar;
-Wechsler Çocuklar için Zekâ Ölçeği (WISC-III)
-Peabody Bireysel Başarı Testleri (PIAT)
-Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi
-Görsel İşitsel Sayı Aralığı Testi (VADS)
-Stanford-Binet Zekâ Ölçeği
-Görsel Algı Testi (TVPS)
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Disleksi alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407