Disleksi
Okumak karmaşık bir süreçtir. Beynimizin harfleri seslere bağlamasını, bu sesleri doğru sıraya koymasını ve kelimeleri bir araya getirerek okuyup anlayabileceğimiz cümleler ve paragraflar oluşturmasını gerektirir. Disleksisi olan kişiler sayfada gördükleri harfleri, bu harflerin ve harf kombinasyonlarının çıkardığı seslerle eşleştirmede sorun yaşarlar. Ve bu adımda sorun yaşadıklarında, diğer tüm adımlar daha zordur. Disleksik çocuklar ve yetişkinler, diğer zorlukların yanı sıra akıcı bir şekilde okumak, kelimeleri doğru hecelemek ve ikinci bir dil öğrenmek için mücadele ederler. Ancak bu zorlukların genel zekalarıyla hiçbir bağlantısı yoktur. Aslında disleksi, çok daha iyi bir okuyucu olabilecek zekaya sahip bir bireyde beklenmedik bir okuma zorluğudur. Disleksisi olan insanlar yavaş okuyucular olsalar da, genellikle, paradoksal olarak, çok hızlı ve güçlü akıl yürütme yetenekleri olan yaratıcı düşünürlerdir.
Disleksi çok yaygındır, nüfusun yüzde 20’sini etkiler ve öğrenme güçlüğü çekenlerin yüzde 80-90’ını temsil eder. Bilimsel araştırmalar, disleksik ve tipik okuma çocukları arasındaki beyin bağlantılarındaki farklılıkları göstererek, akıcı okumanın disleksi olanlar için neden bir mücadele olduğuna dair nörolojik bir temel sağlar. Disleksi “tedavi edilemez” – ömür boyu sürer. Ancak doğru desteklerle disleksik bireyler son derece başarılı öğrenciler ve yetişkinler olabilirler.
Dislekside Görme, Okuma ve Yazma:
- Okurken baş dönmesi, baş ağrısı veya mide ağrılarından şikayet eder.
- Harfler, sayılar, kelimeler, diziler veya sözlü açıklamalarla karıştırılıyor.
- Okuma veya yazma, harfler, sayılar ve/veya kelimelerdeki tekrarları, eklemeleri, aktarmaları, çıkarmaları, değiştirmeleri ve ters çevirmeleri gösterir.
- Okurken, yazarken veya kopyalarken var olmayan bir hareket hissetmekten veya görmekten şikayet eder.
- Görme güçlüğü var gibi görünebilir fakat muayenede bir problem çıkmaz.
- Son derece keskin görüşlü ve gözlemci veya derinlik algısı ve çevresel görüşlerden yoksundur.
- Çok az anlayarak okur ve tekrar okur.
- Fonetik olarak ve tutarsız bir şekilde heceler.
Disleksi insanları farklı şekillerde etkiler. Bu nedenle, semptomlar bir kişiden diğerine aynı görünmeyebilir. Disleksinin önemli bir işareti, kelimelerin şifresini çözmekte güçlük çekmesidir . Bu, harfleri seslerle eşleştirme yeteneğidir. Çocuklar ayrıca fonemik farkındalık adı verilen daha temel bir beceriyle de mücadele edebilirler . Bu, sözcüklerdeki sesleri tanıma yeteneğidir. Fonemik farkındalıkla ilgili sorun, okul öncesi kadar erken ortaya çıkabilir. Disleksinin bazı belirtileri duygu ve davranışlarla ilgilidir. Disleksisi olan kişiler, hem yüksek sesle hem de kendilerine okumaktan kaçınabilirler. Okurken bile endişeli veya sinirli olabilirler. Bu, okumanın temellerini öğrendikten sonra bile olabilir.
Disleksi sadece öğrenmeyi etkilemez. Ayrıca günlük becerileri ve etkinlikleri de etkileyebilir . Bunlar sosyal etkileşim, hafıza ve stresle başa çıkmayı içerir.
Disleksinin Nedenleri
Araştırmacılar henüz disleksiye neyin neden olduğunu tam olarak tespit edemediler. Ama genlerin ve beyin farklılıklarının bir rol oynadığını biliyorlar. İşte disleksinin olası nedenlerinden bazıları:
Genler ve kalıtım: Disleksi genellikle ailelerde görülür . Disleksili kişilerin kardeşlerinin yaklaşık yüzde 40’ı da okuma ile mücadele ediyor. Disleksi olan çocukların ebeveynlerinin yüzde 49’unda da var. Bilim adamları ayrıca okuma ve dil işleme ile ilgili problemlerle bağlantılı genler buldular.
Beyin anatomisi ve aktivitesi: Beyin görüntüleme çalışmaları , disleksi olan ve olmayan insanlar arasındaki beyin farklılıklarını göstermiştir. Bu farklılıklar, beynin temel okuma becerileriyle ilgili alanlarında meydana gelir. Bu beceriler, seslerin kelimelerde nasıl temsil edildiğini bilmek ve yazılı kelimelerin neye benzediğini tanımaktır
Tedavi Süreci
Çoğu çocuk anaokulunda veya birinci sınıfta okumayı öğrenmeye hazır olsa da, disleksi olan çocuklar genellikle o zamana kadar okumanın temellerini kavrayamazlar. Çocuğunuzun okuma seviyesi yaşı için beklenenin altındaysa veya başka disleksi belirtileri fark ederseniz doktorunuzla konuşun. Disleksi teşhis edilmediğinde ve tedavi edilmediğinde, çocukluktaki okuma güçlükleri yetişkinliğe kadar devam eder.
Hastalığın belirtilerinin anlaşılmaya başlanması ilkokul dönemlerine denk geldiğinden, teşhis yapılır yapılmaz çocuk özel eğitime tabi tutulmalıdır. Çocukta herhangi bir zeka geriliği söz konusu olmadığından, bireyselleştirilmiş olarak verilecek eğitim çocuğu rahatlıkla akranları ile aynı seviyeye getirecektir. Ancak disleksi teşhisi konulan çocuğun eğitimi, yine özel eğitim alan öğretmenler tarafından verilmelidir. Bunun yanında zaman zaman disleksi hastası çocuğun terapiste de ihtiyacı olacaktır. Çünkü akranlarına göre farklı bir kişiliğe sahip olduğundan, akranlarına uyum sağlamada güçlük çeker. Aynı zamanda terapist ile okuldaki eğitimcinin de uyum içinde çalışması gerekir. Bu bireyler için öğretim ortamı birden çok duyuya hitap edecek şekilde düzenlenmelidir. Bu sayede birey zayıf olan duyusunun eksiğini, kuvvetli olan diğer bir başka duyusuyla tamamlayacaktır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Disleksi alanında da terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407