Günümüzde hemen hemen anne babaların çocuklarından genel şikayeti ders çalışmamasıdır. Bu konuda zorlanma yaşayan çocuklara ise genelde bir destek ararlar. Eğitim sistemimizde düzenli ders çalışmak önemlidir. Fakat bu noktada ders nasıl zevkli hale getirilir o araştırılmalı ve Ders Çalışmayan Çocuk da bu konuda söz hakkına sahip olmalıdır. En önemlisi ise bu alışkanlık çocuğa küçüklükten verilmelidir.
Dikkatin ruhsal ve zihinsel iki komponenti vardır. Zihinsel komponent direk dikkat hücrelerinin işleyişiyle yani doğrudan beynin dikkat alanlarının kimyasal veya elektriksel durumuyla ilgilidir. Ruhsal komponent ise istek, ilgi, motivasyon ve yönelme gibi kavramları içerir. Bir çocuk dikkat hücreleri normal olduğu halde dikkatin ruhsal komponentlerini oluşturan bölgelerde bir problem varsa yine dikkatini verememe, odaklanamama, dikkatini toparlayamama ve dolayısıyla anlama, kavrama ve hafıza sorunları yaşayabilir. Ruhsal süreçlere bağlı derse odaklanama sorunlarının altında çocuğun zihninde oluşmuş şu düşünce kalıpları etkili olur:
- Çalışmak kadar zor ve sıkıcı bir faaliyet yok
- Çalışsam da başarılı olamayacağım
- Kafam rahat olmadan çalışırsam hiçbir işe yaramaz
- Sıkılarak ders çalışılmaz. Zorlamaya gelemem
- Ders çalışabilmem için tam odaklanmalıyım
- Okuduğumu bir defada anlamalıyım
- Ders çalışırken kafam başka yerlere kayıyor, bu yüzden çalışamıyorum
Bu tip düşünceler ders çalışmayı imkansız veya çok zor hale getirir. Çocuklar bu tür otomatik düşüncelerin genellikle farkında olmazlar. Bu düşünceler gerçek dışı beklentileri ve varsayımları dayatır. Çocuk, ders çalışırken sıkılmaması, tam konsantre olması, okuduğunu tamamen anlaması ve aklında tutması gerektiği gibi gerçek hayatta bir insandan beklenemeyecek beklentiler içine girer. Hiçbir zaman karşılayamayacağı düşünülen bu beklentiler sürekli hayal kırıklıklarına ve büyüyen bir başarısızlık algısına yol açar. Kendini yetersiz gören çocuk ders çalışmayı tamamen bırakır ya da birkaç dakikadan fazla ders masasının başında oturamaz hale gelir. Ders Çalışmayan Çocuk için bir destek alınması mutlaka önerilir, Özel Adana Aile Danışma Merkezi çocuk alanında çalışan uzman psikologları ile bu destek için sizlerle.
Ders Çalışmayan Çocuk İçin Neler Yapılabilir?
Çalışma alışkanlığı kazanması için çocuklarına ebeveynlerinin yapabileceği küçük dokunuşlar şu şekilde listelenebilir:
- Çocuğunuza beklentilerini sorun.
- Ders çalışabilmesi için uygun bir ortam sağlayın. Çocuğum ders çalışmıyor demek çözüm değildir. Sesten uzak, dikkatini dağıtmayacak uygun bir ortam oluşturun.
- Çocuğunuzun çalışma stili ile ilgili uzmanlardan destek alın. Kimi çocuklar görsel olarak, kimi çocuklar yazarak kimi çocuklar ise sesli tekrar ederek daha kolay ve çabuk öğrenir. Bu konuda bir uzmandan destek almak önem arz etmektedir.
- Çocuğunuza uygun bireysel çalışma programı hazırlayın.
- Molalara dikkat edin. Çocuğunuzun ne kadar süre mola vermesi gerektiğini beraber planlayın.
- Ders çalışması ve performansıyla ilgili övgü cümleleri kurun. Bu cümleler “aferin, çok güzel, tebrikler” şeklinde olmasın. Daha yaratıcı ve çocuğunuza yönelik cümleler kurun. Tek başına sorumluluk alman, dersini takip etmen beni çok sevindirdi. Çabanın karşılığını alacağına inanıyorum gibi davranışa dönük cümlelerle mutluluğunuzu ifade edin.
- Çocuğunuzla birlikte ders çalışın! Yapılan araştırmadan da belli olduğu gibi çocuklar aileleriyle birlikte ders çalışmayı istiyor.
- Özellikle eleştirmeyin ve kıyaslama yapmayın! Biri sizi kıyasladığında nasıl hissettiğinizi düşünün.
- Başarısızlıkların da hayatın bir parçası olduğunu kabul edin. Çocuğunuzu koşulsuz sevin.
- Çocuğunuzun odasına bir pano oluşturun. Aklına gelen notları oraya yazmasını isteyin.
- Özellikle çocuğunuzun başarılarını ifade edin! Neleri iyi yaptığını söyleyin ve iyiye odaklanın! Yani başarısını görün.
Özel Adana Aile Danışma Merkezi bünyesindeki uzman psikologları ile sizlere Ders Çalışmayan Çocuklar için destek amaçlı terapi hizmeti vermektedir. Detaylı bilgi için bizlere iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sabah 9 akşam 7 saatleri arasında bizlere aşağıdaki telefonlardan ulaşabilirsiniz.
Telefon :
0 (537) 776 6262
0 (535) 977 0407