Disfazi
Disfazi, çocuğun dilini anlama ve ifade etmesini engelleyen kalıcı ve dile özgü bir hastalıktır. Bu dil bozukluğunun nedenleri belirsiz kalsa da araştırmacılar, konuşma bozukluğu çocuk beyinlerinde, mücadelelerinin kaynağı olabilecek genetik ve nörolojik farklılıkları fark etmişlerdir. Bununla birlikte, uzmanlar bir noktada hemfikirdir: Herhangi bir uyarma, sağırlık veya diğer zihinsel engellilik veya gecikme eksikliği ile ilgisi yoktur. Çoğu durumda, konuşma bozukluğu olan çocuklar normal zekaya sahiptir ve iletişim kurma isteklerinde coşku gösterirler.
Bu hastalığın sonuçları genellikle yaşamlarının diğer alanlarına yayılır, çünkü anlaşılma güçlüğü çok fazla hayal kırıklığı yaratacaktır. Vakaların yaklaşık yarısında, çocuklar konuşulan veya ifade edici dil becerilerinde bir gecikme yaşadıklarında, durum kendini doğal olarak çözer ve yaklaşık iki ya da üç yaş arasında kendiliğinden konuşmaya başlar. Bu çocukları “geç konuşanlar” olarak adlandırıyoruz. Bununla birlikte, diğer yarıda, doğru destek ve kaynaklara rağmen, bazen 6 yaşını geçen hastalık devam edecektir. Bu, olası nedeni olduğu durumdur.
Anlama ve/ veya ifade etme becerilerinde bozulmaya yol açan dil- konuşma bozukluğudur. Bu konuşma bozukluğuna sahip kişilerde anlama problemi, konuşurken sözcük bulmada güçlük, sözcükleri karıştırma, sözcüklerin sıralamada güçlük, okuma ve yazma zorluğu gibi çok sayıda sorun oluşabilir. Kişi kendini ifade etmekte ya da karşı tarafı algılamakta güçlük yaşayabilir bu da başta kişinin içe çekilmesine ya da seçici konuşmamazlık davranışı sergilemesine yol açabilir. Kişinin yaşam kalitesinde düşmeye ve sosyal hayata katılımında azalmaya zemin hazırlar.
Disfazi Belirtileri
Anlama ve ifade etme becerilerinde güçlüklere yol açar. Nesneleri adlandırmada güçlük, sıralı/ kurallı cümle diziliminde güçlük, okuma ve yazmada zorluk gibi çok çeşitli belirtilerle görülebilir.
Belirtilerinden bazıları kısaca şöyle sıralanabilir:
- Konuşma bozukluğu
- Algılama/ anlama problemi
- İfade etme becerisinde bozukluk
- Sözcük bulmada zorluk, sözcükleri karıştırma
- Soyut sözcükleri algılamada güçlük
- Sözcüklerin sıralı diziliminde güçlük
- Dilbilgisi yanlışlıkları yapmak, karışık dilbilgisi kurallarını algılama güçlüğü
- Nesneyi adlandırmada güçlük
- Duraksayarak, takılarak konuşma
- Mecazlı sözcükleri sözcüğün gerçek anlamlı şeklinde algılamak
- Okuma ve yazma güçlüğü
Disfazi Nedenleri
Disfazi, beynin dil üretimi ve anlamadan sorumlu bölgeleri hasar gördüğünde veya yaralandığında ortaya çıkar. Bu hasar, bir dizi farklı tıbbi durumdan kaynaklanabilir.
İnme, en yaygın nedenidir. Felç sırasında beynin kan damarlarında meydana gelen bir tıkanıklık veya kırılma, hücrelerin kandan ve dolayısıyla oksijenden yoksun kalmasına neden olur. Beyin hücreleri oksijenden çok uzun süre mahrum kaldıklarında ölebilirler.
Disfazinin diğer bazı yaygın nedenleri şunlardır:
- Enfeksiyonlar
- Ciddi kafa yaralanmaları
- Beyin tümörü
- Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar
- Geçici iskemik ataklar (TIA)
- Migren
- Nöbetler
TIA’lar, migrenler ve nöbetler gibi bazı nedenleri yalnızca geçici beyin hasarına neden olur. Etkileri bittiğinde dil yetenekleri geri gelir.
Kafa travmaları gibi bazı nedenleri önceden tahmin edilemezken, felçler gibi diğerlerinin açık risk faktörleri vardır. Bunlar şunları içerir:
- Yüksek kolestorol
- Yüksek tansiyon
- Kalp hastalığı
- Diyabet
- Yerleşik bir yaşam tarzı
- Bu sorunları ele almak inme riskinizi ve sonuç olarak disfazi riskinizi azaltabilir.
Bazı vakalarda kendinden iyileşme gözlenirken bazı durumlarda destek tedavi gerekmektedir. Tedavi sürecinde ise psikolojik destek önemlidir. Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki psikologlar ile danışma ve terapi hizmeti sunmaktadır.
Çocuğun ebeveynleri veya öğretmeni şüpheleniyorsa, en iyi eylem şekli bir pedagogdan yardım istemektir. Bu, çocuğun bozukluğunu değerlendirebilen ve anlamlı ve akıcı konuşma ve dil bozuklukları için tedavi sağlayabilen profesyoneldir. Bir çocuğun daha erken teşhisi konulduktan sonra, sonuçlar ve okuldaki düzenli gelişim ve akademik performanstaki şansı daha iyi olur. Bu nedenle, 5 yaşında iken teşhisi konulabilirken, nitelikli bir konuşma terapisti, konuşma bozukluğunun etkilerini en aza indirmek için 3 yaşından küçük bir çocukla çalışmaya başlayabilir. Teşhis konduktan sonra çocuğun mücadeleleri tanımlanır ve daha iyi anlaşılabilir, bu da ebeveynlerin uygun destek sunmalarını ve durumun daha iyi ele alınmasını sağlar, çünkü genellikle aile ilişkilerini etkiler.
Bilinen tüm konuşma ve dil bozukluklarından, genellikle, zor davranışla ilişkili olan, en sık öğrenme bozukluğunun disfazi olduğu söylenir. Çocuk, sözcükleri veya tutarlı cümleleri söyleme kapasitesini ifade etme zorluğu, ebeveynlerin ne söylemeye çalıştığını anlamalarını zorlaştırdığından dolayı sinirlenebilmektedir. Bu basit bir konuşma problemi değildir ve her seviyede iletişimi etkileyen bir sorundur. Anlamadıkları için hayal kırıklıklarından dolayı, bu çocuklar sinir krizi ya da bağırmak, ağlamak ya da vurmak gibi agresif davranışlar şeklinde tezahür edebilecek başka ifade araçlarına başvururlar. İletişim kurmayı ve geri çekilmeyi bırakma eğilimindedirler. Genellikle yalnızlık hissederler ve düşük özgüven gösterirler. Çocuklarının konuşma gelişiminde gecikme veya anomali algılayan ebeveynler, onları pedagoga yönlendirecek bir çocuk doktoruna başvurmalıdır.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile Disfazi tedavisi sırasında destek terapi ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407