Depresyon
Depresyon rahatsızlığından muzdarip olanlar kendilerini büyük bir çıkmazda hissederler. Depresyon yorgunluktan, umutsuzluktan ve kederden çok farklıdır.
Depresyon çeşitli şikâyetlerle birlikte baş gösterebilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bir depresyon rahatsızlığının muhtemel işaretleri, kalıcı bir depresif ruh hâli, ilgi kaybı, hareket etme ve düşünme zorlukları hatta uykusuzluktan, iştah kaybına kadar değişebilen ve ağrılı vücut semptomlarına kadar uzanabilen geniş bir yelpazedeki çeşitli fiziksel semptomlar şeklinde baş gösterebilmektedirler.
Depresyonda ki kişilerin büyük bir çoğunluğu intiharı düşünebilirler. Hastaların yaklaşık olarak yüzde 10’undan yüzde 15’ine kadarına değişen bir kısmı tekrar eden ağır depresyon dönemlerinde intihar sonucu hayatlarını kaybederler.
Ancak depresyon yaşayan kişilerin büyük çoğunluğu, bilgisizlik, duygularını bastırmaya çalışma veya utanç dolayısıyla her hangi bir psikoterapiste danışmazlar. Depresyonun birçok farklı şekillerde baş gösterebilmesi nedeniyle, çoğu zaman aile hekimleri tarafından bile fark edilememektedir. Depresyonun hızlı ve kesin bir teşhis edilebilmesi için tıbbî uzmanlık alanlarına ek olarak ayrıca psikopatoloji konusunda tecrübeyi de gerektirmektedir.
Son on yılda, terapi alanında çok sayıda gelişmeler yaşanmış ve depresyon tanısı almış yüzde 80’nden fazla kişiye, başarılı bir şekilde ve kalıcı olarak iyileşmelerine yardımcı olunmuştur. Bu nedenle, genel nüfusun bu konuda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Yaşa, cinsiyete ve sosyal durumuna bağlı olmadan her insan herhangi bir zamanda depresyona maruz kalabilmektedir.